Korábban a kövér emberek főként a jómódúak közé tartoztak, akiknek még túlzott elhízás esetén sem kellett lemondaniuk az élvezetekről, hiszen ekkor még nem kísérte szégyenérzet az elhízást. Akkortájt az étkezésről való önkéntes lemondás leggyakrabban vallásos megszállottság következménye volt, remeték, szerzetesek vagy mint Szent Margit esetében, aki aszketikus megszállottsággal a minimum alá szorította táplálékbevitelét.
A világ – és így a szépségideálok, az elvárások a megjelenéssel kapcsolatban – azonban változtak.
Sokszor hallhatunk már arról, milyen extrém fogyókúrás trükköket alkalmazott például Sisi királyné, csak hogy megtartsa 55 cm-es derékbőségét. Mániákusan tornázott, rengeteg húst evett, és gyakran fogyasztotta a nyers hús kipréselt levét is – állítóla emiatt lettek idősebb korára reumatikus problémái.
Erzsébet bizony egész életében keményen diétázott, az utókor szakemberei szerint ő lehetett a mai anorexiások „előfutára”.
Egyébként Sisi húsközpontú étrendje hasonlít egy, a 19. század második felében elterjedt módszerre, amit egy William Banting nevű üzletember dolgozott ki. A program lényege az volt, hogy az illető húst hússal evett.
Sisi előtt is akadtak olyan történelmi személyiségek, akiket részben a diétájuk tett híressé: Hódító Vilmos például megelégelte, hogy kövérsége miatt nem tud rendesen lovagolni, ezért aztán fura fogyókúrába kezdett: egyáltalán nem kelt ki az ágyából, és nem is evett semmit – kizárólag alkoholt fogyasztott. Lefogyott ugyan, viszont még abban az évben meg is halt, miután leesett a lováról.
Lord Byron, a költő, ecetdiétával fogyott le néhány év alatt 30 kg-ot, viszont végül félelmetesen sovány, alig 57 kg lett.
Bizarr ötletnek tűnik, és súlyos egészségügyi kockázatokkal járhatott a gyapotdiéta is. Ennek során a fogyókúrázó a gyapotból gombócokat gyúrhatott, melyeket aztán natúr formájában vagy zselatinba mártva fogyasztott el. A rendkívül buta módszer arra épül, hogy a gyapot eltelít, viszont kevés benne a kalória...
Az 1920-as években terjedt el az a módszer, hogy a fogyni vágyók bélféregpetét tartalmazó pasztillával fertőzték meg magukat. A féregpete aztán a bélben féreggé fejlődött, és – leegyszerűsítve a dolgot – megette a bekerülő táplálékot az ember elől. Így fogyott le állítólag a legendás operaénekesnő, Maria Callas is 28 kg-ot. A módszer persze óriási bolondság volt, hiszen a féregtől aztán nem tudtak megszabadulni, és az komoly egészségügyi problémákat okozott.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.