Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Még októberben indult el az a TikTok-trend, amit több egészségügyi hatóság is veszélyesnek titulált. A pattogatott kukorica ilyen módon történő fogyasztásától meg is betegedhetünk.

Az egyik TikTok-felhasználó tette közzé a videóját, melyben egy halloweeni nasit népszerűsít. Az édesség egy bevont pattogatott kukorica, ami úgy készül, hogy vajat és mályvacukrot olvaszt meg egy lábasban, amiben süteménykeverék kerül. Ezzel a keverékkel vonja be a kukoricát, ami így nyúlós, „bolyhos” lesz. És az egészségünkre káros. 

A pattogatott kukorica önmagában is remek filmnézős snack, nem kell őrült recepteket kipróbálni, hogy finom legyen 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért veszélyes a „bolyhos pattogatott kukorica”

Az elkészítéshez használt előregyártott süteménykeverékek fő hozzávalója a liszt, amit tilos nyersen fogyasztani. Ahogy arról egy korábbi cikkünkben írtunk, veszélyes baktériumok lehetnek ebben az alapanyagban, amik hő hatására elpusztulnak, és nem jelentenek egészségügyi kockázatot, de ha nyers tésztát fogyasztunk, akkor könnyen megbetegíthetnek. „A lisztet legalább 2 percig 70°C-on kell melegíteni ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen” – hívja fel a figyelmet a Rizikometer, akik egy Facebook-bejegyzésében reagáltak a borzalmas TikTok-trendre. Mint írják, az emberek többsége tisztában van azzal, hogy például a nyers tojás fogyasztása milyen veszélyeket rejt, azt azonban kevesen tudják, hogy a nyers liszt is baktériumokat tartalmaz. Nyers liszt fogyasztása miatt az elmúlt évben csak az Egyesült Államokban legalább 168-an fertőződtek meg E. coli baktériummal, de szalmonellafertőzést is okozott már.

Hogyan kerüljük el a bajt? 

A lefontosabb, hogy soha nem szabad nyers tésztát fogyasztani. Ha házi süteményt készítünk, a bekevert tésztát tilos megkóstolni, mielőtt kisütnénk. Ezen felül további higiéniai óvintézkedéseket is tehetünk, hogy biztosan elkerüljük a fertőzést. Amikor liszttel dolgozunk, alaposan mossunk kezet utána. A liszt ne érintkezzen más, fogyasztásra szánt élelmiszerekkel. Használjunk külön deszkát, tálat és keverőedényt. A liszttel érintkezett edényeket, felületeket, valamint a konyhai eszközöket is alaposan tisztítsuk meg használat után. 

A baktérium okozta fertőzés tünetei körülbelül egy héten belül jelentkeznek. A legjellemzőbb tünetek a hasi görcsök, a vizes hasmenés, esetleg a hányinger, hányás és a láz. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat súlyos szövődményeket is, ezért hirtelen fellépő hasmenés esetén orvoshoz kell fordulni. 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.