Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egészséges

3+1 infó, amit az antioxidánsokról tudnod kell!

Minden titok az antioxidánsokról!
Sokat hallottál már az antioxidánsok egészségvédő szerepéről, de vajon tudod-e, mik is ezek valójában, és hogy miként vesznek részt a betegségek megelőzésében? Megmutatjuk!

Az antioxidánsok megakadályozzák a szervezetben felhalmozódott szabad gyökök sejtkárosító hatását. A szabad gyökök a normál élettani működés melléktermékei, tehát egészséges embereknél is képződnek. A szabadgyökmolekulák rendkívül nagy reakcióképességgel rendelkeznek, de szerencsére igen rövid életűek. Külső elektronhéjukon egy vagy két páratlan elektron tartózkodik, amelyek a szervezet ép sejtjeinek molekuláitól próbálnak párt szerezni maguknak, hogy stabillá váljanak. Ez az ép molekulák (fehérjék, zsírok stb.) károsodásához vezet.

A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és kóros sejtek képződését indulhat el, ezért fontos minél több antioxidáns tartalmú ételt fogyasztani!
A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és kóros sejtek képződését indulhat el, ezért fontos minél több antioxidáns tartalmú ételt fogyasztani!
1. Ha felborul az egyensúly

Az egészséges szervezet hatékonyan semlegesíti a szabad gyököket, de nem mindig! A dohányzás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a szmog vagy az UV sugárzás következményeként a szervezetünk ellenállóképesség romlik. Emellett egyre nagyobb súllyal esik latba a stressz és a silány minőségű étel. A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és kóros sejtek képződését indulhat el. A sejtek elhasználódnak, megöregszenek, az egész szervezet elgyengül, leromlik. Főképpen a nagy oxigénellátást igénylő szövetekben – pl. agy, szív, vese, izmok – alakulhatnak ki degeneratív megbetegedések, de súlyos esetben akár rákos elváltozások is felléphetnek.

Ezt edd, hogy megóvdd a látásodat! >>>

2. A táplálkozáson is múlik!

Az antioxidánsok segítenek, megvédenek a szabad gyökök toxikus hatásaitól. A legfontosabb jótevők az A-, C-, E- és K-vitamin, valamint az ubikinon (ismertebb nevén koenzim Q10), amely zsíroldó, vitaminszerű molekula. A szelén, a cink és a mangán fontos rák- és érelmeszesedés-megelőző nyomelemek, a flavonoidok pedig antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok.

10 jó tanács, ha puffad a hasad! >>>

Az antioxidánsok segítenek, megvédenek a szabad gyökök toxikus hatásaitól
Az antioxidánsok segítenek, megvédenek a szabad gyökök toxikus hatásaitól
3. fő a természetesség!

Ezeket az antioxidánsokat egy normál vegyes táplálkozást folytató ember némi odafigyeléssel bejuttatja a szervezetébe. Ha azonban olyan élethelyzetbe kerülünk, amikor megnő a szabadgyökképződés, próbáljunk több természetes élelmiszerből származó antioxidánst a szervezetünkbe juttatni. Persze a legjobb az lenne, ha nem adnánk okot a túlzott szabadgyökképződésre.

5 természetes immunerősítő energiatal >>>

Rendkívül magas antioxidáns tartalmú a spenót - érdemes minél többet enni belőle!
Rendkívül magas antioxidáns tartalmú a spenót - érdemes minél többet enni belőle!
3+1. AMIT SŰRŰN KÉNE FOGYASZTANI

Íme, néhány magas antioxidáns tartalmú gyümölcs és zöldség: aszalt szilva, gránátalma, szőlő, fekete áfonya, földi szeder, tőzegáfonya eper, málna; kelkáposzta, fokhagyma, spenót tök, kelbimbó, brokkoli, cékla, avokádó, paprika.

Olvass tovább az egészséges életmódról! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.