Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Érdekességek

Ezért lesz vízízű a hűtőben tárolt paradicsom

Két paradicsomfajta mélyreható vizsgálatát végezte el a Harry Klee vezette gainesville-i Floridai Egyetem egyik csoportja. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a paradicsom miért veszti el az ízét, ha hűtőben tárolják.

A szakemberek a két paradicsomfajtában található géneket vizsgálta hosszú ideig hűtés közben, majd utána, amikor újra kivették és szobahőmérsékletre „hűlt”. A zöldség több mint 25 ezer génjére irányuló kutatási eredmény megállapította, hogy az extrém hőmérséklet-változás egy ilyen trópusi növény esetében durva stresszt jelent, ezzel pedig több száz gén aktivitását blokkolja. Ráadásul olyanokét, melyek azokat az enzimeket termelik, amik a zöldség ízét tennék finomabbá, illetve ízletesebbé.

Ez a fajta hűtési eljárás ráadásul olyan mértékben befolyásolja ezeket az enzimeket, hogy a paradicsom újra szobahőmérsékletre való visszahelyezése sem old meg. Mindezt persze ízpróbákkal is bizonyítani tudták. Tehát, ez lehet az oka annak is, hogy a szupermarketekben vásárolt zöldség sokszor ízetlenebbnek tűnhet, mint az, amit egy termelőtől veszünk a piacon – írja a newscientist.com.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.