Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Finomfőzelék
Hagymás rostélyos
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Zsemlegombóc
Klasszikus grízgaluska leves
Epres blondie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Kínai szezámmagos csirke
Dubarry-csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dödölle - az eredeti recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
Desszert

Polvorones: egy omlós, mandulás aprósütemény karácsonyra

Polvorones, spanyol karácsonyi aprósütemény
A polvorones andalúz aprósütemény, mely a 16. századra eredeztethető vissza, és sokban hasonlít a magyar hókiflire. Sok helyen készítik, de Estepa város a leghíresebb róla. Ez az a sütemény, mely karácsony előtt hegyekben áll a spanyoloknál az élelmiszer boltokban, egyesével selyempapírba csomagolva úgy, ahogy itthon a szaloncukor. Sok változata van, készülhet mandulaliszt nélkül, ezt a változatot mantecadosnak hívják, és ízesítik kakaóval, citrommal, de kókusszal is.

A polvorones tradicionálisan disznózsírral készül, bár most már akad vajas vagy olívaolajas változata is. Általában nagy híve vagyok a vajas kekszeknek, de hidd el, ebben az esetben nem árt a tradícióknál maradni, hiszen az állaga csak így lesz megfelelően omlós. A kekszeid akkor sikerültek jól, ha szinte már a kezedben szétesnek. Ahhoz azonban, hogy ennyire omlós legyen, két dologra is ügyelni kell.

Egyrészt a hozzávalókat egyetlen másodperccel se gyúrd tovább, mint hogy összeállnának, sőt, az a jó, ha még morzsás kissé, amikor abbahagyod, másrészt semmiképp se süsd túl a sütit! Ahogy kivilágosodik és megszilárdul a külseje, azonnal húzd ki a sütőből, ne várd meg, míg elkezd barnulni! Ebben a receptben elősütöttem a lisztet és a mandulát, így intenzívebb aromájú lett a végeredmény. A mandula pirítását nem érdemes kihagyni, de a liszt elősütése nem kötelező munkafázis.

A kekszek jól záródó dobozban hetekig elállnak. Nem kell őket hűteni, gyorsan elkészülnek, és a legtöbb ehető ajándékkal ellentétben, leszámítva a mandulalisztet, olcsó alapanyagokból készülnek. Csomagold őket egyesével selyempapírba, és már adhatod is szeretteidnek!

Polvorones, spanyol karácsonyi aprósütemény
Polvorones, spanyol karácsonyi aprósütemény

Polvorones recept

50 db 2 cm magas, pogácsa méretű kekszhez

Hozzávalók:

80 dkg liszt
40 dkg zsír
37,5 dkg porcukor
20 dkg darált mandula
2 tk fahéj
porcukor (a kekszek bevonásához)

Elkészítése:

Melegítsd a sütőt 230 fokosra és tedd bele egy lapos tepsin a lisztet. Várd meg, míg elkezd pirulni, ekkor keverd át. Ismételd meg a műveletet 2-3-szor, míg az egész liszt fehér helyett bézs színű nem lesz. Vedd ki, tedd félre, és pirítsd ugyanígy a mandulát.

Tegyél minden hozzávalót egy tálba és gyúrd össze kézzel pont addig, míg össze nem áll. Ahogy látod, hogy alakul, azonnal hagyd abba a gyúrást. Tedd a tésztát frissentartó fóliában legalább 2 órára hűtőszekrénybe.

Vedd ki a tésztát és melegítsd a sütőt 180 fokosra. Több részletben nyújtsd a tésztát 2 cm vastagra és szaggass belőle karikákat.

Tedd a karikákat sütőpapírra és süsd őket 10-12 percig, míg kivilágosodnak, átsül a belsejük, de még nem kezdenek el barnulni. Várd meg, míg kihűlnek, majd forgasd őket porcukorba, és csomagold őket egyesével zsírpapírba és már ajándékozhatod is!

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.