Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gondoltad volna, hogy a nyers liszt ugyanúgy veszélyes lehet, mint a nyers csirkehús, a tojás vagy a mosatlan zöldség?

Főzés során elkerülhetetlen, hogy kóstoljunk, és így van ez a sütögetésnél is. Legyen szó akár egy kevert piskótáról vagy a muffin tésztájáról, nem árt belekóstolni, hogy tudjuk, kell-e még bele cukor. Ez azonban nemcsak a tésztába kerülő nyers tojás, hanem a liszt miatt is kockázatos lehet!

A liszt is képes lehet komoly betegséget okozni /Fotó: Shutterstock
A liszt is képes lehet komoly betegséget okozni /Fotó: Shutterstock

A nyers liszt is okozhat megbetegedést

Elsőre furának tűnhet, de a nyers liszt is képes lehet komoly betegségeket előidézni. A szakértők szerint sokan nem gondolnak bele, hogy a tasakban lévő búzafinomliszt ugyanúgy nyers, feldolgozatlan termék, mint bármelyik nyers hús, tojás vagy zöldségféle.

A liszt gabonából készül, a legtöbb háztartásban előforduló finomliszt pedig búzából. A porszerű állaga miatt úgy tűnhet, hogy ártalmatlan, azonban nem tudhatjuk, hogy a liszt alapját adó gabona pontosan honnan, milyen területről származik. A növény ugyanis könnyen magába szívhat a talajból vagy az öntözővízből olyan baktériumokat mint a Salmonella vagy az E. coli, melyek az őrlés során nem pusztulnak el.

A liszt az egyik leggyakrabban használt alapanyag a konyhában /Fotó: Shutterstock
A liszt az egyik leggyakrabban használt alapanyag a konyhában /Fotó: Shutterstock

A Southern Living felidézi, hogy a 2016-ban, az Egyesült Államokban kitört E. coli-járványért a General Mills által gyártott Gold Medal liszt volt a felelős, és 24 államban összesen 63 ember megbetegedését okozta. Az elmúlt évtizedben nem ez volt az első és az egyetlen járvány, melyet a nyers liszttel hoztak összefüggésbe. A veszély tehát valós, de közel sem elkerülhetetlen.

Ne együnk nyers sütitésztát

Ha liszttel dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy mindenképp hőkezeljük. Ha rántást vagy habarást készítünk, jól forraljuk fel az ételt, amibe belekerül, ha pedig sütemény készül, alaposan süssük át a tésztát és a maradékot ne nyaljuk ki a keverőtálból! Az Egyesült Államokban nagy divat és népszerű édesség az ehető, nyers sütitészta, de látva a kockázatokat, érdemes kerülni ennek a fogyasztását.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.