Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Érdekességek

5 régimódi sütési alapanyag, amelyek ma újra népszerűek

Vannak olyan alapanyagok a konyhában, amelyeket már a nagymamáink is használtak, majd évekre, évtizedekre eltűntek a boltok polcairól. Szerencsére ahogy változott a világ, és egyre többen sütnek, főznek, újra divatba jöttek – ezekből az eltűnt, majd újra megkerült hozzávalókból mutatunk párat!

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy-egy élelmiszerre rácsodálkoztál, és azt hitted, a családodban te fogyasztod először – majd kiderült, hogy anyukád vagy nagymamád étrendjében rendszeresen szerepelt. Ilyen lehet például több gabonaféle, tejtermék is. A sütési alapanyagok között is találunk olyanokat, melyek az idősebb generációnak ismerősek, míg a mai negyvenes-ötvenes korosztály csak most kezd vele ismerkedni.

A régi receptek sok olyan alapanyagot tartalmaznak, melyek ma egészséges élelmiszernek számítanak / Fotó: Shutterstock
A régi receptek sok olyan alapanyagot tartalmaznak, melyek ma egészséges élelmiszernek számítanak / Fotó: Shutterstock

1) Melasz

Ami a régimódi sütés-összetevőket illeti, a melasz vezeti a képzeletbeli listát. Ez a szirup a cukorgyártás folyamatában előállított magas cukortartalmú folyadék, melyet már régóta használnak az édesipari és cukrászati technológiákban. A cukorral ellentétben nem csomósodik és kristályosodik, ezért jól használható desszertek készítésénél. Jellegzetes, erős íze miatt elsősorban fűszeres kekszekbe, pralinékba illik. A finomított cukrot nem minden esetben jó vele helyettesíteni!

2) Rózsavíz

A rózsavíz – ami nem más, mint préselt rózsaszirmok vízzel hígítva – a 19. században nagyon elterjedt sütési hozzávaló volt, és a közel-keleti kultúrákban a mai napig számos ételben felhasználják. Finoman virágos, egzotikus íze jól illik könnyű kekszekhez, krémekhez, de vízzel tovább hígítva különleges hűsítő italként is fogyasztható forró nyári napokon.

3) Író

Az író a vajkészítés mellékterméke, a köpülés után megmaradt savanyú folyadék, hasonlít a tejhez, csak sokkal sűrűbb. A 20. század közepéig rendszeresen használták nálunk is, majd az elmúlt pár évben az amerikai receptek terjedésével került újra előtérbe. Frissítő italként is fogyasztható, süteményekhez adva pedig könnyűvé, lággyá teszi a tésztát, például a szilvás pite is légisen könnyű lesz tőle. Gyakran a tejet is íróra cserélik a cukrászok, hogy javítsák a sütemény ízét és állagát.

Az író az amerikai receptek megjelenésével lett egyre ismertebb és keresettebb élelmiszer / Fotó: Shutterstock
Az író az amerikai receptek megjelenésével lett egyre ismertebb és keresettebb élelmiszer / Fotó: Shutterstock

4) Sertészsír

A sertészsír, bár volt idő, amikor fogyasztását táplálkozási szakemberek népes tábora ellenezte, soha nem tűnt el igazából a magyar konyhákból. Kétségtelen azonban, hogy ma újra egyre több helyen fogyasztják, és használják sütéshez, főzéshez is. Vannak olyan sütemények, amelyek kifejezetten zsírért kiáltanak, mint például a piték, pogácsák, rétesek, bejglik. A sertészsírnak magasabb az olvadáspontja, mint a vajnak, így szebben sül a zsíros tészta – érdemes kipróbálni!

5) Kukoricadara

A kukoricadara évtizedekkel ezelőtt minden háztartásban megtalálható volt: elsősorban reggeli kása vagy köret készült belőle húsok mellé. Manapság újra divatba jött, az egyre terjedő gluténmentes táplálkozás miatt. Leginkább polenta készül belőle, ami laktató, egészséges köret, főétel vagy éppen snack, sütemény, hiszen édesen és sósan is el lehet készíteni.

(Borítókép: Shutterstock)


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.