Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Diéták

Megtalálták az elhízás egyik fő okát

A fruktóz az elhízás egyik fő motorja /Fotó: Shutterstock
Kutatók megtalálták az elhízás egyik fő motorját, ami a legtöbb élelmiszerben is megtalálható. Intenzív éhségérzetet vált ki, így az embereket olyan ételek elfogyasztására sarkallja, ami zsíros és szénhidrátokban gazdag. Ez pedig nem más, mint egyenes út az elhízáshoz.

A Coloradói Egyetem táplálkozással foglalkozó kutatói rájöttek, hogy a fruktóz, azaz a gyümölcscukor lehet az elhízás egyik fő motorja. Így nem csoda, hogy sokkal nehezebb a fogyás, mint azt eddig gondoltuk, hiszen bármennyire is szeretnénk a hátunk mögött hagyni a zsíros és kalóriadús ételeket, a fruktóz mindig az ellenkező irányba fog terelni bennünket - írja az Origo.

A fruktóz az elhízás egyik fő motorja /Fotó: Shutterstock
A fruktóz az elhízás egyik fő motorja /Fotó: Shutterstock

A fruktóztól bizony nem egyszerű megszabadulni, hiszen ez egy olyan cukorfajta, ami gyümölcsökben fordul elő. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szabad almát, banánt vagy narancsot ennünk napi szinten, hiszen szervezetünknek szüksége van a bennük rejlő vitaminokra és rostokra. A problémát egészen pontosan az okozza, hogy az élelmiszeripar nagy mennyiségben édesítőszerként használja a fruktózt különböző termékeiben.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fruktózfogyasztás csökkenti az adenozin-trifoszfát (ATP) mennyiségét a szervezetünkben, ami energiát biztosítana a sejtek működéséhez. Ez igazából nem más, mint az anyagcserénk átverése, megtévesztése. Így amikor az ATP-szintünk jelentősen lecsökken, akkor agyunk egy olyan jelzést kap, hogy még több zsírban és szénhidrátban gazdag ételt kell fogyasztanunk. A gyakran kialakuló éhségérzet miatt egyre több táplálékot veszünk magunkhoz, ami hosszú távon bizony komoly elhízáshoz vezet.

A tanulmány arra is kitér, hogy a pontos mechanizmus megértéséhez még további vizsgálatokra van szükség, ám az biztos, hogy oda kell figyelnünk a cukorbevitelre, és persze az egyéb szénhidrátokat és zsírokat is csökkenteni kell. Ha titeket is érdekel a teljes tanulmány, akkor azt az Obesity című szakfolyóiratban bárki elolvashatja.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.