Nem csoda, hogy generációk utálták íze miatt a csukamájolajat, de miután benőtt a fejünk lágya, rájöttünk, hogy bizony ha nem is rendszeresen, de megéri fogyasztani. Hogy miért? Mert ez az egyetlen természetes táplálék, ami a D-vitaminon túl olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz tökéletes minőségben és mennyiségben, mint az A-vitamin és ómega-3 zsírsav – írja a Fanny magazin.
A magas ómega-3 zsírsavaknak, valamint az A-, D- és K-vitamin-tartalmának köszönhetően képes regenerálni az érfalakat, ezáltal javítja a szívműködést, így rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek.
Számos betegség hátterében az ómega-3 zsírsavak és a zsírban oldódó vitaminok alacsony szintje áll. Ilyen például a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia, a felnőttkori cukorbetegség és a stroke. A csukamájolaj rendszeres fogyasztásával ez megelőzhető.
Számos tanulmányban kimutatták, hogy a benne lévő zsírsavak javítják az agyműködést, a memóriát, valamint a stresszválaszt, így fogyasztásával enyhíthetők a tanulási és magatartási zavarok, a bipoláris szindróma, valamint a mániákus depresszió kialakulásának esélye.
Magas D-vitamin-tartalmával hozzájárul a csontok egészségéhez, gyermekeknél csökkenti az esélyét az angolkór kialakulásának, felnőtteknél pedig megelőzi a csontritkulás kialakulását.
A D-vitamin hiányának egyik tünete lehet az izomfájdalom. A csukamájolaj gazdag forrása ennek a vitaminnak, ezért segíti az izmok fejlődését és jelentősen csökkenti az izomfájdalmat.
Hatékony az ízületi gyulladás kezelésében is. Nem csak a fájdalmat, de magát a gyulladást, valamint a kiváltó okot is képes orvosolni.
Fogyasztása a babavárás és szoptatás alatt növeli az anyatejben a zsírsav mennyiségét, ezáltal támogatja a baba agyának megfelelő fejlődését. A kisgyermekeknek is érdemes időnként becsempészni az étrendjükbe, mert ezzel csökkenthető az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, emellett számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amely fontos a gyerek megfelelő fejlődéséhez. Nem véletlen, hogy a csecsemők táplálásával kapcsolatban az 1930-1940-es években megjelent könyvekben rendszeresen ajánlják a csukamájolajat, kezdve 1 teáskanálnyi adaggal háromhetes korban.
Rendkívül hatásos fegyver a vastagbélgyulladás kialakulása ellen és a már kialakult betegség kezelésében is, ahogy az irritábilis bél szindróma vagy a Chron-betegség gyógyításában is fontos szerepe lehet.
Helyileg alkalmazva elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást, és javítja a bőr minőségét. Kitűnő kezelési módszer a pelenkakiütések és más bőrproblémák ellen. Szájon át fogyasztva is sokat tesz a bőr szépségéért, egészségéért. Képes csökkenteni a pikkelysömör súlyosságát magas A-vitamin-tartalma és esszenciáliszsírsav-szintjének köszönhetően. Ekcéma esetén gyulladáskeltő hatása miatt érdemes alkalmazni.
Nemcsak a csontritkulás kialakulása ellen hatékony, de javítja a hangulatot, elősegíti a nyugodt alvást, így a menopauza idején hasznos lehet rendszeresen beiktatni az étrendbe.
Az A- és D-vitaminban gazdag csukamájolaj segít hosszú távon fenntartani az éleslátást, a szem egészségét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.