A szakemberek a két paradicsomfajtában található géneket vizsgálta hosszú ideig hűtés közben, majd utána, amikor újra kivették és szobahőmérsékletre „hűlt”. A zöldség több mint 25 ezer génjére irányuló kutatási eredmény megállapította, hogy az extrém hőmérséklet-változás egy ilyen trópusi növény esetében durva stresszt jelent, ezzel pedig több száz gén aktivitását blokkolja. Ráadásul olyanokét, melyek azokat az enzimeket termelik, amik a zöldség ízét tennék finomabbá, illetve ízletesebbé.
Ez a fajta hűtési eljárás ráadásul olyan mértékben befolyásolja ezeket az enzimeket, hogy a paradicsom újra szobahőmérsékletre való visszahelyezése sem old meg. Mindezt persze ízpróbákkal is bizonyítani tudták. Tehát, ez lehet az oka annak is, hogy a szupermarketekben vásárolt zöldség sokszor ízetlenebbnek tűnhet, mint az, amit egy termelőtől veszünk a piacon – írja a newscientist.com.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.