A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Egészséges

Így lesz sokkal könnyebb hús nélkül élni!

Fejtett bableves kölessel
A vegetáriánus étkezés szerencsére régóta nem jelent egyet a rántott sajttal és sült krumplival: az Upfield szakértője most segít, hogy könnyebben átálljunk az egészséges, növényi alapú étrendre.

A növényi alapú táplálkozás hazánkban is egyre népszerűbb, vannak, akik a 40 napos böjt miatt, sokan egészségügyi okokból, mások fenntarthatósági szempontokból kezdenek nyitni a vegetáriánus étrend felé, azonban a zsírban és húsokban gazdag magyaros ételek között sokszor nehéz boldogulni. Ehhez kapunk most egy kis segítséget.

1. Kis lépések

Sokan ott rontják el az életmódváltást, amikor nagyon drasztikus változtatásokat akarnak egyik napról a másikra bevezetni. Kezdjük kis lépésekben, nem kell az egész heti menünek növényi alapúnak lennie, elég, ha kezdetben csökkentjük az állati eredetű élelmiszerek mennyiségét, vagy éppen a tejtermékeket helyettesítjük, például vaj helyett növényi alapú margarint használunk. Jó megoldás lehet, ha a hússal készült ételek egy részét zöldségre cseréljük, például kipróbálhatjuk a fasírtot reszelt répával vagy cukkinivel. Az így készült változatok íze hasonló lesz, mint az eredeti verziónak és egy kis lépéssel előrébb visz a növényi alapú étrend irányába.

Cukkinifasírt recept >>>
Cukkinifasírt recept >>>

2. Nem minden növényi étel egészséges vagy fenntartható!

Attól még, hogy valami növényi alapú, nem lesz automatikusan egészséges vagy fenntartható. Ehetünk rengeteg rántott zöldséget és cukros vegán süteményt, azonban ettől még nem lesz optimálisabb az étrendünk. Ebben az esetben is nagyon fontos a tudatosság, próbáljunk meg minél színesebb és változatosabb ételeket készíteni olyan szezonális hozzávalókból, melyek hazánkban is megteremnek. Februárban izgalmas fogásokat készíthetünk - például főzelékeket, egytálételeket, krémeket - gyökérzöldségfélékből és a céklából.

3. Régi ízek új köntösben

Másik gyakori probléma, amikor klasszikus húsos fogásokat alakítanak át vegán étellé. Ilyenkor előfordulhat, hogy nem a megszokott ízt, állagot kapjuk, és ez csalódást okoz. Ebben az esetben érdemes inkább a hagyományos magyar konyha vegetáriánus étrendbe is beilleszthető fogásaiból választanunk, ilyenek például a főzelékek, levesek, zöldséges egytálételek vagy zöldségkrémek. Például, ha egy magyaros zöldbabfőzeléket, sárgaborsófőzeléket, vagy egy paradicsomos káposztát választunk, azzal máris kész az ínycsiklandó, vegán fogásunk.

Fejtett bableves kölessel recept >>>
Fejtett bableves kölessel recept >>>

4. Nem mindegy, milyen zsír

A zsírok elengedhetetlen részei a táplálkozásunknak, a napi energiabevitel 30 százalékát kell kitenniük - ez alól a növényi étrend sem kivétel. Azonban egészségünk, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése érdekében érdemes körültekintően megválogatnunk, hogy milyen típusú zsírokat fogyasztunk. Az állati eredetű zsiradékok, magas zsírtartalmú tejtermékek helyett válasszuk a növényi alternatívákat. A növényi olajok, mint a repce- és a lenmagolaj, - amely például a minőségi margarinok fontos összetevője - jó minőségű zsírokat tartalmaznak és segítenek a koleszterin normál értékének megőrzésben és az esszenciális zsírsavak bevitelében.

5. Új ízek, új élmények

Ha nyitottak vagyunk a növényi alapú étrendre, bátran kísérletezzünk kevésbé megszokott alapanyagokkal, ételekkel. A csicseriborsó, vagy lencsefasírt például sokaknak kedvelt alternatíva lehet, de ízlés szerint más zöldségekből, hüvelyesekből is készíthetünk ilyen fogásokat. A hagyományos szendvicseket is változatosabbá tehetjük zöldségkrémekkel, hummusszal megkenve, ezeket pedig növényi margarinnal tehetjük tartalmasabbá, hiszen a vitaminok hasznosulása és az íz szempontjából is szükség van zsiradékok fogyasztására. Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel és a hozzávalókkal, ha kifogynánk az ötletekből, akkor érdemes a keleti konyha zöldséges fogásai között is nézelődni.

Humusz négyféleképpen >>>
Humusz négyféleképpen >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.