Gonda Bettinának nem akármilyen kihívással kellett megküzdenie a fogyás érdekében: cukrász lévén sütemények között éli életét, mégis a ketogén diétát választotta, ami azt jelentette, hogy a kóstolás azonnal tiltólistára került. Szerencsére erre is talált megoldást, ami biztosan szerepet játszott abban, hogy testsúlyának 16%-át adta le a Fanny magazin szakértőjének, Seres Andreának a TikTok-on meghirdetett diétakihívásának ideje alatt. Új súlyát pedig azóta is tartja!
„Sosem voltam vékony, sőt, mindig is duci voltam, már gyerekként is. Szerintem nagyjából óvodáskorom óta tíz kiló plusz mindig volt rajtam. Persze sok mindent kipróbáltam, hogy ez ne így legyen, egészen extrém dolgokat is, mint mondjuk a narancsdiéta. A kísérletezésnek és a rossz módszereknek persze nem lett más eredménye, mint a jojóeffektus, aminek a végére, olyan 2018 körül, elértem a 110 kilós súlyt, vagyis körülbelül 30 kiló plusz volt rajtam. Akkor már a vendéglátásban volt állásom, és rengeteget dolgoztam. Elkezdtem nagyon komolyan edzeni is, odafigyeltem az étkezésemre, így 2018 és 2020 között szépen egyenletesen leadtam ezt a plusz 30-at "– meséli a 25 éves lány.
Az akkori fogyás egyik fontos pillére volt a rendszeres és kifejezetten kemény edzés, Bettina rengeteg időt töltött az edzőteremben, ahol komoly súlyokkal dolgozott. Ez azonban egyszer csak nem volt már tartható.
„Kiderült, hogy három csigolyát érintő gerincsérvem van, és az orvosom egyértelműen eltiltott az ilyen mozgásoktól. Emellett a párkapcsolatomnak is vége lett, és azt éreztem, hogy minden tönkrement körülöttem. Az egyetlen, ami boldogsághormont szabadított fel bennem, az evés volt. Nem is csoda, hogy elég rövid időn belül újra 97 kiló voltam, ami mellé csak a munka hozott némi aktivitást. Tudtam, hogy lépnem kell, de először nem tudtam merre. Reát kezdtem el követni TikTokon, nagyon tetszettek a videói és a receptjei, de jó sokáig hezitáltam, hogy belevágjak-e egyáltalán. Amíg aztán idén januárban meghirdette a fogyási versenyét…"
Sokszor tényleg egy ilyen lökés, ilyen motiváció kell ahhoz, hogy valakiben megérjen az elhatározás, és komoly erőfeszítést tegyen az ideális súly és külső irányába.
„Belevágtam a programba, és ma már tudom, hogy nagyon jó lépés volt. Az első két hét nehéz volt, hiszen a szénhidrátalapú táplálkozásról át kellett állnom a ketogén hedonista módszerre. Ezután viszont már nem okozott nehézséget, hiszen nagyon jók a receptek. Sőt, abban is jót tett, hogy rendszert hozott az életembe. Én munkaidőben sokszor el is felejtek enni, most viszont rá voltam kényszerítve, hogy erre is figyeljek. A program végére elért súlyt azóta is tartom, ahogy az étrendet is. És lassan a mozgás is visszatérhet az életembe: jelenleg gyógytornát végzek, de nemsokára elkezdhetek mást is, biciklizhetek, úszhatok, spinnigelhetek. Ez azért is fontos nekem, mert bár még 10 kilót szeretnék leadni, de igazából inkább már az érdekel, hogy formásabb legyek. Hiszen látom, hogy az edzések nélkül nem olyan feszes a bőröm, nem olyan kerek a fenekem. De ha mozoghatok, azt is szeretni fogom, amit a tükörben látok" – mondja Bettina.
A ketogén étrendbe egy cukrászatban készülő hagyományos édességek biztosan nem férnek bele, ami azért is gond, mert a készítőnek muszáj kóstolnia. Ez nem kis kihívást jelentett a fiatal szakembernek.
„Amikor a programot kezdtem, szerencsére Ausztriában dolgoztam, ahol a desszertkultúra le van maradva, így kisebb volt a kísértés. Azt a módszert találtam ki ugyanis, hogy úgy kóstolok, ahogy a borkóstolókon, vagyis csak ízlelek, aztán kiköpöm. Ez mondjuk itthon, ahol sokkal jobb alapanyagokkal dolgozunk, nehezebben megy, de azért mindig meg tudom beszélni magammal, hogy mégsem ér annyit egyik finom falat sem, hogy újra elkezdjem a jojózást" – mosolyog Bettina.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.