Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tegyél egy próbát: gondold végig, hogy a héten melyik nap nem fogyasztottál valami édeset! Nem, nem konkrétan csokira vagy sütire gondolunk... Egyre több étel és ital egyik fő összetevője a „fehér méreg”, melynek valójában alig kellene, hogy helye legyen az étrendünkben.

A táplálkozástudomány jelenlegi állásfoglalása szerint egészségünk védelme érdekében napi energiabevitelünk legfeljebb 10%-a származhat cukorból, ami egy átlagos, 65 kg testtömegű, közepesen aktív nő esetében kb. 48 grammot jelent. Ez a mennyiség 12 teáskanálnyi hagyományos cukornak felel meg.

Könnyű dolgunk lenne, ha elég lenne itt-ott elhagynunk az édesítést. Csakhogy a bevitt cukor legnagyobb hányadát a feldolgozott élelmiszerekkel fogyasztjuk el. A falatnyinak tűnő tejdesszertek, a gyakran folyadékpótlóként fogyasztott ízesített tejes italok, energiaitalok, szénsavas üdítők, jeges teák, szörpök nagy része rengeteg cukrot tartalmaz!

Olvasd el a címkét!

Garantáltan meg fogsz lepődni... Jó néhány termék még az eltökélt egészségtudatos fogyasztókat is képes megtéveszteni rejtett cukortartalmával. Ilyenek lehetnek például az előre elkészített salátaöntetek és különféle szószok, a ketchup, a gyümölcs- és zöldségkonzervek, a gyümölcsjoghurtok, a müzlikeverékek és -szeletek, az ízesített ásványvizek, továbbá a cukor hozzáadásával készült gyümölcsnektárok és gyümölcsitalok.

A hozzáadott cukor mellett nem szabad elfeledkezni az élelmiszerek saját, nyersanyagokból származó cukortartalmáról sem, mely egy hozzáadott cukrot nem tartalmazó, 100%-os gyümölcslé esetén deciliterenként átlagosan 3 kockacukornyi mennyiséget tesz ki! Sőt a gyümölcsök között is vannak kerülendők: a szőlő, a szilva és a banán nyers állapotban is tekintélyes adag cukrot tartalmaz.

A barna sem megoldás

A kristálycukrot sokan lecserélik a drágább barnára, pedig egészségügyi szempontból ez utóbbi sajnos semmiben sem különbözik a fehér változattól. A barna cukrot többnyire úgy állítják elő, hogy a finomított fehér cukrot bevonják egy melaszréteggel. A melasz a cukornád finomítása során melléktermékként keletkezik. Vagyis teljesen mindegy, hogy fehér vagy barna cukorról van-e szó, túlzott fogyasztása okolható egy sor betegség megjelenéséért. Ilyen a 2-es típusú cukorbetegség vagy a fogszuvasodás, továbbá üres energiaforrásként növeli az elhízás kockázatát is, így közvetett módon hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganattípusok kialakulásához.

Mi legyen helyette?

Az édes ízt élvezheted úgy is, hogy közben vigyázol a vonalaidra, illetve az egészségedre. A legfelkapottabb cukorhelyettesítők közé tartozik a xilit (nyírfacukor) és az eritrit, melyek kristályos formában szerezhetőek be. Kiválóak sütemények, dzsemek készítéséhez. A xilit a cukorral ellentétben nem szolgál táplálékul a szájban található savtermelő baktériumok számára, így megelőzhető vele a fogszuvasodás. Mértéktelen fogyasztása azonban nem ajánlott, esetleges hashajtó hatása miatt.

Olcsóbb és régóta használt eszközei a cukormentes édesítésnek a mesterséges édesítőszerek, melyeket az otthoni használaton túl főleg üdítőitalokban találsz meg. Az üzletekben kapható kapszulákban vagy folyadékokban a hőállóság biztosítása és a mellékíz csökkentése érdekében általában kombinálják egymással a különféle édesítőszereket. Ezekkel kapcsolatban visszatérően felmerülő kérdés a hosszú távú egészségkárosodás kockázata, amit a vizsgálatok egyértelműen megcáfoltak.

Állj ellent!

Próbáld meg a cukrot és az azzal édesített készítményeket fokozatosan elhagyni az étrendedből. Íme, néhány egyszerű lépés:

+ A konzervekről térj át a friss idényzöldségekre és gyümölcsökre, esetleg részesítsd előnyben a gyorsfagyasztott változatokat.

+ Szomjadat cukormentes natúr vagy citromos vízzel csillapítsd, és igyál otthon készített cukrozatlan teát.

+ Ha nem szeretnél lemondani a gyümölcslevekről, jó megoldás, ha fele-fele arányban vízzel hígítod őket.

+ A kávéba és a teába tett cukor mennyiségének elfelezése is jó irány.

+ A kész gyümölcsjoghurtok helyett válts a natúr joghurt friss gyümölccsel kombinációra. Egészséges müzlikeveréket is könnyen készíthetsz otthon.

+ Módosítsd kedvenc receptjeidet: mindenbe csak az előírt cukormennyiség egy részét tedd bele.

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás elvei alapján a szervezet energiaigényének zömét (45-55%) szénhidrátokból szükséges fedezni, amihez gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek és egyes zöldségek fogyasztásával lehet hozzájutni. Ideális esetben az étrendben az úgynevezett összetett szénhidrátok vannak túlsúlyban az egyszerű cukrokkal szemben.

Az emberi szervezet öt alapízt különböztet meg: a sósat, az édeset, a keserűt, a savanyút és az úgynevezett umamit (ez tulajdonképpen a fehérje íze). Eddigi ismereteinkkel ellentétesen a nyelv ízlelőbimbói minden alapízt képesek érzékelni, azonban helyenként eltérő érzékenységűek az egyes ízekre. A nők ízlelése kifinomultabb a férfiakénál. Az életkor előrehaladtával azonban csökken az ízlelőbimbók érzékenysége, ezért a megszokott ízek kialakításához főzéskor nagyobb mennyiségű cukrot vagy sót használnak fel.

MÉG TÖBB ÉLETMÓDTANÁCSOT ÉS DIÉTATIPPET TTALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN - KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

LESZOKNÁL A CUKORRÓL? SEGÍTÜNK, MIT MIVEL HELYETTESÍTS! >>>

DURVA! EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA KÉT HÉTIG NEM ESZEL CUKROT! >>>

5 JEL, HOGY TÚL SOK CUKROT ESZEL >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.