Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A közhiedelemmel ellentétben a zsiradékok igenis az egészséges étrend meghatározó szereplői. Hogy miért? Dietetikus szakértőnk, Somogyi-Kovács Anita elmagyarázza.

A zsiradékok fontos szerepet játszanak a szükséges energiamennyiség biztosításában, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, és az ételek íze is a zsírban oldódó aromaanyagoknak köszönhető. Megkülönböztetünk egyrészt állati eredetű zsírokat, melyek nagy része koleszterinben gazdag, másrészt növényi olajokat, melyek hétköznapokban használt változatai nem tartalmaznak koleszterint.

Próbáld ki, hogy zsír helyett olívaolajjal kened meg a pirítóst, majd jöhet a fokhagyma!
Próbáld ki, hogy zsír helyett olívaolajjal kened meg a pirítóst, majd jöhet a fokhagyma!
Fontos!

Ügyelj arra, hogy a napi koleszterin bevitel lehetőleg ne haladja meg a 300 mg-ot! Az úgy nevezett teljes zsírok energiaértéke nagyjából megegyezik: 800–930 kcal/100 g fajtánként.

Egyszeres és többszörös

Az úgynevezett egyszeresen telítetlen zsírsavak az összkoleszterint csökkentve védik a szervezetet. Ezek főként az avokádóban, a csonthéjasok magjában, az olajok közül pedig az olíva-, a repce- és a szójaolajokban találhatók meg. Sokat hallani az omega-3 és az omega-6 zsírsavakról is – ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak. Az omega-3 fő forrásai a lazac, a tonhal, a makréla, a hering, valamint a hazai busa. Ezek fogyasztása hetente 2-3 alkalommal javasolt.

Olajos magvak, amelyektől egészséges leszel! >>>

A jó minőségű vajakat, vagy margarinokat válaszd, amelyekben nincs fölösleges, rossz minőségű zsiradék.
A jó minőségű vajakat, vagy margarinokat válaszd, amelyekben nincs fölösleges, rossz minőségű zsiradék.
(K)ennivaló

A kenyér megkenéséhez a jó minőségű vajakat és vajkrémeket (ezek állati eredetűek!) javasolja szakértőnk, valamint a margarinokat (ezek pedig növényi olajokból készülnek), de csak vékony rétegben! Kenőzsiradékok a csökkentett zsírtartalmú kenőkrémek: vajkrém, csökkentett zsírtartalmú margarinok (80-75-70-55-45-40-35-30-25%), illetve vannak margarin és vaj keverékéből előállított kenőkrémek. Különleges táplálkozási igényre készült már, elsősorban koleszterincsökkentés elősegítésre csökkentett zsírtartalmú, úgy nevezett funkcionális élelmiszerek csoportján belül, növényi szterinnel dúsított kenőzsiradék is!

Készíts magad fűszervajat! >>>

Rejtett vagy sem?

A zsiradékokat kétféleképpen fogyaszthatjuk el: rejtetten, az alapanyagokban (pl. zsíros hús és sajt, tejföl), illetve a készételekben (sült krumpli, rántott húsok, cukrászsütemények), vagy úgy, hogy mi magunk adjuk azokat a fogásokhoz.

Hetente legalább háromszor kellene halat fogyasztani!
Hetente legalább háromszor kellene halat fogyasztani!
Hogyan csökkentheti a zsírbevitelt?

Zsírszegény alapanyagok, például alacsony zsírtartalmú tej, tejtermékek és húsok fogyasztásával, valamint olyan ételkészítési módszerekkel (teflon- és más speciális edények használata, párolás, són sütés stb.), amiknél szinte nincs is szükség olajra vagy zsírra. A fő cél, hogy változatosan és mértékkel használd a különféle zsiradékokat!

Így főzz kevesebb zsírral! >>>

Szakértőnk tippjei

– Ha zsírszegényen szeretnél főzni, 1 kg párolni való zöldség alá például bőven elég 1 teáskanál fűszervaj!
– A szervezeted optimális ellátottsága érdekében érdemes váltogatni az olajfajtákat.
– Ha olajat vásárolsz, figyelj arra, hogy a finomított helyett inkább a hidegen sajtoltat válaszd!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.