Rakott zöldbab darált hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Vadas marha
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Dubarry-csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egészséges

Ételek, amikkel jót tehetsz a szemednek

batata édesburgonya czanik balázs konyhakiállítás
A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, a látásunk segítségével érzékeljük a bennünket körülvevő világ legnagyobb részét. Kiemelten fontos tehát odafigyelnünk rá.

A szemünk egészségéért a megfelelő étkezéssel is sokat tehetünk. Máris mutatjuk, milyen ételeket érdemes fogyasztanunk.

Lutein az időskori szembetegségek megelőzéséhez

A lutein az időskori szembetegségek megelőzésének egyik leghatásosabb vegyülete, segít megóvni a szem érrendszerét. Ráadásul a számítógép okozta szemkárosodástól is véd, mert kiszűri a kékfény okozta káros hullámok nagy részét. Luteinben gazdag ételek a zöld leveles zöldségek (például a spenót), a kukorica, a citrom, a narancssárga gyümölcsök, a kelkáposzta és a tojás is.

Antioxidánsok a szürke hályog kialakulásának lassítására

A II. világháború alatt a királyi légierő pilótái nagymennyiségű áfonyát fogyasztottak, hogy a látásuk élesedjen és a szemük könnyebben megszokja a sötétséget. Friss felmérések szerint a fekete áfonya kiválóan használható a szürke hályog kezelésére is, a kutatások szerint 50 olyan betegből, aki rendszeresen fekete áfonyát fogyasztott 48-nál jelentősen lelassult a folyamat. Mindezt a gyümölcs erős antioxidáns hatásának tulajdonítják, ami erősíti a kollagén-rostokat.

A-vitamin a farkasvakság ellen

Bár fütyülni nem fogunk megtanulni tőle, de a szemünkkel jót tehetünk, ha sok sárgarépát fogyasztunk. Ugyanis rengeteg A-vitamint tartalmaz, ami segít megelőzni a farkasvakság kialakulását, azaz azt az állapotot, amikor az egyén szürkületben vagy félhomályban alig lát. További A-vitaminban gazdag étel például az édesburgonya, a mangó, és a csípős paprika.

Béta-karotin, a szem egészségéért

A goji bogyónak kiemelten magas a béta-karotin tartalma, ez pedig A-vitaminná alakítja a máj enzimjeit, így óvva szemünk egészségét. Ezen kívül a goji bogyó javítja és élesíti is a látást, több mint 18 aminosavat tartalmaznak, valamint rengeteg fehérjét.

Omega3, látásromlás ellen

A tengeri halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amik nem csak a szív- és érrendszeri megbetegedésektől óvnak meg minket, de látásunk megőrzéséért is felelősek. Tartós omega-3 zsírsavhiányban akár a retina is károsodhat, látásromlás léphet fel, de a látás megfelelő kifejlődésénél is elengedhetetlen. Tehát kiemelten fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk belőlük, vezessük be például a lazacot, a lepényhalat, a tőkehalat a mindennapi étkezéseinkbe, vagy ha nagyon irtózunk a hal ízétől, szedjünk halolaj kapszulát.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.