Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Érdekességek

Ezért lesz vízízű a hűtőben tárolt paradicsom

Két paradicsomfajta mélyreható vizsgálatát végezte el a Harry Klee vezette gainesville-i Floridai Egyetem egyik csoportja. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a paradicsom miért veszti el az ízét, ha hűtőben tárolják.

A szakemberek a két paradicsomfajtában található géneket vizsgálta hosszú ideig hűtés közben, majd utána, amikor újra kivették és szobahőmérsékletre „hűlt”. A zöldség több mint 25 ezer génjére irányuló kutatási eredmény megállapította, hogy az extrém hőmérséklet-változás egy ilyen trópusi növény esetében durva stresszt jelent, ezzel pedig több száz gén aktivitását blokkolja. Ráadásul olyanokét, melyek azokat az enzimeket termelik, amik a zöldség ízét tennék finomabbá, illetve ízletesebbé.

Ez a fajta hűtési eljárás ráadásul olyan mértékben befolyásolja ezeket az enzimeket, hogy a paradicsom újra szobahőmérsékletre való visszahelyezése sem old meg. Mindezt persze ízpróbákkal is bizonyítani tudták. Tehát, ez lehet az oka annak is, hogy a szupermarketekben vásárolt zöldség sokszor ízetlenebbnek tűnhet, mint az, amit egy termelőtől veszünk a piacon – írja a newscientist.com.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.