A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Érdekességek

Műanyag vágódeszkát használsz? Jobb, ha sürgősen megszabadulsz tőle!

Műanyag vágódeszka
Ha eddig azt gondoltad, hogy a műanyag vágódeszka tökéletes alternatívája a fa változatnak, hiszen könnyebben tisztítható, így jóval higiénikusabb, egy nemrégiben publikált, új kutatás fényében jobb, ha ezt az elképzelést újragondolod.

Ha a megfelelő vágódeszka kiválasztására kerül a sor, akkor a legtöbben egy műanyag eszköz mellett teszik le a voksukat, hiszen jóval könnyebben tisztítható, nem árt neki a víz, nem tud bepenészesedni, ráadásul még mosogatógépbe is tehetjük! Bár ennek ellenkezőjét is bizonyították már, a higiénia szempontjából ez teljesen érthető és logikus gondolatmenet - ám egy, a borsonline-on megjelent friss kutatás szerint sokkal többet ártunk az egészségünknek, ha a műanyagot választjuk.

A műanyag deszka tisztántartása jóval egyszerűbb feladat, de nem biztos, hogy megéri az egyszerűbb utat választani (Fotó: Shutterstock)
A műanyag deszka tisztántartása jóval egyszerűbb feladat, de nem biztos, hogy megéri az egyszerűbb utat választani (Fotó: Shutterstock)


"Az Enviromental Science & Technology című folyóiratban megjelent kutatás komoly aggodalomra ad okot. A szakértők azt vizsgálták, hogy a műanyag vágódeszkákon dolgozva, mennyi káros anyag oldódik ki a konyhai eszközből és kerül közvetlenül az ételre. Amikor ugyanis darabolás, vagy szeletelés közben a kés éle a műanyag vágódeszkához ütődik, akkor a deszkából mikroműanyag részecskék szabadulnak fel, amelyek aztán az ételre kerülnek, onnan pedig ezek a műanyag részecskék az étel elfogyasztásával egyenesen a szervezetbe jutnak" - írja borsonline.hu.

A kutatás eredménye szerint egy hét alatt annyi mikroműanyag részecske kerül azok szervezetébe, akik ilyen konyhai eszközt használnak, mint egy átlagembernek egy év alatt: mintha megennének egy bankkártyát. Ennyi műanyag részecske pedig rövid távon emésztési problémákat, míg hosszabb távon meddőséget, vagy daganatos megbetegedést is okozhat.

Megoldásként a tanulmány készítői azt javasolják, hogy a műanyag vágódeszkák helyett használjunk inkább a hagyományos, fából készült eszközöket, amelyek ugyan kicsit több törődést igényelnek, de megfelelő karbantartással évtizedekig kiszolgálnak bennünket.

Természetesen a hússal vagy hallal érintkező vágódeszkát alaposan el kell mosni, de nem mindegy, hogyan! (Fotó: Shutterstock)
Természetesen a hússal vagy hallal érintkező vágódeszkát alaposan el kell mosni, de nem mindegy, hogyan! (Fotó: Shutterstock)


ÍGY TISZTÍTSUK A FA VÁGÓDESZKÁT

  • Felejtsük el az erős tisztítószereket, így a mosogatószerrel dúsított vizet is.
  • Semmiképpen ne áztassuk még csak átöblítésnél sem, hiszen az a jó, ha minél kevesebb ideig éri nedvesség. Így biztos, hogy nem fog megdagadni, megvetemedni, a felszívott víztől pedig a bepenészesedés lehetőségét is minimalizáljuk.
  • Környezetbarát módon fertőtleníthetjük a vágódeszka fafelületét, ha alaposan áttöröljük egy félbevágott citrommal, majd egyenletes rétegben durva szemű sót szórunk rá. 10-15 perc múlva erőteljesen dörzsöljük át a fél citrom segítségével, végül alaposan öblítsük le. Ugyanígy ismételjük meg a műveletet a deszka másik oldalán is.
  • Rendszeres csiszolással is sokáig megóvhatjuk simaságát és ellenálló képességét is. Előbb sikáljuk le erősebb rézkefével, aztán használjunk durva, majd finom szemcséjű csiszolópapírt. Végül vékonyan kenjük át étolajjal, ez ápolja a fát és meggátolja a kórokozók megtelepedését.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.