Farsangi szalagos fánk
Zsemlegombóc
Klasszikus grízgaluska leves
Epres blondie
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Tojásos nokedli fejes salátával
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csupacsokis brownie
Babgulyás
Gondoltad volna, hogy a nyers liszt ugyanúgy veszélyes lehet, mint a nyers csirkehús, a tojás vagy a mosatlan zöldség?

Főzés során elkerülhetetlen, hogy kóstoljunk, és így van ez a sütögetésnél is. Legyen szó akár egy kevert piskótáról vagy a muffin tésztájáról, nem árt belekóstolni, hogy tudjuk, kell-e még bele cukor. Ez azonban nemcsak a tésztába kerülő nyers tojás, hanem a liszt miatt is kockázatos lehet!

A liszt is képes lehet komoly betegséget okozni /Fotó: Shutterstock
A liszt is képes lehet komoly betegséget okozni /Fotó: Shutterstock

A nyers liszt is okozhat megbetegedést

Elsőre furának tűnhet, de a nyers liszt is képes lehet komoly betegségeket előidézni. A szakértők szerint sokan nem gondolnak bele, hogy a tasakban lévő búzafinomliszt ugyanúgy nyers, feldolgozatlan termék, mint bármelyik nyers hús, tojás vagy zöldségféle.

A liszt gabonából készül, a legtöbb háztartásban előforduló finomliszt pedig búzából. A porszerű állaga miatt úgy tűnhet, hogy ártalmatlan, azonban nem tudhatjuk, hogy a liszt alapját adó gabona pontosan honnan, milyen területről származik. A növény ugyanis könnyen magába szívhat a talajból vagy az öntözővízből olyan baktériumokat mint a Salmonella vagy az E. coli, melyek az őrlés során nem pusztulnak el.

A liszt az egyik leggyakrabban használt alapanyag a konyhában /Fotó: Shutterstock
A liszt az egyik leggyakrabban használt alapanyag a konyhában /Fotó: Shutterstock

A Southern Living felidézi, hogy a 2016-ban, az Egyesült Államokban kitört E. coli-járványért a General Mills által gyártott Gold Medal liszt volt a felelős, és 24 államban összesen 63 ember megbetegedését okozta. Az elmúlt évtizedben nem ez volt az első és az egyetlen járvány, melyet a nyers liszttel hoztak összefüggésbe. A veszély tehát valós, de közel sem elkerülhetetlen.

Ne együnk nyers sütitésztát

Ha liszttel dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy mindenképp hőkezeljük. Ha rántást vagy habarást készítünk, jól forraljuk fel az ételt, amibe belekerül, ha pedig sütemény készül, alaposan süssük át a tésztát és a maradékot ne nyaljuk ki a keverőtálból! Az Egyesült Államokban nagy divat és népszerű édesség az ehető, nyers sütitészta, de látva a kockázatokat, érdemes kerülni ennek a fogyasztását.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.