Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Érdekességek

Népszerű jeges kávékat vontak ki a forgalomból, durva ételmérgezést okozhat

Az amerikai Snapchill LLC visszahívott dobozos kávétermékeiből egy jelentősebb mennyiséget, mivel a jelenleg használt palackozási folyamat során fennállt annak a lehetősége, hogy Clostridium botulinum baktérium kerülhetett az italokba. A vállalat több mint 240 terméke érintett.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szerint a Snapchill LLC önkéntesen visszahívja 240 dobozos kávétermékét. Egyelőre nem számoltak be megbetegedésről, de a Snapchill azt javasolja, hogy a visszahívásban érintett termékeket semmisítsék meg, vagy vigyék vissza a vásárlás helyére. A Snapchill palackozott italokat az italcímkék segítségével lehet beazonosítani: a FDA szerint a 7-12 unciás dobozokról van szó, amelyeken gyártóként a „Snapchill LLC” szerepel, a termék megnevezése pedig „Snapchill Coffee”.

A Snapchill LLC dobozos hideg kávéi népszerűek Amerikában / Fotó: Shutterstock
A Snapchill LLC dobozos hideg kávéi népszerűek Amerikában / Fotó: Shutterstock

Botulizmus: a legsúlyosabb ételmérgezés

A baktérium okozta élelmiszer-mérgezések egyik legsúlyosabb formája a botulizmus. A botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz. A baktérium oxigéntől elzárt környezetben, talajban él, onnan kerül a vizekbe, a növényekre, mezőgazdasági termékekre. Az állatok maguk is terjesztik, mivel a bélrendszerben szaporodó mikroorganizmus a trágyázás során a talajba kerül, majd onnan a takarmányon keresztül egy másik egyed fertőzését okozhatja. Az állat feldolgozása során a baktérium a nyers húsra kerülhet, és a feldolgozott termékekben hőkezelés hiányában elszaporodva botulotoxint termel. A táplálékkal az emberi szervezetbe jutott kórokozó méreganyaga a bélfalon keresztül kerül a vérbe. A vérből a környéki idegvégződésekhez kötődik, ahol gátolja az ún. acetilkolin ingerületátvivő anyag felszabadulását az ideg-izom kapcsolódásokban, és a gátolt idegek típusától függő tüneteket okoz. A botulotoxin a legerősebb ismert szerves méreg, melyből már 1 mg tisztított toxin halálos az emberre.

Magyarországon az esetek döntő többségét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza.

A Clostridium botulinum baktérium alacsony oxigéntartalmú környezetben, például dobozos és palackozott élelmiszerekben is fejlődhet, kivéve, ha az étel vagy ital savassága 4,6 pH-érték alatt van. (A botulotoxint számos élelmiszerből kimutatták, például kukoricakonzerv, bors, zöldbab, levesek, cékla, spárga, gomba, érett olíva, spenót, tonhal, csirke, csirkemáj és májpástétom, löncshús, sonka, kolbász, töltött tojás, gyümölcs, homár, füstölt és sózott hal.) A Snapchillnek ezt az alacsony savtartalmú környezetet nem sikerült biztosítani a gyártás során, ezért az FDA úgy ítélte meg, hogy a kávék potenciálisan sebezhetővé váltak a toxintermelő baktériumspórák szaporodásával szemben.

Fontos tudni, hogy a baktériummal szennyezett ételeknek, italoknak nincs jellegzetes szaga vagy íze, de a konzervben előforduló baktériumok szaporodására utalhat például a doboz vagy palack tetején lévő dudor, valamint a tartály szivárgása is.

Ennek a tartalmát már nem szabad elfogyasztani / Fotó: Shutterstock
Ennek a tartalmát már nem szabad elfogyasztani / Fotó: Shutterstock

A betegség tünetei és kezelése

A botulizmus klasszikus tünetei 12–36 órával a fertőzés után jelentkeznek, de ez az idő lehet hat óra és 10 nap is. A betegség tünetei a betegség bevezető szakaszában kevéssé jellemzőek, ekkor „csak” levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel. A kezdett panaszokat napok múlva követik specifikusabb tünetek is. Amennyiben a toxin a szemizmok idegvégződéseit károsítja, a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős-látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat jelentkezhet. A garatizmok érintettsége esetén szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, gégebénulás léphet fel. Az esetek egy részében a betegséget székrekedés, émelygés, hányás, hasmenés, hasi görcsök kísérik, láz nélkül, emiatt a beteget a baj valódi okának felismerése nélkül kezelik. A toxin rendkívül mérgező, idegbénító, ezért súlyos esetekben petyhüdt bénulás állhat be. A betegség végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával halált okoz. Megerősíti a botulizmus gyanúját, ha a tünetek kezdete előtt 18–36 órával a beteg házi vágásból származó húskészítményt, túltárolt készételt fogyasztott. Javasolt erre a kezelőorvos figyelmét felhívni. Megfelelő kezelés nélkül a mérgezés kb. 10–20 százaléka 24 órán belül végzetessé válik. Az ún. antitoxikus kezelésnek (ellenszérum alkalmazásának), illetve a beteg ellátásának – a betegség súlyos lefolyása miatt – kórházban kell történnie – írja honlapján a Nébih.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.