A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kínai szezámmagos csirke
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Körömpörkölt csülökkel
Dubarry-csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Érdekességek

Stefánia vagdalt: mi köze Sisinek a tojással töltött fasírthoz?

„Régi mániád” a Stefánia? Tudod, hogy kiről nevezték el a zuglói utat és a vagdaltat?

Még a mai fiatalok fülében is ismerősen cseng A régi nyár című múlt századi operett slágere: „A régi mániám, végighajtani a Stefánián, egy fess fiákeren, és a gomblyukamban virág terem...” A szép platános út 1888 óta viseli Stefánia Klotild Lujza Hermina Mária Sarolta (1864–1945) nevét.

A belga királyi hercegnő József nádor legkisebb leányának, a későbbi belga királynénak a gyermeke volt, és fiatalon feleségül adták I. Ferenc József fiához, Rudolfhoz. Sisi nem kedvelte a menyét, bizalmasai körében flamand tehénnek, ronda tramplinak hívta, de nem avatkozott bele az életébe.

A klasszikus Stefánia vagdalt főtt tojással készül
A klasszikus Stefánia vagdalt főtt tojással készül

Rudolf öngyilkossága után az özvegy trónörökösné elmenekült a bécsi udvarból, utazgatni kezdett, majd rangon aluli házasságot kötött Lónyay Elemér földesúrral, akivel boldogságban élt a IV. Károly által később grófi rangra emelt férj oroszvári kastélyában. Híres volt jótékonykodásáról, és az ő védnöksége alatt alakult meg Budapesten az Országos Stefánia Szövetség, a jelenlegi védőnői hálózat elődje. A második világháború elől a házaspár Pannonhalmára menekült. Stefánia itt halt meg, és a főapátsági templom kriptájában temették el.

STEFÁNIA-VAGDALT-RECEPTEK >>>

Hazánkban élve megkedvelte az országot és a konyhát, sőt gazdagította is a magyar gasztronómiát. Az általa kreált főételek, pl. a Stefánia módra készített vagdalt, sült és rizottó közös jellemzője, hogy valamilyen formában beledolgozott főtt tojást tartalmaznak. De Stefániáról tortát is elneveztek.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.