Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Durva! Csak orvosi felügyelettel és 20 percig ehetsz egy japán étteremben

japán konyha rizs sushi
Metabo. Egy szó, amit borzongva, de egyre gyakrabban használnak Japánban. Azt jelenti, hogy valaki túlsúlyos. Korábban a túlsúly nem igazán jelentett problémát sem Japánban, sem általában az ázsiai országokban. Amióta azonban arrafelé is meghonosodtak a nyugati étkezési szokások, a hozzájuk kapcsolódó ételekkel és éttermekkel, azóta egyre többen küzdenek súlyproblémákkal. 

Pedig a Japánok talán még az európaiaknál, vagy az amerikaiaknál is komolyabban veszik a fogyókúra-kérdést, hiszen kultúrájukban mind az esztétika, mind az önfegyelem nagyon nagy szerepet játszanak. Japánban 2008 óta még túlsúly ellenes törvény is van: aki meghalad egy bizonyos derék-körméretet az éves kötelező orvosi vizsgálatok során, annak tanácsadáson és motivációs programokon kell részt vennie.

A japán konyha alapvetően szuperegészséges, minimalista és sokat ad a külsőségekre
A japán konyha alapvetően szuperegészséges, minimalista és sokat ad a külsőségekre

Ezt az irányzatot használta ki egy néhány éve Tokióban nyílt új étterem, a Tanita Shokudo. A tulajdonos Tanita Corp. egyébként konyhai mérlegeket és fitnesztermékeket gyárt, (különböző szofisztikált személymérlegeket, amelyek testzsír-százalékot és egyéb általános erőnléttel kapcsolatos adatokat mutatnak meg) a vendéglátáshoz korábban nemigen volt közük.

Legalábbis így volt ez addig, ameddig egy marketingakció részeként el nem készítettek egy szakácskönyvet, amelyben csupa 500 kalória alatti fogás szerepelt, mégpedig olyanok, amelyeket a cég saját irodaházának éttermében fogyasztottak a munkatársak.
A könyv hatalmas siker lett, ezen felbuzdulva döntött úgy a cég, hogy megnyitja első éttermét.

A modern belső kialakítás egyszerűen a cég irodaházában található étkezdének másolata, és a menüválaszték is tulajdonképpen egyféle. (Ami azonban sok apró kis fogásból áll.) Be lehet fizetni egyheti, vagy csupán egy napi ebédre is, a lényeg hogy kizárólag egészséges, és 500 kalória alatti fogásokból lehet válogatni.

Az orvosi szoba minden fala üvegből van, így a kíváncsibb ebédelők kedvükre kukucskálhatnak ( http://www.tanita.co.jp/)
Az orvosi szoba minden fala üvegből van, így a kíváncsibb ebédelők kedvükre kukucskálhatnak ( http://www.tanita.co.jp/)

Az igazán egyedülálló azonban nem ez, hanem az, hogy a betérőt dietetikusok vigyázó szeme, és műszaki segédeszközök óvják meg az esetleges túlkapásoktól.

Minden asztalon egy kis időmérő, és egy konyhai mérleg várja a vendégeket - utóbbi azért, hogy a vásárló ellenőrizhesse, valóban a számára ideálisnak előírt 10 deka rizst tette-e a tányérjára, előbbi pedig azért, hogy be lehessen állítani rajta az ebédeléssel ideálisan eltöltendő 20 percet.

10 deka rizsnél többet senki nem ehet
10 deka rizsnél többet senki nem ehet

A dietetikus meglátogatása szerencsére nem kötelező, de legalább ingyenes. Közvetlenül az étterem bejáratánál van a tanácsadó szoba, ahová egy rövidke bejelentkezési lap kitöltése után szólítják az érdeklődőket. A szoba minden fala üvegből van, így a kíváncsibb ebédelők kedvükre találgathatják, hogy vajon milyen elrettentő dolgokat tudott meg rossz táplálkozási szokásairól a dietetikus által éppen ízekre szedett delikvens.

Sok zöldség, kevés só, sok hal, kevés szénhidrát
Sok zöldség, kevés só, sok hal, kevés szénhidrát
Japán fogások a Mindmegette recepttártban >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.