A Fusarium gomba az 1960-as években már kipusztította a jelenleg ismert banán finomabb változatát, nemrég viszont felfedezték a gomba legújabb típusát több banánültetvény termőföldjében is. Afrikában és Ázsiában már jelen van a betegség, és a szakértők attól tartanak, ha Dél-Amerikában is megjelenik, akkor végleg el kell búcsúznunk a banántól.
A kakaófa nagyon fogékony a kártevőkre és a gombás betegségekre, mint például a boszorkányseprű, ami az 1990-es évek elején Brazília teljes kakaótermelésének 80%-át elpusztította. A kutatók pedig attól félnek, hogy egy hasonló fertőzés teljesen eltörölheti a Föld színéről a kakaót. Ráadásul az egyre melegebb és szárazabb időjárás miatt is aggódnunk kell, mert ez szintén hozzájárulhat a kakaóültetvények elpusztulásához.
A globális felmelegedés miatt szakértők szerint a kávégyártáshoz alkalmas területek 2050-re a felükre csökkenek. Sőt, ahogy a levegő melegszik, úgy egyre gyorsabban fognak beérni a növények, ez pedig hatással lesz a kávé ízére is.
Tudtad, hogy fél kiló avokádó megtermeléséhez minimum 275 liter vízre van szükség? Ez a vízmennyiség hosszútávon már komoly gondot okozhat Kalifornia gazdaságában, ahol a világ avokádóinak 80%-át termesztik. Szóval készülj fel rá, hogy hamarosan a kedvenc krémedtől is el kell búcsúznod!
Egy friss tanulmány megállapította, hogy a globális felmelegedés sajnos az epertermesztést is veszélyezteti. A változó hőmérséklet miatt ugyanis az elmúlt évtizedekben durván lecsökkent a megtermett eprek száma. Szóval lehet, hogy az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsöt sem élvezhetjük már sokáig!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.