Sok mindent képesek vagyunk megtenni azért, hogy elérjük a kitűzött célsúlyt és az álomalakot. A különböző diétákon és a mozgáson túl akár különös trükköket is bevethetünk.
Helyezzünk el egy tükröt abban a helyiségben, ahol étkezni szoktunk. Egy tanulmány szerint ezzel közel egyharmadára csökkenthető az elfogyasztott étel mennyisége. Egy másik kutatásban a tükör előtti ízérzékelést vizsgálták. Csokitortát vagy gyümölcssalátát választhattak a résztvevők, és mint kiderült, a tükör előtt elfogyasztott csokitorta kevésbé ízlett nekik, míg a gyümölcssaláta mindenhol ugyanolyan finom volt.
A főbb étkezések után gyújtsunk meg egy vaníliaillatú gyertyát. A tanulmányok szerint az édes illat csillapítja a desszert utáni éhséget, így segít elkerülni az evés utáni nassolást.
Ha az ételt az elfogyasztás előtt hosszasan szaglásszuk, az segít csökkenteni az éhségérzetet, így kevesebbet eszünk, és többet fogyunk – derült ki egy 3000 önkéntes bevonásával végzett kísérlet során.
A kutatások azt mutatják, hogy a közösen kitűzött cél növeli a fogyás sikerességének esélyét. Jó ötlet tehát bevonni a párunkat vagy egy barátunkat, akár versenyt is csinálhatunk a folyamatból, melynek végén a győztes egy előre megbeszélt jutalomban részesül.
A reggel elfogyasztott kávé elnyomja az étvágyat és felgyorsítja az anyagcserét. A plusz kilók elkerülése mellett a koffeines ital csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Nem csak az étkezésen múlhat a siker. Egy tanulmányból kiderült, hogy azoknál, akik lámpafényben vagy bekapcsolt televízió mellett alszanak, 22%-kal nagyobb az elhízás esélye.
Kutatások eredményei bizonyítják, hogy az étkezés előtti levesfogyasztás 20%-kal csökkenti a kalóriabevitelt. Ez az első fogás eltelít, miközben alacsony a kalóriatartalma, így a következő, nehezebb ételekből már kevesebbet eszünk.
Nem baj, ha alkalomadtán elcsábulunk egy-egy finomságra, nassolni is lehet okosan. Egy svájci tanulmány szerint a becsomagolt édességből 30%-kal kevesebbet fogyasztunk, mint a rögtön rendelkezésre állóból (például a felszeletelt, tányérra kitett süteményből).
A tányér esetében nemcsak a mérete számít, hanem a színe is. Ha a tányér színe megegyezik az étel színével, akkor hajlamosak vagyunk többet fogyasztani az adott fogásból. Ám ha kontrasztban vannak, úgy kevesebbet eszünk. A zöldségbevitel növelésére például jó trükk, ha zöld tányérból fogyasztjuk a leveleket.
Ha ránk tör a sóvárgás, amikor valójában nem kellene éhesnek lennünk, elűzhetjük egy rágógumival. A mentolos íz és maga a rágás is kielégíti az ízlelőbimbóinkat, a nassolás utáni vágy pedig elmúlik.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.