A zabpehelyről régóta tudjuk, hogy mennyire egészséges: nagyon jó szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és magas a rosttartalma is. Ráadásul diétás alapanyagaként is szolgálhat. Igazi csoda: akik zabpelyhet reggeliznek, akár 4 órára is elűzhetik az éhséget! Ezzel megúszható a délelőtti nassolás, ami kifejezetten előnyös, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilótól.
A chia mag, magyar nevén aztékzsályamag az újhullámos gasztronómia megkerülhetetlen szuperétele. A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag esszenciális zsírsavakban, közülük is az igen egészséges Omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban. Magas rosttartalma miatt azonban túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért 15 grammnál több nem javasolt belőle, és a legtöbb bio boltból már beszerezhető.
A joghurt könnyen emészthető állapotban tartalmazza bizonyos létfontosságú tápanyagokat, például vitaminokat, ásványi és bioaktív anyagokat, fehérjét, valamint zsírt. 100 g joghurtban például 150 mg kálium, 115 mg kalcium és 11 mg magnézium található.
A kalcium védi a csontokat és a fogakat, ráadásul a joghurtban lévő tejsavval együtt a szervezetünk különösen jól tudja hasznosítani. A magnézium és a kálium az izmoknak és az idegeknek segít, különösen a stresszes időszakokban, ugyanakkor a rendszeresen sportolók számára is fontosak.
A mandulatej is tele van kalciummal, ami segít abban, hogy több zsírt égessen el a szervezet. Emellett magnézium is található benne, ez pedig az izmok, az idegrendszer és a fehérjeszintézis megfelelő működéséhez elengedhetetlen.
Nézzük, ezek keverékéből hogyan álítható elő a tökéletes reggeli!
1/3 befőttesüveg zabpehely
1 evőkanál chia mag
100 g mandulatej
100 g görög joghurt - ebben a sorrendben egymásra rétegezve.
Aki szerint a fenti recept önmagában nem kifejezetten ínycsiklanó, annak javasoljuk, hogy a rétegek közé iktasson be még valamit: gyümölcsöket, zöldséget, csokoládét, fűszereket - amit ízlése diktál. Mutatunk néhány izgalmas variációt!
Répás-fahéjas zabkása
1-2 evőkanál méz
1 teáskanál fahéj
2-3 evőkanál reszelt répa
pekándió (bio boltokban megvásárolható kellemes ízű, értékes tápanyagokat tartalmazó Észak-Amerikában honos diófajta)
Áfonyás-citromos zabkása
2 evőkanál áfonyalekvár
1 maréknyi áfonya
reszelt citromhéj
Barackos-csokoládés zabkása
1 evőkanál méz
1 teáskanál kakaópor
3 sárgabarack, héj nélkül
reszelt étcsokoládé
Banános-diós zabkása
1-2 evőkanál méz
egy marék tört dió
egy maréknyi szeletelt banán
Piña Colada zabkása
1 teáskanál méz
1 maréknyi szeletelt mandula
1 maréknyi szeletelt ananász
kókuszreszelék
Az ízlés szerint elkészített zabkásákat egy éjszakára a hűtőben pihentetjük, és miután megpuhultak benne a hozzávalók, másnap reggel fogyasztható is a finom reggeli!
További ízletes és egészséges recepteket ismerhet meg a LifeNetwork Privátséf című műsorából!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.