A fokhagyma az egyik legrégebben termesztett növény. Ázsiából származik, de Egyiptomban is ismert volt. Állítólag ezzel etették a piramisok építőit, mert meg voltak róla győződve, hogy a fokhagymától erősebbek lesznek. Az értéke is nagy volt, feljegyzések szerint Tutanhamon uralkodása alatt nagyjából 7 kilogramm fokhagymáért már rabszolgát lehetett vásárolni.
Rengeteg babona kapcsolódik hozzá, kezdve attól, hogy a fokhagyma távol tartja a vámpírokat, az ártó szellemeket, és még a pestist is. Újszülött gyermekek védelmezéseképp a kicsik bölcsőjébe is rendszeresen tettek fokhagymát, hogy elűzzék a babákra vadászó boszorkányokat. De szokás volt az ágyak szélét is bekenni vele, szintén az ártó szellemek távoltartása érdekében. Ugyanebből a célból raktak fokhagymafüzéreket a házak és az istállók ajtajára is.
Bár a fokhagymától biztonságot és nyugalmat reméltek, az özvegyek számára tilos volt a fogyasztása. A növényt ugyanis afrodiziákumként is alkalmazták. A megözvegyült asszonyok és férfiak számára azonban tiltott volt a testi szerelem, így nem hiányzott, hogy a növény felkorbácsolja a vágyakat. Friss házasok azonban használhatták, egy palesztin legenda szerint a vőlegény gomblyukába kellett helyezni egy gerezd fokhagymát, hogy jól sikerüljön a nászéjszaka és boldog legyen a házasság.
A fokhagyma fertőtlenítő és tisztító hatása a benne lévő allicinnek köszönhető, ami több mint 20-féle baktériummal hatékonyan végez. Kéntartalmú vegyületeinek köszönhetően képes szabályozni a vércukor szintjét, serkenti az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, valamint a magas vérnyomást, bevethető gombás fertőzések ellen, méregteleníti a májat. Egészségünk megőrzése érdekében napi 1-2 gerezd nyers fokhagyma fogyasztását ajánlják.
Amikor fokhagymát vásárolunk, kemény darabokat vegyünk. Arra is figyeljünk, hogy csillogó és feszes legyen a héja. Érdemes hazai fokhagymát választani, mert annak intenzívebb az íze és frissebb is, mint az import áru. Miután megvettük, száraz, hűvös helyen tároljuk
A fokhagyma megpucolása nem túl kellemes feladat, ám szerencsére számos praktika létezik a megkönnyítésére. Használhatunk tálakat, mikrohullámú sütőt, kést vagy meleg vizet is. A videóban találsz pár remek ötletet.
A pucolásán kívül a szaga is komoly kellemetlenségeket okozhat, ám szerencsére erre is van megoldás. A szájszag ellen érdemes néhány szál petrezselymet, 2-3 szem kávébabot, esetleg egy kávéskanálnyi ánizst vagy édesköményt elrágcsálni. Ha pedig a kezünkről szeretnénk eltávolítani a kellemetlen fokhagymaszagot, egyszerűen csak dörzsöljük át citrommal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.