Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egészséges

3+1 infó, amit az antioxidánsokról tudnod kell!

Minden titok az antioxidánsokról!
Sokat hallottál már az antioxidánsok egészségvédő szerepéről, de vajon tudod-e, mik is ezek valójában, és hogy miként vesznek részt a betegségek megelőzésében? Megmutatjuk!

Az antioxidánsok megakadályozzák a szervezetben felhalmozódott szabad gyökök sejtkárosító hatását. A szabad gyökök a normál élettani működés melléktermékei, tehát egészséges embereknél is képződnek. A szabadgyökmolekulák rendkívül nagy reakcióképességgel rendelkeznek, de szerencsére igen rövid életűek. Külső elektronhéjukon egy vagy két páratlan elektron tartózkodik, amelyek a szervezet ép sejtjeinek molekuláitól próbálnak párt szerezni maguknak, hogy stabillá váljanak. Ez az ép molekulák (fehérjék, zsírok stb.) károsodásához vezet.

A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és kóros sejtek képződését indulhat el, ezért fontos minél több antioxidáns tartalmú ételt fogyasztani!
A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és kóros sejtek képződését indulhat el, ezért fontos minél több antioxidáns tartalmú ételt fogyasztani!
1. Ha felborul az egyensúly

Az egészséges szervezet hatékonyan semlegesíti a szabad gyököket, de nem mindig! A dohányzás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a szmog vagy az UV sugárzás következményeként a szervezetünk ellenállóképesség romlik. Emellett egyre nagyobb súllyal esik latba a stressz és a silány minőségű étel. A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és kóros sejtek képződését indulhat el. A sejtek elhasználódnak, megöregszenek, az egész szervezet elgyengül, leromlik. Főképpen a nagy oxigénellátást igénylő szövetekben – pl. agy, szív, vese, izmok – alakulhatnak ki degeneratív megbetegedések, de súlyos esetben akár rákos elváltozások is felléphetnek.

Ezt edd, hogy megóvdd a látásodat! >>>

2. A táplálkozáson is múlik!

Az antioxidánsok segítenek, megvédenek a szabad gyökök toxikus hatásaitól. A legfontosabb jótevők az A-, C-, E- és K-vitamin, valamint az ubikinon (ismertebb nevén koenzim Q10), amely zsíroldó, vitaminszerű molekula. A szelén, a cink és a mangán fontos rák- és érelmeszesedés-megelőző nyomelemek, a flavonoidok pedig antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok.

10 jó tanács, ha puffad a hasad! >>>

Az antioxidánsok segítenek, megvédenek a szabad gyökök toxikus hatásaitól
Az antioxidánsok segítenek, megvédenek a szabad gyökök toxikus hatásaitól
3. fő a természetesség!

Ezeket az antioxidánsokat egy normál vegyes táplálkozást folytató ember némi odafigyeléssel bejuttatja a szervezetébe. Ha azonban olyan élethelyzetbe kerülünk, amikor megnő a szabadgyökképződés, próbáljunk több természetes élelmiszerből származó antioxidánst a szervezetünkbe juttatni. Persze a legjobb az lenne, ha nem adnánk okot a túlzott szabadgyökképződésre.

5 természetes immunerősítő energiatal >>>

Rendkívül magas antioxidáns tartalmú a spenót - érdemes minél többet enni belőle!
Rendkívül magas antioxidáns tartalmú a spenót - érdemes minél többet enni belőle!
3+1. AMIT SŰRŰN KÉNE FOGYASZTANI

Íme, néhány magas antioxidáns tartalmú gyümölcs és zöldség: aszalt szilva, gránátalma, szőlő, fekete áfonya, földi szeder, tőzegáfonya eper, málna; kelkáposzta, fokhagyma, spenót tök, kelbimbó, brokkoli, cékla, avokádó, paprika.

Olvass tovább az egészséges életmódról! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.