Mézes-mustáros csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus kuglóf
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus grízgaluska leves
Rakott zöldbab darált hússal
Dubarry-csirkemell
Epres blondie
Babgulyás
Körömpörkölt csülökkel
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Még októberben indult el az a TikTok-trend, amit több egészségügyi hatóság is veszélyesnek titulált. A pattogatott kukorica ilyen módon történő fogyasztásától meg is betegedhetünk.

Az egyik TikTok-felhasználó tette közzé a videóját, melyben egy halloweeni nasit népszerűsít. Az édesség egy bevont pattogatott kukorica, ami úgy készül, hogy vajat és mályvacukrot olvaszt meg egy lábasban, amiben süteménykeverék kerül. Ezzel a keverékkel vonja be a kukoricát, ami így nyúlós, „bolyhos” lesz. És az egészségünkre káros. 

A pattogatott kukorica önmagában is remek filmnézős snack, nem kell őrült recepteket kipróbálni, hogy finom legyen 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért veszélyes a „bolyhos pattogatott kukorica”

Az elkészítéshez használt előregyártott süteménykeverékek fő hozzávalója a liszt, amit tilos nyersen fogyasztani. Ahogy arról egy korábbi cikkünkben írtunk, veszélyes baktériumok lehetnek ebben az alapanyagban, amik hő hatására elpusztulnak, és nem jelentenek egészségügyi kockázatot, de ha nyers tésztát fogyasztunk, akkor könnyen megbetegíthetnek. „A lisztet legalább 2 percig 70°C-on kell melegíteni ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen” – hívja fel a figyelmet a Rizikometer, akik egy Facebook-bejegyzésében reagáltak a borzalmas TikTok-trendre. Mint írják, az emberek többsége tisztában van azzal, hogy például a nyers tojás fogyasztása milyen veszélyeket rejt, azt azonban kevesen tudják, hogy a nyers liszt is baktériumokat tartalmaz. Nyers liszt fogyasztása miatt az elmúlt évben csak az Egyesült Államokban legalább 168-an fertőződtek meg E. coli baktériummal, de szalmonellafertőzést is okozott már.

Hogyan kerüljük el a bajt? 

A lefontosabb, hogy soha nem szabad nyers tésztát fogyasztani. Ha házi süteményt készítünk, a bekevert tésztát tilos megkóstolni, mielőtt kisütnénk. Ezen felül további higiéniai óvintézkedéseket is tehetünk, hogy biztosan elkerüljük a fertőzést. Amikor liszttel dolgozunk, alaposan mossunk kezet utána. A liszt ne érintkezzen más, fogyasztásra szánt élelmiszerekkel. Használjunk külön deszkát, tálat és keverőedényt. A liszttel érintkezett edényeket, felületeket, valamint a konyhai eszközöket is alaposan tisztítsuk meg használat után. 

A baktérium okozta fertőzés tünetei körülbelül egy héten belül jelentkeznek. A legjellemzőbb tünetek a hasi görcsök, a vizes hasmenés, esetleg a hányinger, hányás és a láz. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat súlyos szövődményeket is, ezért hirtelen fellépő hasmenés esetén orvoshoz kell fordulni. 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.