Az utóbbi időben nagy figyelmet kapott a különböző élemiszerek füstaromával való ízesítése, ami egészségkárosító következményekkel jár, ezért, ahogy mi is írtunk róla, hamarosan új európai uniós szabályozás lép életbe ennek visszaszorítására. Ám nem ez volt az egyetlen nyugtalanságra okot adó esemény az élemiszeriparban. Nemrég az Aldiból hívtak vissza egy népszerű terméket, mert mérgezést okozó mennyiségű kén-dioxidot tartalmaz.
A füstös ízt házilag előállítani ugyan nem egyszerű, hiszen nem mindenkinek áll rendelkezésre egy erre használható helyiség, aszalt gyümölcs készítésébe viszont bárki bátran belevághat. Eláruljuk, hogyan lesz mennyei gyümölcsös csemegéd, veszélyes anyagok nélkül.
Aszaláskor a gyümölcs víztartalmát lassú párologtatással vagy melegítéssel eltávolítjuk. Ennek eredménye, hogy a gyümölcsök vékonyak és rágósak lesznek. Emellett tovább tárolhatók így, mint a friss gyümölcsök, és egészséges snackként is használhatók magas tápértékük miatt. Az aszalt gyümölcsökben ugyanolyan nagy mennyiségben megtalálhatók a vitaminok és az ásványi anyagok, mint a friss változatban, rosttartalmuk viszont magasabb, az aszalási eljárásnak köszönhetően.
Szinte minden gyümölcs alkalmas arra, hogy aszaljuk, de vannak olyanok, amik kifejezetten jól dehidratálhatók. Ilyen például
Ha komolyabban szeretnénk foglalkozni az aszalással, akkor érdemes lehet beszerezni egy erre a célra szolgáló háztartási gépet, azonban ennek hiányában is finom aszalt gyümölcsöket készíthetünk. A legegyszerűbb módszer a sütőben történő aszalás. Két nagyon egyszerű lépsében bemutatjuk, hogyan készítsd el saját aszalt gyümölcseidet tartósítószer-mentesen.
1. lépés: A gyümölcs előkészítése
Az aszalásra szánt gyümölcsöket alaposan mossuk meg, majd törötljük szárazra, és vágjuk fel kívánt méretűre. Minél kisebb darabokra vágjuk, annál gyorsabban dehidratálódik. Egyes gyümölcsök (például az alma, a körte, a banán) a levegőn hagyja megbarnulnak. Az oxidáció okozta esztétikai romlás ellen a citromlé lehet segítségünkre. Ha citromlé és víz 1:1 arányú keverékébe áztatjuk a gyümölcsöket néhány percre, elkerülhetjük, hogy megbarnuljanak, ráadásul így egy könnyed, citrusos ízvilág is társul majd a gyümölcs aromája mellé. A citromlés kezelést követően is hagynunk kell megszáradni a gyümölcsöt, vagy egy tiszta konyharuhával, papírtörlővel szárazra törölhetjük.
2. lépés: Aszalás a sütőben
Az aszalás lassú folyamat, ezért a sütőt gyümölcstől függően 50–70 fokra kell csak előmelegíteni. A gyümölcsdarabokat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, úgy, hogy ne tapadjanak egymáshoz. A tepsit betoljuk a sütőbe, és 2-3 óra alatt kiszárítjuk a gyümölcsöket. Az egyenletes aszalódás érdekében időnként fordítsuk meg a darabokat. Ha elkészült, vegyük ki, és hagyjuk kihűlni az aszalt gyümölcsöket.
A tartósítószer-mentes aszalás fontos kérdése a tárolás. Az aszalt gyümölcsöket lehetőség szerint légmentesen záródó edényben tároljuk, legfeljebb 6 hónapig. Alkalmas lehet a tárolásra egy újrahasznosítható cipzáras tasak, egy jól záródó befőttesüveg, de egy vákuumzacskó is.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.