Őshazája feltehetően Közép-Ázsia. Nálunk egynyári növény, mediterrán országokban évelő. Olaját, magját a táplálkozásban hasznosítjuk, de a mák az ópium forrása is. Már a középkorban is alkalmazták fájdalomcsillapító, érzéstelenítőként. Ma fontos is fájdalomcsillapító hatóanyagok alapanyaga. A mákból nyerik a morfint, a kodeint is.
Az előbbiek miatt a legtöbb országban szigorúan szabályozzák termesztését. Magyarországon például csak a lilás virágút lehet termeszteni. Az érett magja kivételével, semmilyen részét nem engedélyezik fogyasztásra. Tehát, a magját fogyasztjuk, aminek számtalan jótékony hatása van. Máris mutatjuk, mik ezek.
A mák rendszeres fogyasztásával csökken a vér lipid szintje, azaz kedvezően szabályozza a koleszterin szintet.
A mákolaj nyugtatóan hat az idegrendszerre, segíti a pihentető alvást. Még a neve is erről árulkodik, a latin nevében szereplő "somniferum" szó ugyanis "álmot hozó"-t jelent.
Jelentős béltisztító hatása van. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, közben azonban fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait.
A mák gazdagon tartalmaz magnéziumot, növényi zsírsavkat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását pedig többek között abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, azaz megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni őket. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, segít megelőzni a trombózis és embólia kialakulását. Segít megszüntetni a lábgörcsöket, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására, és afrodiziákumként is számon tartják.
Persze nem úgy kell elképzelni, mint egy csodaszert, amiből, ha egyszer fogyasztunk, azonnal kifejti a varázserejét, de ha beépítjük az étrendünkbe, néhány hónap elteltével érezni fogjuk a jótékony hatásait.
A mákból sokféle ételt készíthetünk, például mákos tésztát, mákos gubát, mákkal töltött péksüteményeket, sütiket. Fogyaszthatjuk egyfajta étrend kiegészítőként is, méghozzá az alábbi módon: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesíthetjük, gőz fölött kissé összemelegítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasszunk belőle.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.