A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Érdekességek

Hihetetlen, de ezért tilos kenyeret enniük az űrhajósoknak

A NASA eltökélt szándéka, hogy az Artemis program keretein belül űrhajósokat juttasson a Holdra az elkövetkezendő két évben. Dr. Sonja Brungs, az Európai Űrügynökség űrhajós műveletekért felelős helyettes vezetője most arról beszélt a BBC-nek adott interjújában, hogy egy sikeres űrmisszióhoz az asztronauták tápanyagdús, változatos, egyedi igényekre szabott ételei kulcsfontosságúak, de például a kenyérről és az alkoholról le kell mondaniuk.

Napjainkban az űrhajósok kicsi ételzacskókban viszik magukkal az ennivalót, amit az erre szakosodott élelmiszergyártó cégek készítenek. Ezek az ételek leginkább termostabilizálva vagy fagyasztva szárított állapotban kerülnek többnyire vákuumcsomagolásba, amit az asztronauták vízzel felmelegítve vagy lehűtve varázsolnak „konyhakészre”. A kenyér fogyasztása viszont minden formában tilos a világűrben, ugyanis az komoly egészségkárosodáshoz vagy akár tragédiához is vezethet.

Kjell Lindgren és Scott Kelly űrhajósok, ahogy űrben termesztett élelmiszereket kóstolnak /Fotó: Northfoto
Kjell Lindgren és Scott Kelly űrhajósok, ahogy űrben termesztett élelmiszereket kóstolnak /Fotó: Northfoto

Ennek oka a kenyér apró morzsái, ami a súlytalanság állapotában könnyen a levegőbe jut, onnan pedig légzőszervekbe, de a létfontosságú precíziós műszerek meghibásodásában is szerepet játszhat. Sót is korlátozott mennyiségben fogyaszthatnak az űrhajósok, ugyanis a nátrium szervezetben való eltárolásának módja változó, ami akár felgyorsult csontritkuláshoz is vezethet. Az alkoholtól is elbúcsúzhatnak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, aminek oka elsősorban nem a részegség és az ebből adódó helytelen döntések sorozata, hanem ha az ISS szennyvíz-újrahasznosítási rendszerébe kerül, ronthatja annak működését, de akár tönkre is teheti - írja a BBC.

Már levegőből is készítenek tésztát

Új módszereket után kutat a NASA az űrben történő étkezés megreformálásához a 2021-ben indult Deep Space Food Challenge programjában. Ennek célja, hogy a mérsékelt erőforrásokkal, kevés hulladéktermeléssel tápláló és finom ételeket állítsanak elő azoknak, akik hosszabb távú űrküldetésen vesznek részt.

A Helsinkiben működő Solar Foods az egyik azon nyolc vállalat közül, amely egy figyelemre méltó ötlettel állt elő. Innovációjának lényege, hogy tulajdonképpen a levegőből állítanak elő az élelmiszereinket. A cég ugyanis felfedett egy ehető mikrobát a finn vidéken, amely szén-dioxiddal, hidrogénnel és oxigénnel táplálkozik. Ennek eredményeként egy baktériumokból származó fehérjeforrást hoztak létre, amely még kombinálható is különféle ízekkel. A Solar Foods fehérjéje pasztává vagy porrá alakítható, liszttel és tipikus élelmiszer-összetevőkkel keverve fehérjével dúsított ételeket, például tésztákat, fehérjeszeleteket és még csokoládét is készíthetnek az asztronauták.

Mark Vande Hei, Shane Kimbrough, Aki Hoshide, Megan McArthur űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson termesztett chilipaprikákkal /Fotó: Northfoto
Mark Vande Hei, Shane Kimbrough, Aki Hoshide, Megan McArthur űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson termesztett chilipaprikákkal /Fotó: Northfoto

2021 végén egyébként már azzal is nagy sikert értek el a Nemzetközi Űrállomás tudósai, amikor egészséges chili paprikát szüreteltek, de más egyéb zöldségeket is termeltek már a világűrben.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.