A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A svédasztal eddig a szállodai éttermekre, illetve az állófogadásokra volt jellemző, azonban ma már egyre több iskolában vezetik be ezt a fajta étkeztetést.

Az úgynevezett szabadszedéses menza előnyeiről Enyedi Csaba, az oktatási-nevelési intézmények menzai szolgáltatásában piacvezető cég, a Hungast kommunikációs igazgatója mesélt.

A diákok kétféle menü közül választhatnak / Fotó: Metropol / Bánkúti Sándor
A diákok kétféle menü közül választhatnak / Fotó: Metropol / Bánkúti Sándor

Kevesebb a pazarlás

A svédasztal lehetőségét a Hungast az előző tanévben kezdte el tesztelni. Az eddigi tapasztalatok alapján számos előnye van a hagyományos módszerrel szemben: a svédasztal erősíti a diákok önállóságát, csökkenti a sorban állás idejét, valamint majdnem a felére csökkent az ételpazarlás, mivel így a gyerekek maguk dönthetik el, miből és mennyit esznek.

Változatos kínálat

A diákok kétféle menü közül választhatnak, így biztosan megtalálja mindenki a számára kedvelt ételt: minden ebédnél egyféle leves, kétféle főétel, valamint egy hideg szortiment is a kínálat része, ami salátákat, egyéb zöldségeket, felvágottakat, sajtot, lekvárt és kenyeret foglal magában.

Többször is repetázhatnak

A feltálalt ételek közül bármelyiket, bármilyen sorrendben és mennyiségben lehet választani. A gyerekek akár többször is repetázhatnak az ételekből. A lényeg, hogy miután a diák jól lakott, üres legyen a tányérja, és ne kelljen a megmaradt ételt kidobni.

Át kell alakítani a konyhát

A következő tanévben további iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Miután az intézményi fenntartónak sikerül megállapodnia a közétkeztető céggel, megkezdődik a szükséges konyhai átalakítás, hiszen a szabadszedéses étkeztetés esetén másfajta pult- és tálalókialakításra van szükség.

Mitől függ az étel ára?

A költségek tekintetében nincs egységes ár, mivel ez településfüggő, az intézményi fenntartók hatásköre szabályozni az árakat. Ha mutat is valamelyest magasabb összköltséget, mint a hagyományos rendszer, ez nem lényeges különbség, és a fogyasztói elégedettségnövelés miatt a svédasztal jelentheti a jövőt.

A svédasztalos menza további előnyeiről a Metropol cikkében olvashatsz.

Borítókép: Metropol / Bánkúti Sándor

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.