Ha a megfelelő vágódeszka kiválasztására kerül a sor, akkor a legtöbben egy műanyag eszköz mellett teszik le a voksukat, hiszen jóval könnyebben tisztítható, nem árt neki a víz, nem tud bepenészesedni, ráadásul még mosogatógépbe is tehetjük! Bár ennek ellenkezőjét is bizonyították már, a higiénia szempontjából ez teljesen érthető és logikus gondolatmenet - ám egy, a borsonline-on megjelent friss kutatás szerint sokkal többet ártunk az egészségünknek, ha a műanyagot választjuk.
"Az Enviromental Science & Technology című folyóiratban megjelent kutatás komoly aggodalomra ad okot. A szakértők azt vizsgálták, hogy a műanyag vágódeszkákon dolgozva, mennyi káros anyag oldódik ki a konyhai eszközből és kerül közvetlenül az ételre. Amikor ugyanis darabolás, vagy szeletelés közben a kés éle a műanyag vágódeszkához ütődik, akkor a deszkából mikroműanyag részecskék szabadulnak fel, amelyek aztán az ételre kerülnek, onnan pedig ezek a műanyag részecskék az étel elfogyasztásával egyenesen a szervezetbe jutnak" - írja borsonline.hu.
A kutatás eredménye szerint egy hét alatt annyi mikroműanyag részecske kerül azok szervezetébe, akik ilyen konyhai eszközt használnak, mint egy átlagembernek egy év alatt: mintha megennének egy bankkártyát. Ennyi műanyag részecske pedig rövid távon emésztési problémákat, míg hosszabb távon meddőséget, vagy daganatos megbetegedést is okozhat.
Megoldásként a tanulmány készítői azt javasolják, hogy a műanyag vágódeszkák helyett használjunk inkább a hagyományos, fából készült eszközöket, amelyek ugyan kicsit több törődést igényelnek, de megfelelő karbantartással évtizedekig kiszolgálnak bennünket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.