Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Érdekességek

Ellepték az ételedeit a lisztbogarak? Így szabadulj meg tőlük!

Kivel fordult már elő, hogy éppen főzéshez készülődött, és amikor felnyitotta a lisztes zacskót, vagy búzadarás tasakot kis fekete vagy barna bogarakkal találta szemben magát. A lisztbogár a molylepkéhez hasonlóan előszeretettel keseríti meg a háziasszonyok dolgát.

A közönséges lisztbogár ma már világszerte elterjedt faj. A konyhában a miniatűr, barna másával, a kis lisztbogárral találkozhatsz. A 3 mm-es bogár amilyen kicsi, olyan kártékony. A nőstény előszeretettel rakja le a petéit gabonafélékben. Például lisztben, búza- vagy kukoricadarában. Az erősen megtámadott lisztnek átható szaga van és el is színeződik, sütésre alkalmatlanná válik.

A neve ellenére a bogarak nemcsak a lisztet szeretik, belemásznak a teába, szárított zöldségekbe, müzlikbe, de akár még a pirospaprikába is.

Kedvelik a meleg, párás helyeket, így annak, akinek nincsen kamrája és például a konyhaszekrényben tárolja az alapanyagokat, sok bosszúságot okozhatnak. Ám előfordulhat az is, hogy már a boltban úgy vásárolod meg a lisztet, fűszert, hogy nem is sejted, tele van lisztbogárral.

Hogyan szabadulj meg tőlük?

Sajnos van egy rossz hírünk. Jobb, ha kidobsz minden olyan élelmiszert, amiben felfedezted a kis barna bogarat. Ha akad olyan élelmiszered a szekrényben, ami megúszta a bogárinváziót, azt nem árt egy napra fagyasztóba tenni, mert ha esetleg peték lennének benne, akkor azok is elpusztulnak. Főzés, sütés előtt a lisztet, gabonafélét szitáld át.

A konyhapolcokat pakold ki és ecetes vízzel töröld át. Emlékeztek, hogy régen nagymamáink a polcokra színes újságpapírt tettek? Nem véletlen. Állítólag ezt nem kedvelik annyira a bogarak. És nagyon fontos, hogy ha túl vagy a fertőtlenítésen, akkor az alapanyagokat, élelmiszereket jól zárható dobozban tárold el.

ELLEPTÉK AZ ÉTELEIDET A MOLYOK? ÍGY SZABADULJ MEG TŐLÜK! >>>

RAGYOGÓ TISZTASÁG, VEGYSZER NÉLKÜL! 7 ÖKO-TIPP KONYHATÜNDÉREKNEK >>>

13 ÉTEL, AMIT EDDIG ROSSZUL TÁROLTÁL! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.