Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egészséges

Eljött az ősi gabonák kora: itt az idő lecserélni a rizst és a búzalisztet a konyhában

Gluténmentes gabonák /Fotó: Shutterstock
Egy ember átlagos kalóriabevitelének több mint a felét a három legnépszerűbb gabonaféle, a búza, a rizs és a kukorica, valamint az ezekből készült ételek teszik ki. Kedveltek, olcsók, könnyen beszerezhetők és variálhatók, ám nagyon megterhelik a termőtalajt és rengeteg vízre van szükség a termesztésükhöz.

A rizst víz alatt, úgynevezett árasztásos módszerrel termesztik, ehhez pedig, ahogy a név is elárulja, rengeteg vízre van szükség. Egy kiló rizs „előállításához" megközelítőleg 3-5 ezer liter vizet használnak, miközben ekkora mennyiség pillanatok alatt elfogy egy családi háztartásban. A KSH adatai alapján az látszik, hogy folyamatosan változik a magyarok egy főre jutó, éves rizsfogyasztása, de az elmúlt években növekvő tendenciát mutat. A legutóbbi, 2019-es beszámoló szerint átlagosan 6,3 kg rizst ettünk fejenként.

A rizst víz alatt, úgynevezett árasztásos módszerrel termesztik /Fotó: Shutterstock
A rizst víz alatt, úgynevezett árasztásos módszerrel termesztik /Fotó: Shutterstock

A magyar háztartásokban roppant népszerű másik gabonafajta a búza, melyet a belőle készült liszt, és az abból gyúrt kenyerek és pékáruk, valamint száraztészták formájában fogyasztunk. A kukorica főképp takarmánynövény, de gluténmentes lisztkeverékekben vagy étkezési keményítő formájában is találkozhatunk ezzel a növénnyel a boltok polcain. Ezek termesztéséhez a rizsnél jóval kevesebb, de még így is tetemes mennyiségű vízre van szükség. Egy kiló búza 900 liter vizet igényel.

A búzatermesztéshez is sok vizet használnak /Fotó: Shutterstock
A búzatermesztéshez is sok vizet használnak /Fotó: Shutterstock

Ezekhez képest jóval szerényebb természeti erőforrások szükségesek egyes ősi gabonafajták termesztéséhez, melyekre a szakértők szerint érdemes lenne egyre nagyobb figyelmet fordítani. A köles, az amaránt, a cirok vagy a hajdina ugyanis nemcsak kisebb terhet ró a környezetünkre és a termőtalajra, mint mondjuk a búza vagy a rizs, de tápanyagban is gazdagok, ízletesek és lehetővé teszik, hogy változatos, egészséges életmódot kövessünk.

A hajdina is remek alternatíva, de erős, jellegzetes íze miatt sokaknak nem biztos, hogy ízleni fog /Fotó: Shutterstock
A hajdina is remek alternatíva, de erős, jellegzetes íze miatt sokaknak nem biztos, hogy ízleni fog /Fotó: Shutterstock

A Daily Meal idézi Dan Saladino író-újságírót, aki egy teljes könyvet szentelt a ritka, megmentésre váró értékes élelmiszereknek. Saladino feldiézi, hogy az ősi gabonák nemcsak szénhidrátban, hanem fehérjében is gazdagok, található bennük ómega-3 zsírsav és B-vitamin, valamint cink is, és kiváló rostforrások, ezek pedig mind szükségesek ahhoz, hogy óvjuk az egészségünket. A hajdina, a köles és az amaránt nemcsak köretként, hanem lisztként is használható, és ma már több élelmiszerboltban is találhatunk ezekből készült száraztésztákat.

Egyszerűen lecserélhető a rizs kölesre?

Bármihez használtuk eddig a rizst, legyen szó köretről, édességekről, rakott vagy töltött ételekről, bátran lecserélhetjük valamelyik ősi gabonafélére, például a kölesre, ugyanis semleges az íze, akárcsak a rizsnek. Ellentétben a hajdinával, melynek erősebb, jellegzetes aromája van, ezért azt ajánljuk, ne ezzel kezdjétek a cserét.

A kölest szinte minden ételhez felhasználhatjuk /Fotó: Shutterstock
A kölest szinte minden ételhez felhasználhatjuk /Fotó: Shutterstock

A főtt kölest keverhetjük salátákhoz, de egyébként finom „tejberizs" vagy kása is főzhető belőle, a laktózérzékenyek és vegánok pedig már régóta kölesből készítik a „túrógombócot", ugyanis a főtt köles édesítőszerrel és citrommal, valamint egy kis vaníliaaromával ízesítve megközelítőleg olyan állagú és ízű lesz, mint a tehéntúrós változat.

A kölesből, amarántból vagy hajdinából készült lisztek használhatók sűrítéshez, de kenyeret vagy kelt tésztát nehezen készíthetünk belőlük.

KÖLESSEL RAKOTT KELKÁPOSZTA >>>

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.