Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Érdekességek

5 dolog, ami a tökéletes csokimousse-hoz kell!

Egyszerre krémes és levegős a franciák kedvenc desszertje, amely a minőségi alapanyagoktól lesz ellenállhatatlan.

Csokoládé
Étcsokiból legalább 60-70% kakaótartalmút válassz. Használhatsz fehér csokit és jó minőségű bevonót is: ezekben sok a kakaóvaj, ezért olvasztva selymesebbek.


A csokoládét vagdald apróra vagy reszeld le (hidegen könnyebb), majd kíméletesen olvaszd fel vízfürdőbe helyezett fémtálban, esetleg mikróban. Ne kerüljön bele vízgőz, a hőmérséklete pedig ne haladja meg az 50 fokot!

Tojás
A rövid idejű hőkezelés miatt különösen fontos a frissesség. A receptben megadott tojásmennyiséget keverd krémesre, majd óvatosan vegyítsd össze az olvasztott csokival. Túl forró vízfürdőben a tojássárgája összeugrik, és a krém darabos lesz! A tojásfehérjéből vert levegős hab anélkül lazítja a csokis masszát, hogy változtatna az ízén.

Tejszín
Egyes receptek mellőzik a tejszínt, pedig krémesebb állagot kölcsönöz a mousse-nak. Lehetőleg kézzel verd fel: így több levegőt lehet a habba juttatni, mint géppel. A tejszínhab ne legyen túl kemény, máskülönben nehéz egyenletesen eloszlatni. Előbb a harmadát dolgozd a lehűlt olvasztott csokis keverékbe, majd lapátold rá a maradékot, és alulról felfelé forgasd bele a spatulával, hogy ne törjön. Akkor jó, ha a masszában már nem látszódnak fehér pöttyök. (Ezt a módszert kövesd tojáshab esetén is.)

Aromatizálás
A csokoládéíz akkor a legintenzívebb, ha cukor és vaj nélküli mousse-t készítesz.
Az olvadó csokiba ízlés szerint beledolgozhatsz egy kevés presszókávét, narancslét vagy alkoholt (konyakot/brandyt, rumot, narancs- vagy mentalikőrt), továbbá őrölt fűszereket (pl. kardamomot, csilit, különleges borsot). A megdermedt mousse-ra vékony rétegben gyümölcszselét kenhetsz vagy pl. csokiforgácsot, kókuszreszeléket, aprított diót, narancshéjcsíkokat szórhatsz. Mértékkel adagolva mind jól passzol a klasszikus alaphoz, de túlzott mennyiségben elnyomják az eredeti csokoládéaromát.

Így készíts vízfürdőt
Önts vizet egy kisebb lábosba 3-4 cm magasan, és forrald fel. Ezután kapcsold takarékra a tűzhelyt, hogy a víz csak gyöngyözzön, majd tegyél rá egy jól illeszkedő (fém)tálat vagy habüstöt. Fontos, hogy a felső edény ne billegjen, továbbá az alja ne érjen a vízbe.

3 szuper recept


Csokihab tojás nélkül
6 adaghoz olvassz fel 25 dkg feldarabolt tejbevonót vízfürdőben. Adj hozzá 6 dl felforralt habtejszínt, keverd össze robotgép habverőjével, majd töltsd egy tálba és letakarva tedd a hűtőbe éjszakára vagy 12 órára. Porciózd fagylaltkanállal vagy 2 evőkanál segítségével. A maradékot 2-3 napig eltarthatod a hűtőben.

Vegán fehér csokis mousse
4 adaghoz 1 dl vegán tejszínt keverj el 1/2 tk agaragar porral, majd forrald fel, és többször átkeverve hagyd langyosra hűlni. Közben verj habot 3 dl vegán tejszínből, és tedd be a hűtőbe. Vízfürdőben olvassz fel 20 dkg finomra aprított vegán fehér csokit, majd forgasd hozzá a tejszínhabot. Ízesítsd 3/4 tk vaníliás cukorral, esetlen némi agávésziruppal, töltsd lapos tálba, és letakarva tedd a hűtőbe éjszakára. Evőkanállal galuskákat szaggathatsz belőle, vagy desszertgyűrűvel formázhatod. Friss gyümölcs illik hozzá.

3 hozzávalós csokimousse
2-3 adaghoz verd fel 2 db tojás fehérjét, majd keverd krémesre a sárgájákat 1/2 tasak vaníliás cukorral. Olvassz fel 1 tábla étcsokoládét a mikróban, és rövid hűlés után dolgozd össze a tojáskrémmel. Forgasd bele a tojáshabot spatula segítségével 2 részletben, végül tedd a hűtőbe 2 órára.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.