Zsemlegombóc
Vadas marha
Farsangi szalagos fánk
Kijevi csirkemell rizibizivel
Epres blondie
Káposztás tészta egyszerűen
Babgulyás
Dubarry-csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus grízgaluska leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Dödölle - az eredeti recept
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Lassan az egész világon kapható a chili con carne, amit főleg az angolszászok vidáman csak „csiliznek”.

Tex Mex

A Tex Mex kifejezés is terjedőben van, több olyan éttermet találni, mely nem a tradicionális mexikói, hanem a jóval populárisabb amerikás mexikói ételeket kínálja. A Tex-Mex jelentése a Texas és Mexikó helynevekre utal, olyan ételeket takar, melyeket a mexikói őslakosok vittek az USÁ-ba, de ott átalakultak. A Tex-Mex a gasztronómián kívül zenében, táncban is megjelenik.

 

Dallas, Texas, USA
Dallas, Texas, USA

 

Chili con carne

A chili con carne (ejtsd: csilikonkárne) a spanyol „chile con carne” kifejezésből módosult, melynek pontos jelentése paprika hússal. Valószínű, hogy az aztékok és a maják is fogyasztottak valami hasonlót, ezért sokan mexikói ételnek tartják, de vitathatatlan, hogy Mexikóban szinte kizárólag a turistákra szakosodott éttermekben kapni. Főzik viszont cserébe a világ minden táján, globalizálódott világunk szinte minden nagyvárosában, az amerikai gyorséttermekben. Talán a leghelyesebb úgy fogalmazni, hogy a csili egy amerikai étel mexikói gyökerekkel.

 

Mariachi zenész, ők másképp eszik
Mariachi zenész, ők másképp eszik

 

Miért jó?

Családi összejövetelek, házibulik sztárja, mert könnyű elkészíteni, jól lehet rá inni, gyorsan kész és jól viseli az állást is. Ez egyes csiliszakértők szerint kimondottan jót tesz neki.

Közhely, de igaz, nagyon fontos a jó alapanyag, ne álljunk neki csilit készíteni löncshús konzervből. Válasszuk inkább az igazi marhahúsos variációt.
 

Mi kell hozzá?

A hozzávalók fajtáinak bemutatása előtt le kell szögeznünk, hogy a variációk száma végtelen. Van, ahol bab nélkül készül, sok helyen a kukorica tabu, eltérések lehetne a chilipaprika fajtájában, a hús típusában, a fűszerekben és darabolási metódusában…

A hús lehet marha, sertés, borjú, vad, de van szárnyas és igen, halas chili is létezik. Természetesen hús nélkül is készítik, ez a chili sin carne.

A chiliparika lehet friss, szárított vagy szósz.

 

Fokhagyma és chili
Fokhagyma és chili

 

A megpirított hús felöntésére használhatunk: marhahúslevest, alaplevet kockából, sört, vörösbort, sőt sokan kávét is tesznek bele. A tej is enyhítheti a csípős ízt.

Általában van benne paradicsom, de kerülhet bele kukorica is.

Fűszerekből kerüljön bele só, bors, hagyma, fokhagyma, babérlevél. római kömény, oregáno, (barna)cukor és igen, nem „nyomdahiba”: sokan kevés csokoládéval és fahéjjal bolondítják meg a chili con carnét.

Mivel tálaljuk?

Reszelt sajttal, sós keksszel, tortilla csipszet beletűzve. 
Burgonyába töltve, rizzsel, sőt Cincinatti-ben spagettivel.
Kenyérrel. Kukoricakenyérrel.
Tejfölösen
Friss korianderrel vagy petrezselyemmel.

 

Sajttal megszórva
Sajttal megszórva


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.