Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Érdekességek

Furcsa! Tudtad, hogy a bécsi virsli tulajdonképpen frankfurti?

virsli
Nem múlhat el szilveszteri buli virsli nélkül. Válassz inkább sertéshússal készülő frankfurti vagy bécsi fajtát, mert a baromfivirslivel elszállhat a szerencséd!

Bár a magyar népi kultúrában nincs hagyománya, manapság mégis szinte kötelező jelleggel virslit eszünk újévkor. A szokás nyilván német, illetve osztrák hatásra terjedt el hazánkban. Ismerd meg a frankfurti és a bécsi virsli történetét!

Frankfurt am Main városában már az 1270-es években kitalálták, hogy péppé vert sovány sertéscombot, valamint tokaszalonnát és fűszereket tejjel elkeverve juhbélbe töltenek, és a kis kolbászkákat bükkfa füstjén tartósítják. A Frankfurter Würstchen (röviden: Frankfurter) azóta is töretlen népszerűségnek örvend és 1860 óta földrajzi eredetvédettséget élvez.

A bécsi virsli atyjaként tisztelt Johann Georg Lahner (1772–1845) az akkoriban szokásos szakmai vándorútja során érkezett Bécsbe, ahol állítólag szemet vetett rá egy idősebb bárónő, aki anyagilag támogatta. Más források szerint a Frankfurtban hentesnek tanult jó kiállású legény egy ismeretlen hölgytől kapott 300 guldent, hogy saját üzletet nyisson. Lahner a külvárosban, a mai Neustiftgasse 112. alatt kezdett kísérletezni az eredeti receptúra tökéletesítésével.

Míg Frankfurtban a szigorú céhes előírások miatt a mészárszékek vagy csak sertést, vagy csak marhát dolgozhattak fel, Bécsben megengedőbb volt a szabályozás, és Lahner a tradicionális alapmasszában a sertéshús egy részét a bőven rendelkezésre álló magyar, galíciai és német marhák húsával váltotta ki, a kolbászkákat pedig füstölés után 72 fokos vízben megfőzte. 1805. május 15-én kiakasztotta a kirakatba az első bécsi frankfurtikat, amelyekre gyorsan rákaptak a bécsiek. Az iparosok ebédre ették pereccel, a művészek és az előkelőségek villásreggelire fogyasztották fehér kenyérrel.

Az újdonság híre eljutott a császár fülébe, aki magához kérette Lahnert. A hentesmester egy fedeles ezüsttálcán vitt kóstolót az uralkodónak. I. Ferenc jó étvággyal elfogyasztotta a roppanós finomságot, amely napi kedvenc eledele lett, és soha nem mulasztotta el jóféle bécsi sörrel leöblíteni.

A Lahner-féle bécsi virsli kedvelőinek táborához olyan hírességek is csatlakoztak, mint Schubert, Grillparzer, Nestroy vagy Johann Strauss.

Főúri körökben a bécsi frankfurtert eleinte késsel-villával ették, aztán Pauline von Metternich (1836–1921), az ördöglovas Sándor Móric lánya szakított az udvari etikettel. A grófnő, aki Párizsban Eugénia császárnéval együtt diktálta a trendet és a bécsi társasági életben is mérvadónak számított stílus dolgában, egyszerűen letette az evőeszközt, és minden teketória nélkül kézzel kezdte tunkolni a virslit a mustárba, tormába.

Lahner megbecsülését mutatja, hogy 1842-ben megkapta a bécsi polgárjogot, amit abban az időben nagyon nehéz volt megszereznie egy bevándorlónak. Tehetős emberként hunyta le a szemét, és halála után egyik fia vette át az üzletet, aki később nagy húsfeldolgozó üzemet alapított.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.