Napjainkban az űrhajósok kicsi ételzacskókban viszik magukkal az ennivalót, amit az erre szakosodott élelmiszergyártó cégek készítenek. Ezek az ételek leginkább termostabilizálva vagy fagyasztva szárított állapotban kerülnek többnyire vákuumcsomagolásba, amit az asztronauták vízzel felmelegítve vagy lehűtve varázsolnak „konyhakészre”. A kenyér fogyasztása viszont minden formában tilos a világűrben, ugyanis az komoly egészségkárosodáshoz vagy akár tragédiához is vezethet.
Ennek oka a kenyér apró morzsái, ami a súlytalanság állapotában könnyen a levegőbe jut, onnan pedig légzőszervekbe, de a létfontosságú precíziós műszerek meghibásodásában is szerepet játszhat. Sót is korlátozott mennyiségben fogyaszthatnak az űrhajósok, ugyanis a nátrium szervezetben való eltárolásának módja változó, ami akár felgyorsult csontritkuláshoz is vezethet. Az alkoholtól is elbúcsúzhatnak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, aminek oka elsősorban nem a részegség és az ebből adódó helytelen döntések sorozata, hanem ha az ISS szennyvíz-újrahasznosítási rendszerébe kerül, ronthatja annak működését, de akár tönkre is teheti - írja a BBC.
Új módszereket után kutat a NASA az űrben történő étkezés megreformálásához a 2021-ben indult Deep Space Food Challenge programjában. Ennek célja, hogy a mérsékelt erőforrásokkal, kevés hulladéktermeléssel tápláló és finom ételeket állítsanak elő azoknak, akik hosszabb távú űrküldetésen vesznek részt.
A Helsinkiben működő Solar Foods az egyik azon nyolc vállalat közül, amely egy figyelemre méltó ötlettel állt elő. Innovációjának lényege, hogy tulajdonképpen a levegőből állítanak elő az élelmiszereinket. A cég ugyanis felfedett egy ehető mikrobát a finn vidéken, amely szén-dioxiddal, hidrogénnel és oxigénnel táplálkozik. Ennek eredményeként egy baktériumokból származó fehérjeforrást hoztak létre, amely még kombinálható is különféle ízekkel. A Solar Foods fehérjéje pasztává vagy porrá alakítható, liszttel és tipikus élelmiszer-összetevőkkel keverve fehérjével dúsított ételeket, például tésztákat, fehérjeszeleteket és még csokoládét is készíthetnek az asztronauták.
2021 végén egyébként már azzal is nagy sikert értek el a Nemzetközi Űrállomás tudósai, amikor egészséges chili paprikát szüreteltek, de más egyéb zöldségeket is termeltek már a világűrben.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.