Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gondoltad volna, hogy a nyers liszt ugyanúgy veszélyes lehet, mint a nyers csirkehús, a tojás vagy a mosatlan zöldség?

Főzés során elkerülhetetlen, hogy kóstoljunk, és így van ez a sütögetésnél is. Legyen szó akár egy kevert piskótáról vagy a muffin tésztájáról, nem árt belekóstolni, hogy tudjuk, kell-e még bele cukor. Ez azonban nemcsak a tésztába kerülő nyers tojás, hanem a liszt miatt is kockázatos lehet!

A liszt is képes lehet komoly betegséget okozni /Fotó: Shutterstock
A liszt is képes lehet komoly betegséget okozni /Fotó: Shutterstock

A nyers liszt is okozhat megbetegedést

Elsőre furának tűnhet, de a nyers liszt is képes lehet komoly betegségeket előidézni. A szakértők szerint sokan nem gondolnak bele, hogy a tasakban lévő búzafinomliszt ugyanúgy nyers, feldolgozatlan termék, mint bármelyik nyers hús, tojás vagy zöldségféle.

A liszt gabonából készül, a legtöbb háztartásban előforduló finomliszt pedig búzából. A porszerű állaga miatt úgy tűnhet, hogy ártalmatlan, azonban nem tudhatjuk, hogy a liszt alapját adó gabona pontosan honnan, milyen területről származik. A növény ugyanis könnyen magába szívhat a talajból vagy az öntözővízből olyan baktériumokat mint a Salmonella vagy az E. coli, melyek az őrlés során nem pusztulnak el.

A liszt az egyik leggyakrabban használt alapanyag a konyhában /Fotó: Shutterstock
A liszt az egyik leggyakrabban használt alapanyag a konyhában /Fotó: Shutterstock

A Southern Living felidézi, hogy a 2016-ban, az Egyesült Államokban kitört E. coli-járványért a General Mills által gyártott Gold Medal liszt volt a felelős, és 24 államban összesen 63 ember megbetegedését okozta. Az elmúlt évtizedben nem ez volt az első és az egyetlen járvány, melyet a nyers liszttel hoztak összefüggésbe. A veszély tehát valós, de közel sem elkerülhetetlen.

Ne együnk nyers sütitésztát

Ha liszttel dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy mindenképp hőkezeljük. Ha rántást vagy habarást készítünk, jól forraljuk fel az ételt, amibe belekerül, ha pedig sütemény készül, alaposan süssük át a tésztát és a maradékot ne nyaljuk ki a keverőtálból! Az Egyesült Államokban nagy divat és népszerű édesség az ehető, nyers sütitészta, de látva a kockázatokat, érdemes kerülni ennek a fogyasztását.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.