Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Parizer, szalámi, sonka, májkrém és virsli, ezek azok az élelmiszerek, amelyek nem hiányozhatnak egy magyar család reggelijéből, vacsorájáról, vagy útravaló szendvicséből. De vajon mennyire egészségesek a feldolgozott ételek? Egyáltalán mik azok?

Sok helyen olvashatjuk, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása hosszú távon nem tesz jót a szervezetünkkel, és rossz hatással lehet az emésztésre, a bőrünk, általános közérzetünk állapotára. Ha feldolgozott élelmiszerre gondolunk, elsőre biztosan a felvágott, a virsli, a kész- és gyorsételek juthatnak eszünkbe, de vajon csak ezek tartoznak a "bűnös" ételek közé?

Ha mindennap eszel parizert, nem teszel jót az egészségednek /Fotó: Shutterstock
Ha mindennap eszel parizert, nem teszel jót az egészségednek /Fotó: Shutterstock

Mik azok a feldolgozott élelmiszerek?

Bármilyen élelmiszer, ami a boltok polcaira kerül az feldolgozott, ugyanis a nyersanyagból (legyen az zöldség, gyümölcs, tej vagy hús) mechanikai feldolgozás során válik fogyasztható táplálék. Ilyen feldolgozási folyamat a mosás, az aprítás, az erjesztés, a sütés és többek között még a pasztőrözés is, tehát könnyű belátni, hogy önmagában az, hogy valami feldolgozott élelmiszer, még nem jelenti egyenes úton azt, hogy az káros lehet az egészségre. Sőt, az otthon, főzés-sütés során előállított ételek is feldolgozott élelmiszerek.

Na most akkor, mi van?

Van igazság abban, hogy a feldolgozott élelmiszerek betegségek kialakulásához vezethetnek. Nem mindegy azonban, hogy milyen szintű ez a feldolgozottság. A szakemberek az élelmiszereket négy csoportra osztják a feldolgozottsági szint szerint (feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott; feldolgozott táplálék-alkotóelem; feldolgozott, valamint nagymértékben feldolgozott élelmiszer). Ezek közül az utóbbiak, a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek a leginkább ártalmasak, és ezt kutatások is bizonyítják.

A legrosszabbat a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek teszik a szervezetünkkel /Fotó: Shutterstock
A legrosszabbat a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek teszik a szervezetünkkel /Fotó: Shutterstock

Melyek a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek?

Az Orvostovábbképző Szemle online publikált cikke szerint "a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a termékek, melyeket ipari módon részben vagy teljesen más táplálékokból állítanak elő. Nagymértékben feldolgozott élelmiszernek nevezzük, ha a termék legalább egy összetevője:

  • cukor, zsír, tartósítószer;
  • természetes – nem feldolgozott – élelmiszereket utánzó adalékanyag;
  • ízfokozó, színezék és egyéb adalék;
  • az élelmiszeralkotórészeinek szintézise során keletkező anyag: pl. maltodextrin, magas fruktóz-tartalmú kukorica-szirup, módosított keményítő, hidrogénezett zsírok."

Nagymértékben feldolgozott élelmiszernek számítanak az üdítők, édesített gyümölcslevek, sport- és energiaitalok, energia-szeletek, levesporok, tömeggyártott és csomagolt, hidrogénezett zsírokkal, cukrokkal és egyéb adalékanyagokkal előállított péktermékek, a félkész termékek (mirelit pizza, hot-dog, nuggets, halrudacska), bébiételek, dobozos fagylaltok, cukorkák, édesített joghurtok és a margarin is. Ugyancsak feldolgozott élelmiszerek a virslik, felvágottak, így a parizer vagy a májkrém is.

A főzött ételek is feldolgozott élelmiszerek /Fotó: Shutterstock
A főzött ételek is feldolgozott élelmiszerek /Fotó: Shutterstock

Milyen betegségeket okozhatnak a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek?

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek rendszeres, mindennapos fogyasztása hosszú távon komoly betegségekhez vezethetnek. A leggyakoribb következmény az elhízás, a magas vérnyomás, cukorbetegség, a koleszterinszint növekedése és bizonyos daganatos betegség kockázatát is növelhetik.

A több hús-, szárnyas-, tengeri készételt és cukorral édesített italt fogyasztó férfiaknál magasabb a kolorektális daganatok kockázata, mint a csak melegíteni szükséges készételeket fogyasztó nőknél.

A nyugati étrendben sok a nagymértékben feldolgozott élelmiszer, ezért kimondottan gyulladáskeltőnek számít és fokozza a kardiovaszkuláris betegségek, a kolorektális rák kockázatát. A legtöbb kész- és gyorsétel sok hozzáadott cukrot, sót, adalékanyagot tartalmaz, ezek azok, amelyek hozzájárulnak a gyulladások kialakulásához.

A boltokban kapható élelmiszerek nagy része feldolgozott /Fotó: Shutterstock
A boltokban kapható élelmiszerek nagy része feldolgozott /Fotó: Shutterstock

Mit lehet tenni?

Eseti jelleggel fogyasztva nem okozhatnak gondot a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek, de mindennapi fogyasztásra nem túlzottan ajánlottak, ugyanis hozzájárulnak az egyoldalú táplálkozás kialakulásához (sok zsírt és kevés rostot tartalmaznak), amely hosszú távon hiánybetegségekhez és súlyosabb egészségügyi problémákhoz is vezethet. A parizer vagy bolti sonka alternatívája lehet az előre lesütött, befűszerezett, majd vékonyra felszeletelt csirkemell, a bolti májkrémet pedig otthon is elkészíthetjük.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.