Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egészséges

5 csírafajta, amit érdemes sűrűn enned!

csíra
Rendkívül magas vitamintartalmuk miatt érdemes minél többször beiktatni az étrendünkbe a csírákat, amelyek nem csak kitűnő tápanyagforrást jelentenek, hanem kifejezetten finomak is.

1. A búzacsíra

…a sejtek megújulását segíti, klorofill tartalma a vér oxigénellátását segíti. A búzacsíra jótékonyan hat a vérnyomásra, a vércukor szinten tartására egyaránt. Erősíti az immunrendszert és közismert a porcerősítő tulajdonsága is.

Acsírákhoz hasonlóan rengeteg jó tulajdonsága és karakteres íze van a zsázsának
Acsírákhoz hasonlóan rengeteg jó tulajdonsága és karakteres íze van a zsázsának

2. A zabcsíra

Rendkívüli a B- és E-vitamintartalma, amellyel az idegrendszer gondtalan működését javítja. Az E-vitamin tartalma miatt pedig ragyogóbbá teszi a hajat és a bőrt.

3. A lencsecsíra

Az étkezések után fellépő vércukorszint-emelkedést csökkenti a lencsecsíra Mézga-és pektintartalma miatt. Ezért cukorbetegeknek kitűnő választás minél több fogyasztása. Emellett a magnézium-, vas, cink- és krómtartalma magas!

Mindig nyersen fogyasszuk a csírákat, hogy semmit se veszítsenek tápértékükből!
Mindig nyersen fogyasszuk a csírákat, hogy semmit se veszítsenek tápértékükből!

4. Napraforgómag csíra

A diétázók csírája, mert magas rosttartalma helyreállítja a bélflórát, méregtelenítő, tisztító és vízhajtó hatású. Nyugtatja az idegrendszert, magas foszfortartalma pedig segíti a zsírok és szénhidrátok emésztését.

5. Retekcsíra

Természetes antibiotikumnak is hívják a retekcsírát, mert tisztítja a légzőszerveket, gyógyítja a húgyúti megbetegedéseket, a vesét. Tisztítja a vért, ezáltal csökkenti a pattanásokat, szebbé teszi a bőrt. Immunerősítő hatású, tavasszal, esős időben szinte kötelező lenne fogyasztanunk.

A kis retekcsírákban nagyon intenzíven érezhető a retek csípőssége
A kis retekcsírákban nagyon intenzíven érezhető a retek csípőssége

Csíranevelés házilag

Az otthon nevelt csíra olcsó, friss és garantáltan vegyszermentes, ráadásul ezek a kis bébinövények koncentráltan tartalmazzák mindazokat a jótékony hatású tápanyagokat, amelyek később majd a teljes növényben oszlanak szét. Rengeteg vitamin (A-, B-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin), valamint hasznos ásványi anyag van bennük, sőt természetes forrásai a kalciumnak, káliumnak, nátriumnak, foszfornak, szelénnek és magnéziumnak. Lúgosítanak, megkönnyítik az emésztést, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és idegnyugtató hatásuk is ismert.

 

Ma már nagyobb üzletekben vagy bioboltokban sokféle csírát találunk, érdemes kipróbálni mindet!
Ma már nagyobb üzletekben vagy bioboltokban sokféle csírát találunk, érdemes kipróbálni mindet!

Így csináld!

A bioboltokban ezernyi kellék és segédeszköz kapható a csíráztatáshoz, de a legegyszerűbb, ha fogunk egy kicsi befőttesüveget, beletesszük a magvakat, és egy éjszakára beáztatjuk őket. Másnap az üveg száját tüllel (vagy két rétegbe hajtott szúnyoghálóval) bekötjük, a magokat átöblítjük, kicsit összerázzuk. Ezt a folyamatot naponta kétszer addig ismételjük, ameddig a boltban kaphatóhoz hasonló méretű csíráink nem növekednek.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.