A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Az étkezési szokások, a kávé- és teafogyasztás, meg persze a dohányzás is megszínezi a fogainkat és a barnás-sárgás árnyalat ellen a puszta fogmosás nem jelent megoldást. Mutatjuk, hogyan és milyen praktikákkal lehet megelőzni a fogaink elszíneződését!

Sokak számára a reggeli és a napkezdés elképzelhetetlen kávé nélkül. Az emberek egy része nem is áll meg egy csésze kávénál és a nap folyamán még kétszer-háromszor is a kávégép elé járulnak, hogy feltöltsék magukat energiával. A rendszeres kávéfogyasztás hosszú távon képes lehet elszínezni a fehér fogakat, és sajnos a tea sem jelent alternatívát, hiszen ha a bögrén foltot hagy, akkor a fogainkat sem kíméli.

Így idd a reggeli kávét, hogy fehérek maradjanak a fogaid /Fotó: Shutterstock
Így idd a reggeli kávét, hogy fehérek maradjanak a fogaid /Fotó: Shutterstock

A már elszíneződött fogakat házi praktikákkal nem lehet látványosan visszafehéríteni, de léteznek olyan remek tanácsok, melyeket megfogadva megelőzhetjük fogaink besárgulását.

Idd a kávét szívószállal

Rengeteg fogszakértő javasolja azt, hogy igyuk a kávét szívószállal, ugyanis így a kávé kisebb felületen vagy egyáltalán nem is érintkezik a fogainkkal, azaz el sem fogja azokat színezni. A forró vagy a habos tejeskávét viszont nem kényelmes szívószállal inni, míg a jegeskávéknál remekül működik ez a megoldás.

Egyes szakértők szerint, ha szívószállal iszod a kávét, kevésbé fognak a fogaid elszíneződni /Fotó: Shutterstock
Egyes szakértők szerint, ha szívószállal iszod a kávét, kevésbé fognak a fogaid elszíneződni /Fotó: Shutterstock

Miért színezi meg a kávé a fogainkat?

Fogaink leginkább sérülékeny része a zománc, melyben minden étel és ital, kiváltképp a magas savtartalmúak kárt tehetnek. Mivel a kávé is savas, ezért hosszú távon képes károsítani, gyengíteni a fogzománcot. A kávéban található tanninok ezen felül erősen színezhetik is a fogainkat, nem beszélve arról, hogy a kávéba tett cukor megtapad a fogközökben, táplálja a szájban élő baktériumokat, ez pedig fogszuvasodáshoz, ínybetegségek kialakuláshoz vezethet.

Hajtsd fel egyszerre a kávét

Ennek a módszernek is ugyanaz áll a hátterében, mint a szívószálasnak, miszerint minél rövidebb ideig érintkezik a kávé a fogunkkal, annál kevésbé fogja elszínezni. Sokan viszont a kávézás élményét is élvezik, és ebbe nem fér bele, hogy felhörpintik a fekete italt.

Egyél több friss zöldséget és gyümölcsöt

A fogaink romlásához a szánkban megtelepedő és elszaporodó baktériumok a felelősek, amelyeket célszerű minél hamarabb eltávolítani onnan. Ebben segítségünkre lehetnek a ropogtatható friss zöldségek és gyümölcsök. A nyers zöldségek fogyasztása fokozza a nyáltermelést, ez pedig eltávolítja a kellemetlen bacikat. Az olyan zöldek, mint a kelkáposzta vagy a brokkoli pedig a bennük található ásványi anyagok hatására támogatják fogaink védelmét, egészségét.

A nyers zöldségek és gyümölcsök ropogtatása segít tisztán tartani a szánkat /Fotó: Shutterstock
A nyers zöldségek és gyümölcsök ropogtatása segít tisztán tartani a szánkat /Fotó: Shutterstock

Öblögess kávézás után

Ha nem szeretnél lemondani a kávézás élményéről, nem tetszik sem a szívószálas, sem a felhörpintős megoldás, akkor se rohanj egyből minden kávé után a fogkeféért. Étkezés és ivás után a fogzománc felpuhul, meggyengül, és ha rögtön evés után, ráadásul jó erősen dörzsölve megmosod a fogad, akkor ártasz a legtöbbet a fogaidnak.

A szakértők szerint étkezés, kávézás után legalább 30 percet várni kell a fogmosással. Célszerű a reggeli előtt megmosni a fogunkat, és a kávé után egy pohár vízzel kiöblíteni a szánkat.

Rágózz

A rágó, főleg a cukormentes változatok is remek segítséget nyújthatnak a kávé okozta elszíneződésekkel szemben. A kávé elfogyasztása, és a vizes öblögetés után dobj be egy cukormentes rágót és rágd körülbelül fél óráig, ez ugyanis segít mérsékelni a savas ételek és italok utóhatását.

Forrás: larsoncreekdental.com, barniescoffee.com

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.