A közönséges lisztbogár ma már világszerte elterjedt faj. A konyhában a miniatűr, barna másával, a kis lisztbogárral találkozhatsz. A 3 mm-es bogár amilyen kicsi, olyan kártékony. A nőstény előszeretettel rakja le a petéit gabonafélékben. Például lisztben, búza- vagy kukoricadarában. Az erősen megtámadott lisztnek átható szaga van és el is színeződik, sütésre alkalmatlanná válik.
A neve ellenére a bogarak nemcsak a lisztet szeretik, belemásznak a teába, szárított zöldségekbe, müzlikbe, de akár még a pirospaprikába is.
Kedvelik a meleg, párás helyeket, így annak, akinek nincsen kamrája és például a konyhaszekrényben tárolja az alapanyagokat, sok bosszúságot okozhatnak. Ám előfordulhat az is, hogy már a boltban úgy vásárolod meg a lisztet, fűszert, hogy nem is sejted, tele van lisztbogárral.
Sajnos van egy rossz hírünk. Jobb, ha kidobsz minden olyan élelmiszert, amiben felfedezted a kis barna bogarat. Ha akad olyan élelmiszered a szekrényben, ami megúszta a bogárinváziót, azt nem árt egy napra fagyasztóba tenni, mert ha esetleg peték lennének benne, akkor azok is elpusztulnak. Főzés, sütés előtt a lisztet, gabonafélét szitáld át.
A konyhapolcokat pakold ki és ecetes vízzel töröld át. Emlékeztek, hogy régen nagymamáink a polcokra színes újságpapírt tettek? Nem véletlen. Állítólag ezt nem kedvelik annyira a bogarak. És nagyon fontos, hogy ha túl vagy a fertőtlenítésen, akkor az alapanyagokat, élelmiszereket jól zárható dobozban tárold el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.