Amerikai almás pite sós karamellel
Vadasmártás sertéscombbal
Az eredeti Baklava
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Finomfőzelék
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Szilvás gombóc hagyományosan
Mirinda-szelet
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept
Dödölle - az eredeti recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Bár úgy tűnhet, hogy a csomagoláson kívül nincs jelentősebb különbség a sütő- és a kenőmargarin között, érdemes tudni, hogy ez nem egészen így van – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a közösségi oldalán.

Míg mindkét margarin alapvetően a vaj alternatívájaként szolgálhat, érdemes jobban megismerni a különbségeket, ezáltal mindig a megfelelő típust választhatjuk a sütéshez vagy éppen a szendvicshez.

margarin
Sütőmargarinnal sokkal finomabbak lesznek a sütemények
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Miért fontos a magas zsírtartalom?

A sütőmargarin egyik fontos jellemzője, hogy magasabb zsírtartalommal rendelkezik, ezért jó választás omlós tészták és leveles sütemények készítéséhez, ugyanis a zsír segít a rétegek kialakulásában, így az elkészült tészta tökéletes állagú lesz. 

Emellett a sütőmargarin másik fontos tulajdonsága, hogy magasabb a füstpontja, ennek köszönhetően, forró hőmérsékleten is stabil marad – ezért is működik olyan jól a süteményekben – tájékoztatott a Nébih.

Recept
Egyszerű
Lusta asszony rétese
75 perc
6 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

Szendvicsekre tökéletes

A kenőmargarinnak a sütőmargarinnal szemben, alacsonyabb a zsírtartalma, és jellemzően több vizet tartalmaz. Ennek köszönhetően tökéletes választás szendvicsekhez, pirítósra, hiszen könnyen kenhető. Süteményekhez viszont, ha lehet, ne használjunk kenőmargarint, mert a víztartalma miatt a nyers tészta lágyabb lesz tőle, ezért könnyen szétfolyhat, sütés után pedig törékenyebb és keményebb végeredményt kapunk, és ugye nem ez a célunk. 

margarin
A kenőmargarin pirítósra tökéletes
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Erre is érdemes figyelni!

Amennyiben a fentiek ellenére mégis kenőmargarint választunk a süteménykészítéshez, akkor mindig ellenőrizzük az adott termék zsírtartalmát! Léteznek ugyanis 60 százalék feletti zsírtartalmú margarinok, amelyekkel azért jobb eredményeket lehet elérni.

Összességében tehát, míg a kenőmargarin nagyszerű választás reggelire, szendvicsekhez, a sütéshez érdemesebb sütőmargarint használni, amelynek köszönhetően sokkal finomabbak lesznek a sütemények. 

Ezt tudtad?

Margarint először 1869-ben készítettek III. Napóleon francia császár kérésére, aki a haditengerészet élelmezésére egy olcsó, a vajat helyettesítő, ám kevésbé avasodó zsiradék előállítását rendelte meg. A pályázatot Hippolyte Mège-Mouriès (francia kémikus, gyógyszerész) nyerte meg „margarin” nevű termékével, amit eleinte marhafaggyúból és tejből készített. A végterméket a margarinsavról margarinnak nevezte el (a görög „margaron” szó jelentése „gyöngyház”, ami a margarinsav színére utal).

A margarin ipari előállítása 1872-ben kezdődött; a termék ekkor került kereskedelmi forgalomba. A margarinokban rejlő széles körű felhasználási lehetőségek felfedezése és a gyártók tisztán növényi alapanyagra történő áttérése viszont csak az 1950-es években indult be igazán.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Toplista

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.