A cseresznyefa nem csak a finom gyümölcsével kápráztat el minket, hanem előtte még a gyönyörű, halvány rózsaszín virágaiban is gyönyörködhetünk tavasszal. Május végén, június elején pedig párban lecsüngő, formás, szív alakú, gömbölyded bogyói nyitják meg a nyári gyümölcsszezont. Az érett cseresznye fényes héja lehet egészen világos, fehéres sárga is, de vannak már-már fekete, mély bordóra érő fajták is. A korán érők általában világosabbak, a későiek pedig a sötétebb színűek. A szemek akár 2-2,5 cm-es átmérőt is elérhetik.
A görögök az istenek eledelének is nevezték, keleten – Japánban és Kínában – pedig nagy kultusza van, hiszen a megújulást szimbolizálja.
A cseresznye túlnyomó része, azaz a 78-82 százaléka víz, így remek szomjoltó a meleg kora nyári napokon, az energiatartalma pedig 65-70 kcal (100 grammban). Zsír és fehérje alig van benne, de szénhidrátot és növényi rostot tartalmaz - így a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. Az érettségétől függ, mennyi gyümölcscukrot tartalmaz.
Gyorsan megemeli a test energiaszintjét, serkenti a melatonin hormon keletkezését az agyban, így hozzájárul a pihentető alváshoz. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os a C-vitamin tartalma.
Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium, nátrium, és kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, ezért ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.
Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek, ami a pattanások elmulasztását is segítheti.
Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében is sokat segít.
Ha nincs alkalmunk magunk szedni, hanem a boltban vagy a piacon vásároljuk meg, akkor mindig érettet válasszunk, mert leszedve már nem tud utánérni. Ha az árus megengedi, érdemes megkostólni. Figyeljünk, hogy kemény, fényes, folt- és repedésmentes héjú legyen. A puha, tompa fényű cseresznyék gyakran kukacosak. A frissességet csak a szárral együtt kínált cseresznyén tudjuk ellenőrizni. A szára legyen kemény és élénk zöld, ahogy a levelei is. Ha tehetjük, zacskó helyett dobozban, vagy kosárban szállítsuk, így nem fog összenyomódni.
Lehetőleg frissen fogyasszuk, még a szedés vagy a vásárlás napján. A hűtőben legfeljebb két-három napig, ideális páratartalom mellett egy hétig tárolható. Fogyasztás előtt mindig mossuk meg, mert gyakran permetezik. A legkíméletesebb, ha áztatjuk hideg, vagy langyos vízben nagyjából 15 percig, majd szűrő segítségével óvatosan lecsorgatjuk. Ez azért is praktikus, mert az áztatás alatt a kukacos szemek színt vallanak, és könnyen kiválogathatók.
Hogy mit tehetünk, ha később szeretnénk elfogyasztani? Jól bírja a mélyhűtést, sőt, ilyenkor a vitamoniok is megmaradnak benne. Fagyasztás előtt érdemes kimagozni!
Főzéssel is jól tartósítható. Így is sok értékes növényi rostot fog tartalmazni, de a vitaminoknak már csak töredékét találjuk meg benne. Befőttnek, édességnek leszárazva, kimagozva használjuk fel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.