Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Egészséges

Ez történik a testeddel, ha rendszeresen eszel zöldborsót

Egészséges zöldborsó /Fotó: Shutterstock
Annak ellenére, hogy hazánk egy igazi borsótermesztő nagyhatalom, a megtermelt zöldség csupán néhány százalékát fogyasztjuk frissen, a többi néhány órán belül fagyasztásra kerül. A borsó azon kevés zöldségfélék egyike, amit a gyerekek többsége is megeszik, na és persze az egészségre gyakorolt hatásai is kiemelkedőek. Nézzük, miért érdemes rendszeresen zöldborsót enni azon túl, hogy kiváló kiegészítője a salátáknak, a leveseknek és egyéb raguknak is.

Tudtátok, hogy egy bögre borsó nyolcszor több proteint tartalmaz, mint ugyanannyi spenót? Ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin szükségletünket is, ezzel immunrendszerünk legfőbb támasza lehet. Nem véletlen, hogy a három legegészségesebb hüvelyes között tartják számon.

ITT A LEGFINOMABB ZÖLDBORSÓ! - VÁLOGATÁS >>>

Szóval számtalan pozitív tulajdonsága van, melyekből most össze is szedtünk néhányat. Már csak ezek miatt is érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Javítja, illetve megemeli energiaszintünket

A zöldborsót az teszi egyedivé a többi zöldséggel és hüvelyessel szemben, hogy magas a fehérjetartalma, amely létfontosságú tápanyag és üzemanyagforrás, az izmok első számú védelmezője. A fehérje a test minden sejtjének része.

Segíti az emésztést

Rengeteg rost található benne, melyek fontos szerepet játszanak az emésztési folyamatokban. A rendszeres zöldborsófogyasztás nem csak a székrekedéstől és a kellemetlen puffadástól kíméli meg a szervezetet, de a fölös kilókat sem engedi lerakódni. Egy csésze borsó 7 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott 30 gramm 23 százaléka.

Segít a fogyókúrában

Nem csak magas rosttartalma miatt kedvez a fogyásnak. Akár nyersen, akár párolva vagy főzve, fontos alapanyaga lehet a fogyókúráknak vagy diétáknak. A nyers zöldborsónak 10 százaléka a cukortartalma, ám nem hizlal, így aki édes ízre vágyik, nassolni szeretne, az csoki, édesség helyett próbálja ki a nyers zöldborsót. A fogyás egyik kulcsfontosságú része az elegendő fehérje megszerzése. Ráadásul tanulmányok azt mutatják, hogy ha növeljük a rost- és fehérjebevitelt, akkor valószínűleg kevesebb kalóriát fogyasztunk a nap folyamán.

Tele van vitaminnal

A zöldborsóban sok a C-, és A-vitamin, de magas a B6, a kalcium- és magnéziumtartalma is, amik a csontoknak és az idegrendszernek fontosak. Ezek akkor tudnak a legjobban érvényesülni, ha nyersen fogyasztjuk, például salátában, vagy megpároljuk. Főzés után már csökken a vitamintartalma.

Az immunrendszer barátja

A zöldborsóban nagy mennyiségben található klorofill, ami a vörös vértestek képzésére ösztönzi a szervezetet. Emellett ásványi só tartalmának köszönhetően elősegíti azok pótlását, ami elengedhetetlen az immunrendszer hibátlan működéséhez.

Gyulladáscsökkentő

A borsó tele van polifenol antioxidánsokkal, amelyek segítenek leküzdeni a szabad gyökök által okozott károkat. A szabad gyökök magas szintje a szervezetben oxidatív stresszhez és gyulladáshoz vezethet, ami károsíthatja DNS-t, és növelheti bizonyos betegségek, például a rák kockázatát.

NORMALIZÁLJA VÉRNYOMÁST

A zöldborsó magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. Kúraszerű fogyasztása következtében a magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik, tehát remek természetes gyógymód a vérnyomásproblémákra.

Cukorbetegeknek is ajánlott

Mivel az élelmiszerek cukortartalmát mérő glikémiás index érte alacsony, a kutatók szerint a cukorbetegség kontrollálásában is segíthet.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.