A színekre sokféle rendszer épül, ami nem véletlen, ugyanis különböző energiájuk, hangulatuk és hatásuk van. Létezik egy úgynevezett színdiéta is, a módszer arra szolgál, hogy színek energiáját kihasználva, sok zöldség és gyümölcs segítségével szabaduljunk meg pár kilótól.
A színdiéta ad egyfajta tudatosságot is, hogy jobban figyelj arra, milyen (színű) ételeket fogyasztasz és hogyan kombinálod ezeket. Mi most diétától függetlenül felosztottunk néhány ételt színek szerint és eláruljuk nektek a jótékony hatásaikat. Most a narancssárga következik.
A narancssárga szín a piros és a citromsárga keveréke, így magában hordozza az energikusságot és a boldogságot. A lelkesedés, az elragadtatás és a kreativitás színe, de köthető a sikerhez és az önbizalomhoz is. Növeli az agyban az oxigén mennyiségét, élénkít és szellemi aktivitást idéz elő.. Ezekhez kapcsolódnak a narancssárga ételek egészségre gyakorolt hatásai is.
C-vitaminban és rostokban gazdag. Fitonutriens tartalmának köszönhetően támogathatja a szervezetünket a káros szabadgyökökkel szemben és segíthet megelőzni bizonyos krónikus, illetve daganatos betegségeket. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Jótékonyan hatnak a vérnyomásra, a koleszterin- és vérzsírszintre. Ráadásul egy kutatás szerint a rendszeres narancsfogyasztás akár 20 százalékkal is csökkentheti az agyvérzés rizikóját.
Rengeteg benne az A-vitamin, ami jót tesz a szemnek. A rostjai optimalizálják az emésztést, így segít megelőzni a székrekedést. A növényi eredetű szterinek pedig visszaszorítják a koleszterin szintjét a vérben, megelőzve ezzel az érelmeszesedést és a szívproblémákat. A béta-karotin nagyon erős antioxidáns, így az ebben gazdag zöldségek kulcsszerepet játszhatnak bizonyos rákfajták megelőzésében. Ilyen többek között a prosztata-, a mell- és a tüdőrák is. A béta-karotin képes semlegesíteni a bőrt ért káros hatásokat is. A sütőtök magjában található triptofán hatással van a stressz hormonokra, nyugtatja az idegrendszert. Ezeken kívül pedig remek immunerősítő is.
Magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van szervezetünkre. Természetes antioxidáns és a hormonháztartást is karbantartja. A és C-vitamin-, kálium- és szeléntartalma igen magas. A benne található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő, ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására, az ásványi anyagok pedig segítik az izmok képződését. Az őszibarack csökkenti a vérnyomást, és kedvező hatással van többek között a szívre és az érrendszerre is.
Erősíti a fogínyt és a nyáltermelést, amivel képes kiegyenlíteni a szájüreg pH-értékét, sőt, csökkenti a lyukas fogak kialakulásának esélyét is. Az anyagok pedig elpusztítják a szájüregben található káros baktériumokat. Magas A-vitamin- és antioxidáns-tartalommal rendelkezik, így segít a bőrünk egészségének megóvásában. Elősegíti a szervezetünkben a kollagén termelést, ami javítja a bőr rugalmasságát, és késlelteti az öregedését. C- és E-vitamin-tartalma serkenti a fejbőr vérkeringését, aminek köszönhetően a haj őszülését is késleltethetjük. Fényessé és erőssé teszi a hajat.
Egy közepes méretű édesburgonya 28%-át adja a napi mangán-szükségletnek, ami segíti az emésztést, és energikussá varázsol minket, valamint a csontoknak is jót tesz. A quercetin tartalma miatt segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet és gyulladáscsökkentő is. Sőt az enyhébb allergiás tüneteket is segíthet leküzdeni. Rostban gazdag, segít stabilizálni a vércukorszintet. Káliumban és B6-vitaminban is gazdag A kálium a magas vérnyomás kezelésében segít, a B6-vitamin pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A D-vitamin fontos az immunrendszer és az általános egészség fenntartásához. A fogyasztása segíti megemelni az energiaszintet, feldobja a hangulatot és egészséges csontokat épít.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.