Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Egészséges

3+1 infó, amit az antioxidánsokról tudnod kell!

Minden titok az antioxidánsokról!
Sokat hallottál már az antioxidánsok egészségvédő szerepéről, de vajon tudod-e, mik is ezek valójában, és hogy miként vesznek részt a betegségek megelőzésében? Megmutatjuk!

Az antioxidánsok megakadályozzák a szervezetben felhalmozódott szabad gyökök sejtkárosító hatását. A szabad gyökök a normál élettani működés melléktermékei, tehát egészséges embereknél is képződnek. A szabadgyökmolekulák rendkívül nagy reakcióképességgel rendelkeznek, de szerencsére igen rövid életűek. Külső elektronhéjukon egy vagy két páratlan elektron tartózkodik, amelyek a szervezet ép sejtjeinek molekuláitól próbálnak párt szerezni maguknak, hogy stabillá váljanak. Ez az ép molekulák (fehérjék, zsírok stb.) károsodásához vezet.

A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és kóros sejtek képződését indulhat el, ezért fontos minél több antioxidáns tartalmú ételt fogyasztani!
A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és kóros sejtek képződését indulhat el, ezért fontos minél több antioxidáns tartalmú ételt fogyasztani!
1. Ha felborul az egyensúly

Az egészséges szervezet hatékonyan semlegesíti a szabad gyököket, de nem mindig! A dohányzás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a szmog vagy az UV sugárzás következményeként a szervezetünk ellenállóképesség romlik. Emellett egyre nagyobb súllyal esik latba a stressz és a silány minőségű étel. A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és kóros sejtek képződését indulhat el. A sejtek elhasználódnak, megöregszenek, az egész szervezet elgyengül, leromlik. Főképpen a nagy oxigénellátást igénylő szövetekben – pl. agy, szív, vese, izmok – alakulhatnak ki degeneratív megbetegedések, de súlyos esetben akár rákos elváltozások is felléphetnek.

Ezt edd, hogy megóvdd a látásodat! >>>

2. A táplálkozáson is múlik!

Az antioxidánsok segítenek, megvédenek a szabad gyökök toxikus hatásaitól. A legfontosabb jótevők az A-, C-, E- és K-vitamin, valamint az ubikinon (ismertebb nevén koenzim Q10), amely zsíroldó, vitaminszerű molekula. A szelén, a cink és a mangán fontos rák- és érelmeszesedés-megelőző nyomelemek, a flavonoidok pedig antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok.

10 jó tanács, ha puffad a hasad! >>>

Az antioxidánsok segítenek, megvédenek a szabad gyökök toxikus hatásaitól
Az antioxidánsok segítenek, megvédenek a szabad gyökök toxikus hatásaitól
3. fő a természetesség!

Ezeket az antioxidánsokat egy normál vegyes táplálkozást folytató ember némi odafigyeléssel bejuttatja a szervezetébe. Ha azonban olyan élethelyzetbe kerülünk, amikor megnő a szabadgyökképződés, próbáljunk több természetes élelmiszerből származó antioxidánst a szervezetünkbe juttatni. Persze a legjobb az lenne, ha nem adnánk okot a túlzott szabadgyökképződésre.

5 természetes immunerősítő energiatal >>>

Rendkívül magas antioxidáns tartalmú a spenót - érdemes minél többet enni belőle!
Rendkívül magas antioxidáns tartalmú a spenót - érdemes minél többet enni belőle!
3+1. AMIT SŰRŰN KÉNE FOGYASZTANI

Íme, néhány magas antioxidáns tartalmú gyümölcs és zöldség: aszalt szilva, gránátalma, szőlő, fekete áfonya, földi szeder, tőzegáfonya eper, málna; kelkáposzta, fokhagyma, spenót tök, kelbimbó, brokkoli, cékla, avokádó, paprika.

Olvass tovább az egészséges életmódról! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.