Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Érdekességek

5 dolog, amit tudni érdemes a tavasz egyik sztárjáról, a medvehagymáról

Ismerjük meg közelebbről a tavasz egyik első hírnökét, a medvehagymát. Megéri egy kis időt szánni rá, hiszen nemcsak egészséges és finom, de rengeteg gyógyhatással is bír.

Így ismerhetjük fel

Levelei élénkzöldek, fényesek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, igen hasonlítanak a gyöngyvirágra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Világoszöld szára két levél között hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillagszerű kis liliomvirágok helyezkednek el, a szár 30 cm-esre nő.

A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben, a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagymaillatát már messziről megérzi az ember. Ez az egyik fő ismertetőjegye, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirággal, vagy a mérgező őszi kikericcsel.

Nevét egyébként arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják termését, és még a föld alól is gyakran kiássák, hogy hozzájussanak.

Erőteljes fokhagymaillatát már messziről érezni / Fotó: Shutterstock
Erőteljes fokhagymaillatát már messziről érezni / Fotó: Shutterstock

mértékkel szedjük

A boltokban és a piacokon március elején vagy közepe felé jelenik meg először. Az előzőleg írtak alapján magunk is gyűjthetjük, ha olyan helyen járunk, ahol megterem. A mennyiségre azonban figyeljünk, ha szeretnénk medvehagymát szedni, mivel 2009-ben törvény született arról, hogy naponta és fejenként két kilónál többet nem gyűjthetünk az értékes növényből. A másik fontos szabály, hogy a védett növénynek csak a levelei szedhetőek, a hagymák kiásása pedig szigorúan tilos.

Egészségvédő, egészségőrző hatású

A medvehagyma gyógyhatása hasonló a fokhagymáéhoz, de hússzor több vas van benne, mint a fokhagymában. Kiválóan alkalmas tavaszi, őszi méregtelenítésre, az egész szervezet megtisztítására, és ez által a közérzet javítására.

Fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést: érdemes elővennünk, ha hasmenésünk vagy épp szorulásunk van. Tisztítja a vesét, a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést. Mivel elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat, így immunizálja az altesti szerveket és igen hatékony felfázási tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére is.

Ólommentesítő hatása miatt különösen jót tesz a nagyvárosokban lakóknak. Enyhíti a fejfájást: kiemelkedő az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása, de még az álmatlanságot is elűzi.

Csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, de kiváló a felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is. Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban – természetes úton méregtelenít. A vas mellett gazdag A- és C-vitaminban is.

Így tároljuk

Emberi fogyasztásra a medvehagyma zöld részeit tudjuk felhasználni, a fiatal leveleit és a hagymáját. Légmentesen, dobozva zárva a hűtőben egy hétig áll el. Mivel rövid a szezonja, érdemes lehet félretenni belőle. Ha egész évben élvezni akarjuk az ízét, akkor vágjuk apróra a leveleket és szárítsuk ki, vagy le is fagyaszthatjuk jégkockatartóban vagy lezárt nejlonzacskóban. Érdemes kicsi csomagokra bontva jegelni, mert akkor nem kell az egész pakkot felolvasztani, amikor enni szeretnénk belőle. Ne lepődjünk meg a fagyasztás után, hiszen a kiolvasztott medvehagyma rostjai szétesnek és sötétek lesznek, ahogyan más növények, úgy ez is levet ereszt. Ha nem szeretnénk fagyasztani, jó megoldás lehet az is, ha a leveleket sóval rétegezzük, olívaolajjal felöntjük és légmentesen záródó üvegben tartósítjuk.

Érdemes a felesleget lefagyasztani / Fotó: Shutterstock
Érdemes a felesleget lefagyasztani / Fotó: Shutterstock

Így fogyasszuk

A medvehagyma sokféleképpen fogyasztható. Akár nyersen feldarabolva salátában vagy szendvicsben. Pesztó és krémleves is könyen készíthető belőle, de jó alapanyagul szolgálhat például a zöldségfasírtba is.

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.