A gyümölcs- és zöldségtermesztő gazdaságokban nagyon elterjedt a növényvédő szerek alkalmazása, és a felhasznált szerek maradványai még akkor is ott lehetnek a növények szöveteiben vagy felszínén, amikor azok már a piacon várják vevőiket.
Az Environmental Working Group – EWG – amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja, mennyi növényvédőszer-maradvány (peszticid) található a zöldségeken és gyümölcsökön. Tavaly 48 terméket elemeztek, most pedig nyilvánosságra hozták az eredményeket - szúrta ki a sokszinuvidek.24.hu.
A vizsgálatok Amerikában zajlottak, így a magyar zöldségek és gyümölcsök állapotát nem tudjuk belőle felmérni belőle. Azt azért mégsem árt tudni, hogy a KSH adatai szerint a növényvédőszerek használata 2000 óta hazánkban is folyamatosan emelkedik. Mégis elgondolkodtató az amerikai tanulmány, hiszen megtudhatjuk belőle, mely termények a legveszélyeztetettebbek.
Íme a legszennyezettebb amerikai zöldségek és gyümölcsök:
1. Eper
2. Spenót
3. Nektarin
4. Alma
5. Őszibarack
6. Körte
7. Cseresznye
8. Szőlő
9. Zeller
10. Paradicsom
11. Kaliforniai paprika
12. Burgonya
13. Uborka
14. Cseresznyeparadicsom
15. Kerti saláta
Noha a kiterjedt kutatások arra engednek következtetni, hogy a zöldségek mosása és főzése csökkenti a növények felszínén lévő egyes szermaradványok mennyiségét, bizonyos esetekben azonban ez sem segít, sőt, az élelmiszerek előkészítése során ezek akár még koncentráltabbá is válhatnak.
Széleskörű tényanyag támasztja alá, hogy egyes növényvédő szerek jelentős
kockázati tényezőt jelentenek számos idült betegség, például a különböző daganatos
megbetegedések, neurodegeneratív megbetegedések (pl. Parkinson- és Alzheimer-kór)
és az újszülötteket érintő betegségek tekintetében. Közvetett bizonyítékok mutatnak
továbbá arra, hogy a növényvédő szereknek való kitettség összefüggésbe hozható az
immunrendszer működésének megzavarásával és a hormonháztartás egyensúlyának
felborulásával.
Hogy elkerüljük a szennyezett termékeket, mindig vásároljunk tudatosan, ellenőrzött gazdaságból!
Ökológiai gazdálkodás
A Greenpeace szerint az ökológiai mezőgazdaság az egyetlen hatékony és működőképes megoldás az emberi egészség és a környezet megvédésére. Ezt a gazdálkodást már most sikeresen gyakorolják a világ számos területén, és a világ szakértői mind egyetértenek abban, hogy a mezőgazdaságnak fenntarthatóbbá kell válnia. Az ökológiai gazdálkodás utóbbi időben megfigyelhető európai térnyerése is mutatja, hogy a növényvédő szerek nélküli gazdálkodás teljességgel megvalósítható, kis és nagy léptékben egyaránt működik, gazdaságilag jövedelmező és környezetileg biztonságos.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.