A polvorones tradicionálisan disznózsírral készül, bár most már akad vajas vagy olívaolajas változata is. Általában nagy híve vagyok a vajas kekszeknek, de hidd el, ebben az esetben nem árt a tradícióknál maradni, hiszen az állaga csak így lesz megfelelően omlós. A kekszeid akkor sikerültek jól, ha szinte már a kezedben szétesnek. Ahhoz azonban, hogy ennyire omlós legyen, két dologra is ügyelni kell.
Egyrészt a hozzávalókat egyetlen másodperccel se gyúrd tovább, mint hogy összeállnának, sőt, az a jó, ha még morzsás kissé, amikor abbahagyod, másrészt semmiképp se süsd túl a sütit! Ahogy kivilágosodik és megszilárdul a külseje, azonnal húzd ki a sütőből, ne várd meg, míg elkezd barnulni! Ebben a receptben elősütöttem a lisztet és a mandulát, így intenzívebb aromájú lett a végeredmény. A mandula pirítását nem érdemes kihagyni, de a liszt elősütése nem kötelező munkafázis.
A kekszek jól záródó dobozban hetekig elállnak. Nem kell őket hűteni, gyorsan elkészülnek, és a legtöbb ehető ajándékkal ellentétben, leszámítva a mandulalisztet, olcsó alapanyagokból készülnek. Csomagold őket egyesével selyempapírba, és már adhatod is szeretteidnek!
50 db 2 cm magas, pogácsa méretű kekszhez
Hozzávalók:
80 dkg liszt
40 dkg zsír
37,5 dkg porcukor
20 dkg darált mandula
2 tk fahéj
porcukor (a kekszek bevonásához)
Elkészítése:
Melegítsd a sütőt 230 fokosra és tedd bele egy lapos tepsin a lisztet. Várd meg, míg elkezd pirulni, ekkor keverd át. Ismételd meg a műveletet 2-3-szor, míg az egész liszt fehér helyett bézs színű nem lesz. Vedd ki, tedd félre, és pirítsd ugyanígy a mandulát.
Tegyél minden hozzávalót egy tálba és gyúrd össze kézzel pont addig, míg össze nem áll. Ahogy látod, hogy alakul, azonnal hagyd abba a gyúrást. Tedd a tésztát frissentartó fóliában legalább 2 órára hűtőszekrénybe.
Vedd ki a tésztát és melegítsd a sütőt 180 fokosra. Több részletben nyújtsd a tésztát 2 cm vastagra és szaggass belőle karikákat.
Tedd a karikákat sütőpapírra és süsd őket 10-12 percig, míg kivilágosodnak, átsül a belsejük, de még nem kezdenek el barnulni. Várd meg, míg kihűlnek, majd forgasd őket porcukorba, és csomagold őket egyesével zsírpapírba és már ajándékozhatod is!
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.