Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A minestrone egy rendkívül egyszerű, nagyon jól variálható leves, amelyet készíthetünk a cucina poverának (olyasz szegénykonyhának) megfelelő egész puritán változatban, de akár úgy is, hogy a sok összetevőnek hála megálljon benne a kanál.

A vékony, könnyű minestrone afféle első fogás gyanánt szolgál az olaszoknál, gazdagon készített változata azonban akár a teljes étkezést is kiválthatja. A minestrone nagyon gyakori fogása volt az olasz szegényeknek, akik számára - akár vékonyabb változatban is - a nap fő étkezésének számított. Legtöbbször a különféle maradékok összevegyítéséből született. A minestrone tényleg mindent tartalmazhatott, ami a konyhában előfordult, tartalmasságát legtöbbször nem csak a zöldségeknek, hanem kifejezetten a tésztának köszönhette.

A kiadós minestronéba kerül bab is, tészta is
A kiadós minestronéba kerül bab is, tészta is

A minestrone eredetét és korát nehéz meghatározni. Vannak, akik szerint már a római idők óta főzik az olasz háziasszonyok ezeket a vegyes zöldségleveseket, és nagy valószínűséggel nem is tévednek sokat, hiszen Apicius De re coquinaria című szakácskönyvében is szerepel a minestronéra emlékeztető, többféle zöldségből főzött leves.

De nem csak a háziasszonyok kínálták a családjuknak ezeket a leveseket, hanem a római hadsereg katonái számára is pasta fagioli-t adtak, ami azonos koncepció szerint készült, mint a minestrone, csak az alapját a bab és a tészta képezte.

A friss zöldfűszerek és a parmezán teszi tökéletessé a minestronét
A friss zöldfűszerek és a parmezán teszi tökéletessé a minestronét

A minestrone alapanyagai nincsenek kőbe vésve, háziasszony-, évszak- és kamrafüggő, hogy mi kerül a fazékba. Leggyakrabban az alábbi alapanyagokat találhatjuk benne: bab, vöröshagyma, zeller, sárgarépa, és az Újvilág felfedezését követően szerves részévé vált a paradicsom és a krumpli is. Ezek mennyisége és aránya sokban függ attól, hogy a minestrone egy dél-olasz falu konyhájában vagy egy Milánó környéki konyha gázrózsáján rotyog.

A minestrone alapját képezheti csont- vagy húsleves, illetve tartalmazhat akár húst is, amiből a levesben leggyakrabban csirkehússal, marhahússal vagy épp jóféle szalonnával lehet találkozni. A leves testességét növelhetjük még különféle levesbetétekkel, mint például a rizs vagy a tészta.

Az olasz minestronéba kerülhet hús vagy húsgombóc is
Az olasz minestronéba kerülhet hús vagy húsgombóc is

A minestronénak léteznek – a pasta fagioli-n kívül – olyan fajtái, amelyek külön is említést érdemelnek. Ilyen a húsgombócos minestrone, avagy a minestra maritata, amely Campagnából származó étel. Nápoly környékén a mai napig ilyet szolgálnak fel a nagyobb ünnepek – mint a karácsony vagy a húsvét - alkalmával. Ebben a levesben a húsgombóc mellett fontos összetevő a borágó és a cikória is.

Ugyancsak majdnem meghatározott recept szerint készül a Minestrone alla Genovese, amelynek fő jellegzetessége, hogy pestóval ízesítik. Szintén ismert és kedvelt minestrone változat a milánói, ahol a leves egyik fő eleme a káposzta és a borsó, s a fűszerezéshez zsályát használnak.

A genovai minestronét pestóval tálalják
A genovai minestronét pestóval tálalják

A fent felsorolt alapanyagok mellett a minestronéban jó helye lehet a padlizsánnak, sütőtöknek, töknek, cukkininek, brokkolinak, paszternáknak, céklának, fejes salátának, spenótnak, sóskának, mángoldnak, póréhagymának, karfiolnak, zellerszárnak, zöldbabnak vagy épp az endíviának is.

A levest különféle zöldfűszerekkel ízesíthetjük, ideális választás lehet a petrezselyem, az oregánó, a kakukkfű vagy épp a bazsalikom, de adhatunk hozzá szerecsendiót, vagy csípőssé is tehetjük egy kevés chilivel. Szintén gyakori kiegészítője ezeknek a leveseknek a sajt, amit tálaláskor adnak hozzá.

Kedvünkre tehetünk bele bármilyen zöldséget
Kedvünkre tehetünk bele bármilyen zöldséget

Minestrone

Hozzávalók:
20 dkg száraz bab
2 babérlevél
1 chili
6 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
4 közepes sárgarépa
6 szál zellerszár
20 dkg paradicsompüré
2 teáskanál friss kakukkfűlevél
1 teáskanál friss rozmaringlevél
1 kis fej fodros kel
5 dkg parmezán, finomra reszelve
0,5 dl olívaolaj

Elkészítés: A babot előző este hideg vízbe áztatom. Másnap friss vizet öntök rá, hozzáadom a babérleveleket, a közepesen csípős paprikát és a fokhagymagerezdeket. Lassú tűzön párolom a babot, majd amikor elkészül, akkor hagyom a főzővizében kihűlni.
Amíg hűl a bab, addig meghámozom a hagymát, apró kockákra vágom, majd a sárgarépákat is megpucolom, és kockacukornyi darabokra vágom. A zellert megmosom, ha nagyon fásnak tűnik, akkor zöldséghámozóval megpucolom. Egy nagyobb serpenyőbe olíva olajat hevítek, ezen megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a zellert és a sárgarépát, átkeverem, kis vizet töltök rá, és fedő alatt megpárolom.
Miután elkészült, a babhoz adom a fűszerekkel és a paradicsompürével együtt, sózom, majd hozzáadom a csíkokra vágott kelt. Az egészet felöntöm annyira, hogy a víz ellepje a zöldségeket, s ezután addig főzöm, amíg a kel meg nem puhul.
Tálaláskor frissen őrölt fekete borssal és parmezánnal ízesítem.

Tavaszi zöld minestrone leves

Hozzávalók 6 személynek:
2,5 liter zöldségalaplé
1 szál póréhagyma (felkarikázva)
3 gerezd fokhagyma
1/4 kelkáposzta (feldarabolva)
2 szál szárzeller (felkockázva)
10 dkg zöldbab
10 dkg brokkoli
15 dkg zöldborsó
15 dkg spárga (feldarabolva)
8 evőkanál olívaolaj
1 konzerv hámozott paradicsom (darabolt)
5-6 levél friss bazsalikom
1 marék kisméretű kagylótészta vagy eperlevél tészta
3 evőkanál reszelt parmezán
1 evőkanál liszt

bors

Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, majd meghámozzuk és közepes méretű kockákra vágjuk.
Egy nagy lábosban olívaolajat hevítünk, amin megpároljuk a zöldségeket a következő sorrendben: póréhagyma, fokhagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, spárga, brokkoli, kelkáposzta. 1 evőkanálnyi liszttel megszórjuk a zöldségeket, átforgatjuk, míg fel nem hevül, ettől sűrűbb lesz a levesünk. Felöntjük az alaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Összeforraljuk, majd alacsony lángon kb. 30 percig gyöngyöztetjük. Közben félidőnél hozzáadjuk a konzerv hámozott paradicsomot, levével együtt.
Amikor a zöldségek megpuhultak, beleszórjuk a tésztát a levesbe. Elzárjuk alatta a gázt, és lefedve néhány percig pihentetjük.
Közvetlenül tálalás előtt keverjük bele a reszelt parmezán sajtot és a bazsalikomot.
Ha a receptet elmentenéd recepttáradba, ide kattintva megteheted >>>

Tavaszi zöld minestrone
Tavaszi zöld minestrone

Minestrone receptek a Mindmegettén >>>

A megunhatatlan olasz konyha >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.