Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Érdekességek

Ezért lesz vízízű a hűtőben tárolt paradicsom

Két paradicsomfajta mélyreható vizsgálatát végezte el a Harry Klee vezette gainesville-i Floridai Egyetem egyik csoportja. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a paradicsom miért veszti el az ízét, ha hűtőben tárolják.

A szakemberek a két paradicsomfajtában található géneket vizsgálta hosszú ideig hűtés közben, majd utána, amikor újra kivették és szobahőmérsékletre „hűlt”. A zöldség több mint 25 ezer génjére irányuló kutatási eredmény megállapította, hogy az extrém hőmérséklet-változás egy ilyen trópusi növény esetében durva stresszt jelent, ezzel pedig több száz gén aktivitását blokkolja. Ráadásul olyanokét, melyek azokat az enzimeket termelik, amik a zöldség ízét tennék finomabbá, illetve ízletesebbé.

Ez a fajta hűtési eljárás ráadásul olyan mértékben befolyásolja ezeket az enzimeket, hogy a paradicsom újra szobahőmérsékletre való visszahelyezése sem old meg. Mindezt persze ízpróbákkal is bizonyítani tudták. Tehát, ez lehet az oka annak is, hogy a szupermarketekben vásárolt zöldség sokszor ízetlenebbnek tűnhet, mint az, amit egy termelőtől veszünk a piacon – írja a newscientist.com.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.