A legfrissebb elemzések szerint a baromfihús fogyasztása növekedni, a sertés- és marhahúsé pedig csökkenni fog idén. Az Agrárminisztérium szerint pedig a legnagyobb nyereséget a magas feldolgozottságú és jó minőségű húsokkal, illetve az ezekből készült termékekkel lehet elérni a hazai élelmiszeriparban.
A statisztikák és a tapasztalatok egyaránt azt igazolják, hogy egyre kevesebb család tart otthon sertést. Villányi László, a Somogy vármegyei Darány polgármestere elmondta, hogy az ország délvidékén kicsit talán jobb helyzetben vannak, mert itt még mindig találhatunk olyan családokat, aki mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoznak – írja a Helló Vidék.
„Én azt mondom, hogy menjünk vissza a kályhához! Az őseink ezzel a nagyon ősrégi, családot eltartó sertéstartással biztosították be magukat. Ma már ez ritka, mint a fehér holló. A háznál vágott sertéshús esetében azonban biztosak lehetünk benne hogy friss húst kapunk. Tudjuk, hogy hol és hogyan tartották, hol vágták le, dolgozták fel, ízesítették és folytathatnám a sort. Számomra megnyugtató, ha tudom, hogy mit fogyasztok. Szerintem ennek a kultúráját kéne visszahozni és a korábbiaknál jobban segíteni a sertés- és állattartást a falvakban” – mondta a falu első embere az idén 13. alkalommal megrendezett Böllérversenyen.
És hogy vehetünk-e a piacon megfelelő minőségű sertéshúst? A böllérverseny résztvevői úgy vélik igen, de csak egyre drágábban. Szerintük a sertésfogyasztás manapság leginkább ízlés és pénztárca kérdése.
Borítókép: Northfoto
HA MÁRCIUSBAN EZT TESZED, AKKOR ÁPRILISBAN MÁR A SAJÁT ZÖLDHAGYMÁDAT EHETED >>>
5 PRAKTIKUS MÓDSZER, AMELY GARANTÁLTAN MEGSZABADÍT A KELLEMETLEN SZAGOKTÓL A KONYHÁBAN >>>
NE VEGYÉL TÖBBET BOLTI LEVESKOCKÁT! MUTATJUK, HOGYAN KÉSZÍTSD EL HÁZILAG >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.