Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Dubarry-csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Babgulyás
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mákos guba
Epres blondie
Vadas marha
Hagymás rostélyos
Tojásos nokedli fejes salátával
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus grízgaluska leves
Egészséges

4+1 élelmiszer, ami segít megelőzni a memóriavesztést

élelmiszer, amik segítenek megelőzni a memóriavesztést
Előfordult már veled, hogy beléptél egy szobába, és hirtelen nem emlékeztél rá, miért is indultál oda? A kulcsokért, a pénztárcádért, vagy hogy kikapcsold a tévét? Ha nem szeretnéd, hogy ez rendszeres legyen, többek között érdemes egy kicsit jobban odafigyelned az étkezésedre, ugyanis a következő élelmiszerek segíthetnek megelőzni a memóriavesztést.

1. Egyél több grapefruitot

Ennek a savanykás gyümölcsnek nagyon magas a folsav tartalma. Egy 2007-ben publikált tanulmány szerint pedig azok, akik több folsavat fogyasztanak, szignifikánsan jobb memóriával és információfeldolgozási sebességgel rendelkeznek. A reggeli smoothie-dba éppen ezért érdemes belecsempészned egy fél grapefruitot, vagy meginnod egy nagy pohár grapefruit levet!

2. Fogyassz több étcsokoládét

Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy az étcsoki javíthat a memóriádon, felturbózhatja az immunrendszeredet és a hangulatodat is feldobhatja. Szóval ha egy kis nassolni valóra vágysz, dobj be néhány (minimum 80%-os kakaótartalmú) étcsokit, amitől nem csak boldogabb, de egészségesebb is leszel.

3. Kávézz rendszeresen

Jó hír a kávéfüggőknek: a koffein jót tesz az agyadnak. Számos tanulmány kimutatta, hogy a koffeinnek pozitív hatása van a memóriára - ráadásul ez fokozottan igaz a középkorú és 65 év feletti emberekre. Szóval nyugodtan kávézz rendszeresen, csak arra figyelj oda, hogy ne fogyassz többet az ajánlott napi koffeinmennyiségnél (300 mg) , ami nagyjából 3 csésze kávénak felel meg.

4. Egyél több avokádót

Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak javítják az agy működését, és szerepet játszanak az emlékezet megtartásában. Szóval itt az ideje, hogy megkóstold a mennyei avókádókrémet, vagy adj egy kis avokádót a salátaebédedhez.

+ 1 Fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt

Egy 2018-as tanulmány során 28 ezer embert vizsgáltak meg és azt tapasztalták, hogy azok, akik több zöldséget és gyümölcsöt ettek, jobb memóriával rendelkeztek mint azok, akik nem fogyasztottak rendszeresen zöldségeket és gyümölcsöket. A tudósok pedig ebből arra következtettek, hogy az antioxidánsok és a bioaktív anyagok - például az A-, B-, C- és E-vitaminok, a flavonoidok és polifenolok - csökkenthetik az agy oxidatív stresszét, ami megakadályozhatja az életkorral összefüggő agyi rendellenességeket, például a memóriavesztést. Ez pedig egy újabb ok arra, hogy ne csak a fentebb említett avokádót és grapefruitot fogyaszd minden nap, hanem bármilyen friss gyümölcsöt és zöldséget.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.