A gyereknek a ditetikusok szerint napi ötször ajánlott étkezni. Az étrend összeállításánál törekedjünk arra, hogy minden szükséges tápanyag, vitamin és ásványi anyag beviteléről gondoskodjunk.
Minden nap szerepeljenek a gyerekek étrendjében a gabonafélék. Lehetőleg válasszunk teljes kiőrlésűt vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélét, tésztát, esetleg barnarizst, hajdinát, kölest. A tej és tejtermékek is a naponta fogyasztandó élelmiszerek közé tartoznak, mivel számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint például A-, D-, E-, K-, B-vitaminokat, valamint kalciumot és foszfort. Ezek elengedhetetlenek a növekedésben levő gyerekek számára az egészséges fogaik és csontozatuk miatt. Figyeljünk arra, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú, cukrozatlan, adalékanyagmentes, esetleg D-vitaminnal dúsított termékeket válasszuk. Heti kétszer kerüljön a tányérra hal, egy-két alkalommal pedig száraz hüvelyesekből készült étel, amelyeknek nagy a rost- és fehérjetartalma. A gyermekek minden étkezése tartalmazzon valamilyen zöldséget és/vagy gyümölcsöt!
Íme, a lista, amivel megéri próbálkozni a gyerekekkel:
Amint azt élénk színe is sugallja, az áfonya tele van antioxidánsokkal, rostokkal és C-vitaminnal, amelyek segíthetik a kicsi immunrendszerének erősítését. Önmagában (vagy turmixokba, muffinokba, salátákba, lekvárokba és desszertekbe keverve) remek nassolnivaló. Az áfonya sokféleképpen hozzáadható a gyerekek étrendjéhez.
A sárgarépát általában szeretik a gyerekek. Gazdag A-vitaminban, ami jó a szem egészségének, és rostokban, ami az emésztést segíti. Tálaljuk nyersen vagy sütve. Vékony csíkokra vágva remek nassolnivaló.
A halak – például a lazac, a tonhal, a tőkehal és a laposhal –, valamint a kagylók mind kiváló fehérje-, B-vitamin- és bizonyos esetekben omega-3 zsírsavforrások. A házi készítésű halrudak remek kiindulópontok ahhoz, hogy a gyerekkel megkóstoltassuk a tenger gyümölcseit.
Nemcsak a friss, hanem az aszalt gyümölcsök is nagyon ütősek lehetnek: rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. Tökéletes választás uzsonnára, de adhatjuk a gyerekek joghurtjához, zabpelyhéhez, rizs- vagy bármilyen gabonakásákhoz.
A spenót, a legtöbb leveles zöldséghez hasonlóan, nagyon egészséges a kicsi számára. Tele van vassal, K-vitaminnal és A-vitaminnal, amelyek jótékonyan hatnak a szem egészségére, és a vérképzésben is fontos szerepük van. A spenót főzelékként nem menő, de szerencsére jól elrejthető különféle ételekben, például házi hamburgerben, tacoban, quesadillában, pizzában, turmixban és még tavaszi tekercsben is .
A turmixok igazi vitaminbombává varázsolhatók anélkül, hogy a gyerekek észrevennék. Az édes gyümölcsök, a tej, a joghurt "elfedik" az olyan összetevők ízét, amelyeket a kicsik nem szívesen fogyasztanak önmagukban. Ilyen például a chia mag, a lenmag, a kelkáposzta vagy a spenót.
Bár néha reménytelennek tűnhet brokkolievésre rábírni egy gyereket, azért nincs minden veszve. A C-vitaminnal, K-vitaminnal és rosttal teli brokkoli jót tesz a csontoknak a és emésztőrendszerének. Remek feltétje lehet a sajtos makaróninak, a lasagne-nak, sőt a pizzának is.
A paradicsomnak magas az A-vitamin tartalma, ami védi a szem egészségét, az erős antioxidáns likopin pedigsegít a szívbetegségek és a rák elleni küzdelemben. Ráadásul a paradicsomot viszonylag könnyen beilleszthetjük a kicsik étrendjébe: a salsa, a pizza, a lasagne, a spagetti mind-mind paradicsomos étel, amiket a gyerekek imádnak.
A lédús, savanykás szemek nem biztos, hogy egyből elnyerik a gyerekek tetszését, de ne lepődj meg azon sem, ha elsőre ízleni fog ez az érdekes gyümölcs. A gránátalma rengeteg rostot és C-vitamint tartalmaz, könnyen hozzáadható gyümölcssalátákhoz, joghurthoz, parféhoz, zabpehelyhez, zabkásához.
Próbáljuk meg bevezetni az édesburgonyát a fehér burgonya alternatívájaként – édes íze nagy sikert arathat a gyerekek körében. Az édesburgonya tele van A-vitaminnal és rostokkal, így finom burgonyapüré, sült vagy rakott burgonya készíthető belőle.
Bármilyen bab egészséges választás a kicsik számára. A csicseriborsó, a vörösbab, a feketebab, a vesebab és még a zöldbab is tele van rosttal és antioxidánsokkal. Számos finom módszer létezik a bab beillesztésére gyerekek étrendjébe: tehetjük tacoba, chilibe, készíthetünk babsalátát vagy sült babot.
A mandula, a kesudió, a földimogyoró és más magvajak szuper egészséges választások a gyerekek számára. Gazdagok fehérjékben, egészséges zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok gyerek szívesen fogyasztja ezeket a vajakat almával, körtével, de tehetjük turmixokba, muffinba, zabpehelybe, zabkásába is.
Melyik gyerek nem szereti a kekszet? Próbáljuk ki a vajas vagy sajtos kekszből a teljes kiőrlésűt. A teljes kiőrlésű gabonák a növekvő szervezet számára szükséges mennyiségű rostot, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak. Nagyon sok finom csemegét tálalhatunk a kekszre is, például sajtot, gyümölcsöt, zöldséget és mártogatósokat is.
Ez furcsa választásnak tűnhet, de a quinoa szuper étel, különösen a gyermekek számára. A fehérjével, magnéziummal és folsavval teli quinoa elősegíti az egészséges csontozatot, és lendületet, energiát biztosít. Rengeteg mód van arra, hogy a quinoát beépítsük a kicsi étrendjébe, például süthetjük péksütikbe, keverhetjük salátába, vagy helyettesíthetjük ezzel a fehér rizst.
A C-vitaminnal teli narancs fontos szerepet kap a gyerekek étrendjébe. A narancsszeletek (és a narancslé) önmagában fogyasztva is nagyon finom. De hozzáadhatjuk gyümölcssalátákhoz és péksütkhez, sütikhez is.
A tojásnagyon jó fehérjeforrás, segíti a kicsik növekedését. Nagyon könnyen beilleszthetők az étrendbe: próbáljuk ki a rántottát, a kemény tojást, a lágy tojást vagy a buggyantott tojást.
A zab tele van rostokkal és nagyszerű gluténmentes gabonaválasztás, ha a kicsi gluténérzékeny vagy allergiás.A turmixokhoz hozzáadva, zabpelyhet vagy zabkását készítve a zab könnyen beilleszthető a gyerekek étrendjébe.
A zeller több, mint egy vízzel teli zöldség – valójában tele van rosttal. Próbálja ki uzsonnára, mártogatóssal.
A joghurt nemcsak az erős csontok felépítéséhez szükséges kalciumban gazdag, hanem tele van probiotikumokkal is – más néven azokkal az egészséges baktériumokkal, amelyek szükségesek a kicsik bélrendszerének egészségéhez. A parfétól a fagyasztott joghurton át a szószokig a joghurt sokféle ételhez adható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.