Az évezredes múlttal rendelkező hagyományos kínai gyógyászat teljes egészként tekint az emberre. E szemléletben a test és a lélek annyira szoros kapcsolatban áll egymással, hogy lehetetlen külön kezelni a kettőt. Emiatt a táplálkozással kapcsolatos elvek mellett az olyan speciális módszerek is szerves részét képezik a hagyományos kínai gyógyászatnak, mint a masszázsok, a mozgásgyakorlatok vagy az akupunktúra. A harmonikus egyensúlyt jelképező jin-jang szimbólum a táplálkozásban is fontos szerepet játszik. A súlyfeleslegért gyakran a túl sok jin tehető felelőssé, ilyenkor jang típusú élelmiszereket kell beilleszteni az étrendbe. A csí, vagyis az életenergia ugyanis csak akkor áramolhat ismét akadálytalanul, ha a két energia újra egyensúlyba kerül.
Csínek nevezik a minden történést és a légzést átható, láthatatlan életenergiát. A hagyományos kínai gyógyászat szerint csak akkor érezhetjük jól magunkat, és csak akkor fogyhatunk, ha ennek akadálymentes áramlása biztosított. A csíre a lelkünk is hatással van, amely így az egész testünket, vagyis a gondolkodásunkat, az érzelmeinket és az étkezéshez való belső viszonyunkat is befolyásolja. Ettől függ tehát az is, hogy milyen ételeket választunk. Ezért nagyon fontos, hogy elég időt szánjunk az evésre, és kellemes légkört teremtsünk hozzá. A hölgyeknél például a farkaséhséget az erős belső feszültség mellett a lép csíhiánya is okozhatja. A megfelelő élelmiszerek fogyasztásával azonban ez az energiahiány csökkenthető, és ezáltal az éhségrohamok is megszűnnek.
Hogy megértsük hogyan hatnak a különböző élelmiszerek és azok előállítási módjai a közérzetünkre, valamint a testsúlyunkra, képzeljük el a gyomrunkat úgy, mint egy főzőedényt. Alatta ott ropog a tűz, aminek köszönhetően minden megfő és energiává alakul át. Ez ideális estben gőzként távozik abból a bizonyos fazékból. Ám ha túlterheljük az edényt, zavaros energia keletkezik, a felszabaduló gőz pedig lerakódásokat okoz a testben. Ezt a hagyományos kínai gyógyászat nedvességnek nevezi, amely megnövekedett étvágyat, ezáltal pedig pluszkilókat okoz. Ezért a súlyunk befolyásolásához fontos úgy összeállítani és elkészíteni a napi menüsort, hogy minél kevesebb nedvesség keletezzen. Az ember ugyanis csak akkor érezheti jól magát, illetve köszönhet el a nassolási vágytól, ha az ételek, italok elkészítésénél tiszta gőz jön létre. A kívánt forma eléréséhez nem kell éhezni, csak az a fontos, hogy erősítsd a benned lévő jangot, hiszen a fölös kilók a jin többletére vezethetők vissza. Miután a szervezeted újra egyensúlyba kerül, teljesen természetes módon fogsz fogyni. A jang élelmiszerek tehermentesítik az emésztést, és fokozzák a szervezet energiaellátását.
Kombinálhatók a másik két csoport tagjaival.
Fanny-tanács: A nyers táplálékoknak hűtő hatásuk van, így ha a jang típusú energiát szeretnéd erősíteni, melegen kell fogyasztani az ételeket. Ehhez a zöldségek és gyümölcsök esetében a kevés folyadékban történő párolás az ideális, a húsoknál pedig a grillezés.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.