Farsangi szalagos fánk
Epres blondie
Rakott zöldbab darált hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Csupacsokis brownie
Finomfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék
Babgulyás
Körömpörkölt csülökkel
Mákos guba
Dödölle - az eredeti recept
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Mézes-mustáros csirkemell
A spenótra sokan ferde szemmel néznek, a nagy zöld levelek sok háztartásban számítanak persona non gratanak. A spenót nem szeretésének hátterében általában gyerekkori trauma húzódik, egy rosszul elkészített, feleslegesen erőltetett fogás gátat vethet egy csodás kapcsolatnak. Ugyanis a spenót finom, egészséges és izgalmas alapanyaga a tavasznak.

A spenót elkészítése nem bonyolult, néhány alapvető szabály betartásával rendkívül könnyen, nagyon finom spenótos fogásokat alkothatunk.

1. alaposan meg kell mosni

A legfontosabb, hogy a felhasználni kíván spenótot minden esetben alaposan mossuk meg. A földes-homokos rostogással nem csak a spenóttól, hanem az egész étkezéstől elmehet a gusztusunk. A szárától megszabadított leveleket egy nagyobb edénybe, vagy akár a mosogató egyik tálcájába tesszük, langyos vízzel felöntjük, átforgatjuk, majd új vizet veszünk, s ezt egészen addig ismételgetjük, amíg már nincs üledék a tál vagy a mosogató alján.

A spenótból készült krémleves lágy íze mellett finom, és rendkívül egészséges
A spenótból készült krémleves lágy íze mellett finom, és rendkívül egészséges

2. Salátának, főzeléknek

A megmosott spenótot ezután kedvünk szerint felhasználhatjuk. A bébispenótot érdemes salátához adni, a nagyobb levelek előtt számtalan út áll. A spenót kitűnő főzelékalap, nincs is igazi tavaszi menü egy tisztes spenótfőzelék nélkül, de más fogásokba is könnyen belekombinálható.

3. Fonnyaszd és fűszerezd meg!

A felhasználás előtt a spenótot érdemes megfonnyasztani. Ehhez kevés zsiradékra dobjuk a megtisztított leveleket, majd közepes lángon, gyakori kevergetés mellett figyeljük, ahogy a nagy halom friss levélünk maréknyi zöldséggé változik. A fonnyasztás közben és után a spenót jól fűszerezhető. Klasszikus fűszere a fokhagyma, de medvehagyma, snidling , sonkahagyma vagy épp az újhagyma is jó áll neki. A fekete bors vagy a szerecsendió is jó választás a spenóthoz, de izgalmas eredményre vezet, ha rózsaborssal vagy épp curryvel fűszerezve készítjük el.

A spenót kitűnő feltét tésztához, kombináld ricottával, sonkával, fokhagymával!
A spenót kitűnő feltét tésztához, kombináld ricottával, sonkával, fokhagymával!

4. használd tölteléknek!

A fonnyasztott spenótból remek töltelék lehet, az olaszos egytálételek, csőben sült fogások mind rajonganak a spenótért. Ezeknél a fogásoknál a spenótot érdemes kissé lazítani. Ehhez megfelelő alapanyag a túró, a ricotta, a cottage cheese, a mascarpone vagy a tejszín. A túrós spenót jó választás, ha spenótos canellonit vagy lasagnet szeretnénk készíteni, a mártásokhoz meg egyértelműen a tejszín vagy a mascarpone javasolt, amit könnyen be is tudunk – a megfelelő mértékben – sűríteni. A tejszínnel kombinált spenót különböző – húsos vagy vega – raguk alapjául is szolgálhat.

5. Kombinálj kedvedre!

A spenót nem csak a tészták mellé adható, hanem bele is kombinálhatjuk a különféle tésztákba. Készíthetünk spenótos metéltet vagy épp spenótos krumpligombócot. A túróval való szoros barátságából fakadóan kitűnő választás lehet egy spenótos túrógombóc, amit kínálhatunk levesbetétként, felszolgálhatunk köret gyanánt vagy kínálhatunk főételként is.

A spenót túróval, tejszínnel párosítva kitűnő tölteléke lehet tésztáknak, húsoknak
A spenót túróval, tejszínnel párosítva kitűnő tölteléke lehet tésztáknak, húsoknak

5+1: Ha klasszikusan akarod...

Ha viszont a hagyományos vonalon szeretnénk hangos sikert elérni, akkor érdemes a korábban rántással sűrített spenótot tejszínnel lazítani, két-három kissé már szikkadt kiflit feldarabolva a tejszínnel felengedett spenóthoz adni, s kevés fokhagymával és szerecsendióval ízesíteni. Ezután addig főzni, amíg a kenyér teljesen megszívja magát, majd botmixerrel krémesíteni, s kis sóval helyre tenni az ízeket. A végeredmény lágy, kellemes, tartalmas, de nem nehéz főzelék lesz, amit már csak egy tükörtojást tehet még tökéletesebbé.

Legjobb spenót receptek >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.