Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Érdekességek

Furcsa! Tudtad, hogy a bécsi virsli tulajdonképpen frankfurti?

virsli
Nem múlhat el szilveszteri buli virsli nélkül. Válassz inkább sertéshússal készülő frankfurti vagy bécsi fajtát, mert a baromfivirslivel elszállhat a szerencséd!

Bár a magyar népi kultúrában nincs hagyománya, manapság mégis szinte kötelező jelleggel virslit eszünk újévkor. A szokás nyilván német, illetve osztrák hatásra terjedt el hazánkban. Ismerd meg a frankfurti és a bécsi virsli történetét!

Frankfurt am Main városában már az 1270-es években kitalálták, hogy péppé vert sovány sertéscombot, valamint tokaszalonnát és fűszereket tejjel elkeverve juhbélbe töltenek, és a kis kolbászkákat bükkfa füstjén tartósítják. A Frankfurter Würstchen (röviden: Frankfurter) azóta is töretlen népszerűségnek örvend és 1860 óta földrajzi eredetvédettséget élvez.

A bécsi virsli atyjaként tisztelt Johann Georg Lahner (1772–1845) az akkoriban szokásos szakmai vándorútja során érkezett Bécsbe, ahol állítólag szemet vetett rá egy idősebb bárónő, aki anyagilag támogatta. Más források szerint a Frankfurtban hentesnek tanult jó kiállású legény egy ismeretlen hölgytől kapott 300 guldent, hogy saját üzletet nyisson. Lahner a külvárosban, a mai Neustiftgasse 112. alatt kezdett kísérletezni az eredeti receptúra tökéletesítésével.

Míg Frankfurtban a szigorú céhes előírások miatt a mészárszékek vagy csak sertést, vagy csak marhát dolgozhattak fel, Bécsben megengedőbb volt a szabályozás, és Lahner a tradicionális alapmasszában a sertéshús egy részét a bőven rendelkezésre álló magyar, galíciai és német marhák húsával váltotta ki, a kolbászkákat pedig füstölés után 72 fokos vízben megfőzte. 1805. május 15-én kiakasztotta a kirakatba az első bécsi frankfurtikat, amelyekre gyorsan rákaptak a bécsiek. Az iparosok ebédre ették pereccel, a művészek és az előkelőségek villásreggelire fogyasztották fehér kenyérrel.

Az újdonság híre eljutott a császár fülébe, aki magához kérette Lahnert. A hentesmester egy fedeles ezüsttálcán vitt kóstolót az uralkodónak. I. Ferenc jó étvággyal elfogyasztotta a roppanós finomságot, amely napi kedvenc eledele lett, és soha nem mulasztotta el jóféle bécsi sörrel leöblíteni.

A Lahner-féle bécsi virsli kedvelőinek táborához olyan hírességek is csatlakoztak, mint Schubert, Grillparzer, Nestroy vagy Johann Strauss.

Főúri körökben a bécsi frankfurtert eleinte késsel-villával ették, aztán Pauline von Metternich (1836–1921), az ördöglovas Sándor Móric lánya szakított az udvari etikettel. A grófnő, aki Párizsban Eugénia császárnéval együtt diktálta a trendet és a bécsi társasági életben is mérvadónak számított stílus dolgában, egyszerűen letette az evőeszközt, és minden teketória nélkül kézzel kezdte tunkolni a virslit a mustárba, tormába.

Lahner megbecsülését mutatja, hogy 1842-ben megkapta a bécsi polgárjogot, amit abban az időben nagyon nehéz volt megszereznie egy bevándorlónak. Tehetős emberként hunyta le a szemét, és halála után egyik fia vette át az üzletet, aki később nagy húsfeldolgozó üzemet alapított.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.