Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egészséges

5 ok, amiért neked is érdemes algát enni

Valószínűleg egyszer-kétszer találkoztál már a wakamével – csak éppen nem tudtad a nevét. A tengeri mustár néven is ismert, az ázsiai konyhában gyakran használt tengeri zöldség a sushi éttermek kedvenc alapanyaga.

A wakame a barna algák fajához tartozik, enyhén édeskés, húsos zöldség. Frissen sötétbarna színű, de főzés során sötétzöld lesz. Színét a fucoxanthintnek, egy antioxidáns karotinoidnak köszönheti. Az algákat – így a wakamét is – szuperélelmiszernek tartják: nem tartalmaz cukrot, magas a rost-és a fehérjetartalma, gazdag ásványi anyagokban.

Évszázadok óta alapélelmiszer a japán konyhában, ásatások szerint ezeket a növényeket már 10 000 évvel ezelőtt is fogyasztották az ázsiai szigetországban. A wakame gazdálkodás 1943-ban kezdődött, akkor szabadalmaztatta a termesztési technikát Youshiro Ohtsuki. Azóta világszerte egyre népszerűbb: a Markets and Markets kutatása szerint az algatermelés piaca 2020-ban 16,7 milliárd dollárra becsülhető.

Dietetikusok szerint a benne található tápanyagok teszik igazán értékessé a wakamét.

Jótékony egészségügyi hatásai vannak az algának /Fotó: Shutterstock
Jótékony egészségügyi hatásai vannak az algának /Fotó: Shutterstock

1. Támogatja a pajzsmirigy egészségét

A jódnak fontos szerepe van a pajzsmirigyműködésben, a wakame pedig természetes jódforrás, így segíthet megelőzni a jódhiány okozhat pajzsmirigy-alulműködést. Jódtartalma a betakarítás helyétől függően változik, de átlagosan körülbelül 42 mikrogrammot tartalmaz grammonként. A jód ajánlott napi adagja felnőtteknek 150 mikrogramm.

2. Csökkenti a magas vérnyomást, segíti a fogyást

Természetes vérnyomáscsökkentő hatású Kutatások igazolták, hogy azok a magas vérnyomásban szenvedő, túlsúlyos betegek, akik napi 4-6 gramm algát fogyasztottak, nemcsak a hasi zsírtól szabadultak meg, hanem a vérnyomásuk is csökkent.

3. Védi a szív- és érrendszer egészségét

A vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal teli wakame a szív egészségére is jótékonyan hat. Tanulmányok az LDL koleszterin- és a trigliceridszint, valamint a testtömeg javulásáról számoltak be azoknál a férfiaknál, akik a japán étrendet követtek a nyugati étrend helyett. A japán étrend tengeri moszatot tartalmazott, ami arra utal, hogy a tengeri zöldségek fontos szerepet játszhatnak a koleszterinszint normalizálásában.

4. Rákellenes hatású

Egy 2014-es tanulmány szerint a tengeri moszatokban vagy a barna algákban, például a wakaméban jelenlévő fukoidán rákellenes hatást mutat emlő- és vastagbélrák esetén. A fucoxanhtin rákellenes hatása is beigazolódott. A hagyományos kínai orvoslásban és a japán népi gyógyászatban a tengeri moszatot a daganatok kezelésére használják.

5. Segíti a hormonális egyensúlyt

A wakame nagy mennyiségű mangánt, vasat és kalciumot tartalmaz, amelyek szerepet vállalnak a hormonális egyensúly fenntartásában. A mangán és a kalcium segít a PMS tüneteinek javításában is. Egy, az American Journal of Obstetrics and Gynecology-ban megjelent tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akiknek vérében alacsonyabb volt a mangánszint, erősebb fájdalmat és gyakoribb hangulatingadozást tapasztaltak a PMS és a menstruáció során.

BESZERZÉSE ÉS FOGYASZTÁSA

A wakamét frissen és szárított formában is beszerezheted nagyobb hipermarketekben vagy ázsiai boltokban. Nyersen is fogyasztható: a friss moszatot hűtőszekrényben tárold! Ha szárított wakamét vásárolsz, a legjobb, ha hűvös, száraz, sötét helyen, például a kamrában tárolod, ahol lezárt csomagolásban akár egy évig is eláll. A szárított wakamét 10 percig áztasd vízbe, és csak ezt követően add az ételhez. Használhatod salátákhoz, belefőzheted levesekbe (Japánban főként a miso leveshez adják), ragukba, szószokba. Jól illik minden hal- és tenger gyümölcseiből készült ételhez, de rizs- és tésztaételekhez is.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.