Abban a háztartásban, ahol gyakran sütnek, szinte biztosan lapul a konyhaszekrényben, valamelyik fiókban vagy a kamrában egy-két csomag pudingpor. Ebből az alapanyagból ugyanis nemcsak házi puding főzhető, hanem felhasználhatjuk különféle desszertekhez is. Pudingport használunk a Fanta- és a Mirinda-szelet narancssárga, zselés rétegéhez, de rétesek, krémesek és persze torták receptjében is megtalálhatjuk, hiszen kiváló töltelék készíthető belőle.
Ha azonban nem szeretnénk bekapcsolni a sütőt, és csak pár percig állnánk a tűzhely mellett, akkor készítsünk a porból sima, házi pudingot és turbózzuk fel! A puding ugyanis meglepően könnyen és jól variálható, kedvünk szerint ízesíthető desszert. Mutatunk néhány tippet és ötletet, melyekkel még ízletesebb lesz a házi puding.
Sokan a másfél százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztják, ám sokkal karakteresebb és teltebb íze lesz a pudingnak, ha zsíros tejből készítjük. Válasszuk a 3,5%-os tejet, és főzzük abból a pudingot. Ha van otthon sűrített tej, esetleg tejszín, keverjünk abból egy keveset a tejhez, így garantáltan ízletesebb, krémesebb lesz a végeredmény.
A kókuszital az enyhén édeskés, kókuszos íze miatt kiválóan alkalmas desszertekhez, így adja magát, hogy a házi pudinghoz is felhasználjuk. A kókusztejet keverhetjük kókusztejszínnel is, hogy még selymesebb, még kókuszosabb legyen az íze. A csokipudingnak biztosan jót tesz egy kis kókuszaroma, de a vaníliás pudingport is nyugodtan főzhetjük növényi tejjel.
Legyen szó csoki vagy vanília ízesítésű pudingporról, nem tudjuk azokat elrontani egy kis kávéval. A puding készítése során öntsünk a tejbe ízlés szerint egy kis feketét, vagy tegyünk bele egy kiskanál instant kávét, és főzzük készre.
A puding tálalásának legegyszerűbb formája, ha kis üvegpoharakba vagy kelyhekbe töltjük, ám ha mutatós édességet készítenénk, vagy csak feldobnánk valamivel, akkor készítsünk belőle pohárdesszertet. Rétegezhetjük morzsolt keksszel, kisült és apróra tört réteslappal, friss gyümölcsökkel, más ízesítésű pudinggal vagy akár sós rágcsálnivalókat is szórhatunk bele, ugyanis a csokis-sós kombináció is mennyei.
Nem csak kávét keverhetünk a pudingba. A házi pudingot megbolondíthatjuk egy kis alkohollal is, ám ilyenkor érdemes figyelembe venni a felhasznált folyadék összmennyiségét. Egy csomag pudingporhoz általában fél liter tej szükséges, ennek egy részét ízlés szerint lecserélhetjük a kedvenc krémlikőrünkre. Csak arra vigyázzunk, hogy ha ilyet készítünk, a pudinghoz ne férjenek hozzá a gyerekek – olvasható a Daily Meal cikkében.
Egy pudingról szinte elmaradhatatlan a tejszínhab, de nem ez az egyetlen dolog, ami rákerülhet. Megszórhatjuk még kakaóporral, fahéjjal, kerülhet rá kekszmorzsa, menta- vagy bazsalikomlevél, mandulaszelet vagy apróra vágott friss gyümölcs is. Sőt, akár vékony karamellréteget is önthetünk rá.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.