Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Érdekességek

Édes titkok nyomában: ezért adunk egymásnak csokit Valentin-napon!

Édes titkok nyomában: ezért adunk egymásnak csokit Valentin-napon! /Fotó: Shutterstock
Itt a Valentin-nap, amikor sokan virágot, ékszert, de legtöbben szép, kifejezetten az ünnepre gyártott csokoládét adnak szívük választottjának. Na de miért pont a csokoládé a legnépszerűbb, leginkább közkedvelt figyelmesség ezen az ünnepen?

Annyit kezdetként elárulhatunk: nem mostanában, és nem is marketing, sőt, nem is a pénz feltalálásával kezdődött a Valentin-napi csokikaland - hanem több ezer éve a Maja Birodalomban, így valóban ősinek nevezhető ez a szokás.

Minden az indiánokkal kezdődött

A maják voltak az elsők, akik a csokoládé csodáját felfedezték, amikor megpörkölve és pasztává zúzva a kakaóbabot, csilivel, kukoricaliszttel és forró vízzel összekeverve egészen különleges ízű és illatú italt készítettek maguknak. A csokoládé rendkívüli megbecsültségét mi sem mutatja jobban, mint hogy csakis vallási szertartások végén fogyasztották - beleértve az esküvőket is, amikor is a ceremónia egy pontján a vőlegény és a menyasszony is belekortyolt a csokoládés kehelybe, ezzel megpecsételve örökké tartó szerelmüket.

A maják voltak az elsők, akik a csokládé csodáját felfedezték /Fotó: Shutterstock
A maják voltak az elsők, akik a csokládé csodáját felfedezték /Fotó: Shutterstock

Tehát mondhatjuk, hogy a sírig tartó, igaz szerelem ígérete és a csokoládé összefonódása ekkorra datálható - de nem áll meg itt a történet! A Majával szomszédos Azték Birodalomban, a 16. században élt uralkodó, II. Montezuma állítólag rájött, hogy a nagy mennyiségben elfogyasztott csokoládé komoly hatással van a libidójára, így a szent italból minden nap rendelkézésére kellett bocsátani több literrel. Mivel a majáknál engedélyezett volt a többnejűség, valószínűleg jó szolgálatot tett a csodaszer a királyak, ha minden feleségét és ágyasát boldoggá akarta tenni.

Csokoládét régen csak a vallási szertartások végén fogyasztottak /Fotó: Shutterstock
Csokoládét régen csak a vallási szertartások végén fogyasztottak /Fotó: Shutterstock

Európa folytatta

A spanyol hódítók természetesen gyorsan magukévá tettek a csokoládéval kapcsolatos mindennemű tudást, ám némileg az európai ízléshez igazítva, cukorral és fahéjjal ízesítve hozták be az öreg kontinensre a kakaóbabpasztát. Ám a csokoládé ekkortájt, mivel igen messziről érkezett, roppant drága alapanyagból készült, így ekkoriban csupán a gazdagok kiváltsága volt. Az áttörést az 1800-as évek közepén a J. S. Fry és fiai nevű brit cég hozta el, akik megalkották az első táblás csokoládét kakaóvaj, kakaópor és cukor kombinációjából, és így - hogy táblás formában az édesség a köznép számára is elérhetővé vált - el is indult világhódító útjára. Pár évvel később a cég piacra dobta a töltött csokikat, a különféle formájú aprócska bonbonokat, ám az első, elegáns fém-, fa- vagy papírdobozba csomagolt bonbont nem ők, hanem a nagy vetélytárs, a Cadbury's jelentette meg 1871-ben.

Az 1800-as évek előtt a csokoládé messziről érkezett, ezért roppant drága volt /Fotó: Shutterstock
Az 1800-as évek előtt a csokoládé messziről érkezett, ezért roppant drága volt /Fotó: Shutterstock

7 év múlva szintén a Cadbury's marketingzsenije volt az, aki kitalálta: Valentin-napra, amikor egyébként is jelentősen több fogy a csokoládéból, alkkosson a cég nugáttal és gyümölcsökkel töltött bonbonokat, szív alakú dobozba csomagolva! Az emberek megrohamozták a boltokat, az eladások megduplázódtak - ami nem is csoda, hiszen a gusztusos kis dobozokból, ha elfogyott a csokoládé, emlékeknek, szerelmes leveleknek kiváló tárhelyéül szolgálhatott. Vagy itt, kicsit keletebbre: varrósdobozként.

GESZTENYESZÍV EGYSZERŰEN

Hozzávalók:

  • 15-20 dkg darált keksz
  • 5-8 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 csomag gesztenyemassza (cukrozatlan)
  • 20 dkg tortabevonó
  • 1 ek vaj
Gesztenyszív /Fotó: Mindmegette
Gesztenyszív /Fotó: Mindmegette

Elkészítés:

  1. A darált kekszet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a lereszelt gesztenyemasszát is. Jól összedolgozzuk.
  2. Lisztes felületen fél centi vastagra nyújtjuk, és szíveket szaggatunk belőle. Néhány percre hűtőbe tesszük őket.
  3. A tortabevonót felolvasztjuk a vajjal, majd a szívek egyik felét belemártjuk. Alaposan kihűtjük kb. 20 perc alatt.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.