Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Ellepték az ételedeit a lisztbogarak? Így szabadulj meg tőlük!

Kivel fordult már elő, hogy éppen főzéshez készülődött, és amikor felnyitotta a lisztes zacskót, vagy búzadarás tasakot kis fekete vagy barna bogarakkal találta szemben magát. A lisztbogár a molylepkéhez hasonlóan előszeretettel keseríti meg a háziasszonyok dolgát.

A közönséges lisztbogár ma már világszerte elterjedt faj. A konyhában a miniatűr, barna másával, a kis lisztbogárral találkozhatsz. A 3 mm-es bogár amilyen kicsi, olyan kártékony. A nőstény előszeretettel rakja le a petéit gabonafélékben. Például lisztben, búza- vagy kukoricadarában. Az erősen megtámadott lisztnek átható szaga van és el is színeződik, sütésre alkalmatlanná válik.

A neve ellenére a bogarak nemcsak a lisztet szeretik, belemásznak a teába, szárított zöldségekbe, müzlikbe, de akár még a pirospaprikába is.

Kedvelik a meleg, párás helyeket, így annak, akinek nincsen kamrája és például a konyhaszekrényben tárolja az alapanyagokat, sok bosszúságot okozhatnak. Ám előfordulhat az is, hogy már a boltban úgy vásárolod meg a lisztet, fűszert, hogy nem is sejted, tele van lisztbogárral.

Hogyan szabadulj meg tőlük?

Sajnos van egy rossz hírünk. Jobb, ha kidobsz minden olyan élelmiszert, amiben felfedezted a kis barna bogarat. Ha akad olyan élelmiszered a szekrényben, ami megúszta a bogárinváziót, azt nem árt egy napra fagyasztóba tenni, mert ha esetleg peték lennének benne, akkor azok is elpusztulnak. Főzés, sütés előtt a lisztet, gabonafélét szitáld át.

A konyhapolcokat pakold ki és ecetes vízzel töröld át. Emlékeztek, hogy régen nagymamáink a polcokra színes újságpapírt tettek? Nem véletlen. Állítólag ezt nem kedvelik annyira a bogarak. És nagyon fontos, hogy ha túl vagy a fertőtlenítésen, akkor az alapanyagokat, élelmiszereket jól zárható dobozban tárold el.

ELLEPTÉK AZ ÉTELEIDET A MOLYOK? ÍGY SZABADULJ MEG TŐLÜK! >>>

RAGYOGÓ TISZTASÁG, VEGYSZER NÉLKÜL! 7 ÖKO-TIPP KONYHATÜNDÉREKNEK >>>

13 ÉTEL, AMIT EDDIG ROSSZUL TÁROLTÁL! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.