Fő hatóanyaga, a koffein révén fokozza az éberséget, a koncentrációt, és csökkenti a fáradtságérzetet. Az arra érzékenyek azonban az esti órákban már ne igyanak kávét, mert esetükben már kis mennyiség is álmatlanságot okozhat!
Mivel a koffein fokozza a vérbőséget, rögtön a fejfájás jelentkezésekor igyál meg egy csésze kávét, amit ízesíts 1 tk frissen facsart citromlével. Hidd el, a fájdalom hamarosan elmúlik!
Bizonyos kutatások arra jutottak, hogy a koffeinnek szerepe lehet az Alzheimer-kór megelőzésében, továbbá gátolja a cukorbetegség és a köszvény kialakulását.
Ha csak 2-3 csésze kávét fogyasztasz el naponta, akkor inkább az ital pozitív hatásai érvényesülnek. Különösen, ha nem a szomjad oltod vele, és közben odafigyelsz a folyadékpótlásra is.
Kinek nem ajánlott?
A koffein érösszehúzó hatású, vagyis gátolja az emésztést, és növeli a vérnyomást. Hatásának enyhülésekor gyorsan süllyed a vérnyomás. Ez az ingadozás nem tesz jót a szív- és érrendszernek. Lehetőleg kerüljék a kávéfogyasztát a refluxos és a fekélybetegek is.
A teacserje tartalmaz teint, teobromint és koffeint is – utóbbi kettő miatt hasonló a hatása a kávééhoz. Mégis másképp hat a tea koffeinje: a teafű ugyanis kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávébab, és a hatóanyag a csersavhoz kötődik, így a teában lévő koffeint az emberi szervezet nem tudja teljes mértékben felvenni. Az ital élénkítő hatása emiatt később és enyhébb formában jelentkezik – ám tovább is tart!
A fekete teában rejlő hatóanyagok gátolják a daganatos megbetegedések kialakulását, továbbá pozitívan hatnak a vérkeringésre. A zöld tea igen gazdag antioxidánsokban, különösen polifenol-szerkezetű flavonoid vegyületekben, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a rák (főleg a vastag- és a végbélrák) kockázatát. A kínaiak régóta használják a zöld teát a vércukorszint szabályozására, a daganatos betegségek megelőzésére és a testsúly szabályozására. A fogaknak is jót tesz, mert fluoridtartalma segít a zománc épségének megőrzésében.
Mértékkel!
Nem mindegy, hogy a teafű mennyi ideig ázik a vízben. Rövid idő alatt kevesebb mennyiségű csersav oldódik ki, így a koffein jobban érvényesülhet. Hosszabb áztatásnál az egyre több felszabaduló cserzőanyag révén „enyhül” a tea, és kevésbé pörgeti fel a fogyasztóját. Teázáskor is érdemes tehát mértékletesnek lenni, és egyik fajtából sem fogyasztani többet napi 2–3 csészénél.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.