Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egészséges

Így készíts házi aszalt gyümölcsöt, veszélyes tartósítógázok nélkül

A nagyüzemi eljárások során használt különböző anyagok – legyen szó akár az ízesítésről, akár a tartósításról – az egészünkre nézve igencsak károsak lehetnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy újabb és újabb szabályozások lépnek életbe, és időről időre termékeket hívnak vissza a boltok polcairól.

Az utóbbi időben nagy figyelmet kapott a különböző élemiszerek füstaromával való ízesítése, ami egészségkárosító következményekkel jár, ezért, ahogy mi is írtunk róla, hamarosan új európai uniós szabályozás lép életbe ennek visszaszorítására. Ám nem ez volt az egyetlen nyugtalanságra okot adó esemény az élemiszeriparban. Nemrég az Aldiból hívtak vissza egy népszerű terméket, mert mérgezést okozó mennyiségű kén-dioxidot tartalmaz.

Az aszalt gyümölcsök tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal, és még rostban is gazdagok /Fotó: Shutterstock
Az aszalt gyümölcsök tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal, és még rostban is gazdagok /Fotó: Shutterstock

A füstös ízt házilag előállítani ugyan nem egyszerű, hiszen nem mindenkinek áll rendelkezésre egy erre használható helyiség, aszalt gyümölcs készítésébe viszont bárki bátran belevághat. Eláruljuk, hogyan lesz mennyei gyümölcsös csemegéd, veszélyes anyagok nélkül.

Miért jó az aszalt gyümölcs?

Aszaláskor a gyümölcs víztartalmát lassú párologtatással vagy melegítéssel eltávolítjuk. Ennek eredménye, hogy a gyümölcsök vékonyak és rágósak lesznek. Emellett tovább tárolhatók így, mint a friss gyümölcsök, és egészséges snackként is használhatók magas tápértékük miatt. Az aszalt gyümölcsökben ugyanolyan nagy mennyiségben megtalálhatók a vitaminok és az ásványi anyagok, mint a friss változatban, rosttartalmuk viszont magasabb, az aszalási eljárásnak köszönhetően.

Szinte minden gyümölcs alkalmas arra, hogy aszaljuk, de vannak olyanok, amik kifejezetten jól dehidratálhatók. Ilyen például

  • az alma,
  • a banán,
  • a mangó,
  • a sárgabarack és az őszibarack,
  • az eper,
  • az ananász,
  • a sárgadinnye vagy a mézdinnye,
  • az áfonya és
  • a málna.

Az aszalás legegyszerűbb módja

Ha komolyabban szeretnénk foglalkozni az aszalással, akkor érdemes lehet beszerezni egy erre a célra szolgáló háztartási gépet, azonban ennek hiányában is finom aszalt gyümölcsöket készíthetünk. A legegyszerűbb módszer a sütőben történő aszalás. Két nagyon egyszerű lépsében bemutatjuk, hogyan készítsd el saját aszalt gyümölcseidet tartósítószer-mentesen.

1. lépés: A gyümölcs előkészítése

Az aszalásra szánt gyümölcsöket alaposan mossuk meg, majd törötljük szárazra, és vágjuk fel kívánt méretűre. Minél kisebb darabokra vágjuk, annál gyorsabban dehidratálódik. Egyes gyümölcsök (például az alma, a körte, a banán) a levegőn hagyja megbarnulnak. Az oxidáció okozta esztétikai romlás ellen a citromlé lehet segítségünkre. Ha citromlé és víz 1:1 arányú keverékébe áztatjuk a gyümölcsöket néhány percre, elkerülhetjük, hogy megbarnuljanak, ráadásul így egy könnyed, citrusos ízvilág is társul majd a gyümölcs aromája mellé. A citromlés kezelést követően is hagynunk kell megszáradni a gyümölcsöt, vagy egy tiszta konyharuhával, papírtörlővel szárazra törölhetjük.

2. lépés: Aszalás a sütőben

Az aszalás lassú folyamat, ezért a sütőt gyümölcstől függően 50–70 fokra kell csak előmelegíteni. A gyümölcsdarabokat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, úgy, hogy ne tapadjanak egymáshoz. A tepsit betoljuk a sütőbe, és 2-3 óra alatt kiszárítjuk a gyümölcsöket. Az egyenletes aszalódás érdekében időnként fordítsuk meg a darabokat. Ha elkészült, vegyük ki, és hagyjuk kihűlni az aszalt gyümölcsöket.

A sütős módszerrel nem csak gyümölcsöket aszalhatunk, mennyei házi szárított paradicsomot is készíthetünk így /Fotó: Shutterstock
A sütős módszerrel nem csak gyümölcsöket aszalhatunk, mennyei házi szárított paradicsomot is készíthetünk így /Fotó: Shutterstock

Hogyan tároljuk a házi aszalványokat?

A tartósítószer-mentes aszalás fontos kérdése a tárolás. Az aszalt gyümölcsöket lehetőség szerint légmentesen záródó edényben tároljuk, legfeljebb 6 hónapig. Alkalmas lehet a tárolásra egy újrahasznosítható cipzáras tasak, egy jól záródó befőttesüveg, de egy vákuumzacskó is.

Borítókép: Shutterstock

AJánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.